Μετατροπή όλων των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας

Πιο «ευέλικτα» δημόσια νοσοκομεία-επιχειρήσεις, με τη μετατροπή όλων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου, θέλει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

Μετατροπή όλων των Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας

Στόχος είναι η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η καλύτερη σύνδεση των νοσοκομείων με την αγορά λέγοντας χαρακτηριστικά πως ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «έχεις μια ευελιξία συνεργασιών με το εξωτερικό, συνεργασιών με άλλους γιατρούς».

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κάνει ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στην πολιτική εμπορευματοποίηση της Υγείας, αξιοποιώντας το μοντέλο λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και την Ογκολογική Μονάδα στο Παίδων «Αγία Σοφία» που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ.

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο μπορεί να υπάρχει πολύ καλύτερη λειτουργία των δημοσίων δομών», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι άλλη μια παρεξήγηση. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είναι το “Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη και εμείς κάναμε την Ογκολογική Μονάδα στο Παίδων “Αγία Σοφία”. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είναι πάλι μοναδικός, μοναδικός, μοναδικός μέτοχος το Δημόσιο. Άρα δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας, αλλά τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου είναι μια νομική μορφή με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Ήδη κάναμε την Ογκολογική Κλινική στο Παίδων και τα Νοσοκομεία του “Νιάρχος”, όλα στο σύνολό τους, τα κάνουμε ΝΠΙΔ. Για να καταλάβουμε το πρακτικό του θέματος, σήμερα ένα νοσοκομείο που είναι στον σκληρό πυρήνα του ΝΠΔΔ σημαίνει ότι ένας γιατρός του εξωτερικού που κάνει μια συγκεκριμένη πράξη, δεν μπορεί με κάποιο τρόπο να συνεργαστεί. Δεν μπορεί, δηλαδή πρέπει να είσαι μόνο δημόσιος υπάλληλος. Όταν είσαι ΝΠΙΔ, πάλι έχεις όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου, αλλά έχεις μια ευελιξία συνεργασιών με το εξωτερικό, συνεργασιών με άλλους γιατρούς».

Μάλιστα, αξιοποίησε σαν πρόσχημα τη σημερινή άσχημη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, όπως έχει διαμορφωθεί με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να υποστηρίξει ότι «σήμερα το 35%-38% ο πολίτης το πληρώνει ιδιωτικά. Άρα αυτό δείχνει ότι σήμερα έχουμε μια άτυπη ιδιωτικοποίηση, όταν ο πολίτης δεν εξυπηρετείται. Το γεγονός ότι επειδή έχουμε ράντζα, χρησιμοποιούμε ιδιωτικές δομές που δεν τις πληρώνει ο πολίτης, πηγαίνει δωρεάν για να μην έχει ράντζα, είναι ιδιωτικοποίηση ή εξυπηρέτηση του πολίτη; Το “Αττικόν” από τις 14 χειρουργικές κλίνες χρησιμοποιεί τις 7-8. Εάν, βάζοντας γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά πληρώνοντας στο Δημόσιο, αντί για τις 8 χειρουργικές κλίνες λειτουργήσουν και οι 14, τελικά ο πολίτης δεν θα κάνει πιο γρήγορα το χειρουργείο του; Άρα αυτά δεν είναι ιδιωτικοποίηση, είναι ιδεοληψίες. Αντιθέτως το 2019 τα χρήματα για το ΕΣΥ ήταν 3,8 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 5,2 δισεκατομμύρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τις δαπάνες που γίνονται για Covid. 1,4 δισ. παραπάνω χρήματα σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ και όχι να το ιδιωτικοποιήσει».

Πληροφορίες από το 902

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.