Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη ή στην Κωνσταντινούπολη;
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα



Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη, η γνωστή εδώ κι αιώνες φράση που παραπέμπει στην Ρώμη της Ιταλίας όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά εφόσον ναι μεν όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη αλλά ποια Ρώμη; Όχι …της πρωτεύουσας της Ιταλίας αλλά της πρωτεύουσας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τη Νέα Ρώμη,(Nuova Rome) δηλαδή την Κωνσταντινούπολη.
Και γιατί όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κωνσταντινούπολη;
Το ιστορικό.
Ο πρώτος αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορ;iας-μετέπειτα Βυζάντιο-, ο Κωνσταντίνος Α’ –μετέπειτα Μέγας κι Άγιος Κωνσταντίνος-, (272-337) επέλεξε την άσημη αρχαία πόλη του Βυζαντίου που ήταν χτισμένη επάνω σε επτά λόφους για να κτίσει την πρωτεύουσα του νέου κράτους.
Έξη χρόνια οικοδομικού οργασμού , κι ένα μεγάλο ανάκτορο,το αυτοκρατορικό, Μέγαρο Γερουσίας, Εκκλησία Αγίας Ειρήνης, Εκκλησία Αγίων Αποστόλων(σήμερα Φατίχ Τζαμί) Ιππόδρομος τριάντα χιλιάδων θέσεων, αρχή οικοδόμισης της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας,πλατείες , τα τείχη του Κωνσταντίνου που πλέον δεν υπάρχουν κλπ από το 324 μέσα σε έξη χρόνια οικοδομήθηκαν και τα εγκαίνεια της Nuova Rome της Νέας Ρώμης πραγματοποιήθηκαν με λαμπρές τελετές στις 11 Μαΐου του 330.
Ανάμεσα στα έργα του Κωνσταντίνου ήταν κι η Αγία Σοφία η οποία όμως έμεινε ατελής αλλά μπροστά της κατασκευάστηκε μία λεωφόρος που διέσχιζε την πόλη. Ο αρχιτέκτονας Λεόντιος κατά την διάρκεια των έργων και δύο χρόνια πριν τα εγκαίνεια της Νέας Ρώμης είπε στον αυτοκράτορα ότι το Βυζάντιο πρέπει να γίνει το κέντρο του κόσμου και του πρότεινε να μεταφερθεί εκεί από την Ιερουσαλήμ μία πέτρα που λέγεται εκατομμύριο και θεωρείται ιερή επειδή την είχε αγγίξει ο Ιησούς και να τοποθετηθεί κατά μήκος του Ναού( δεν υπήρχε ακόμη ο ναός). Το σημείο 0/μηδέν στον κόσμο θα μετράτε όπου βρίσκεται η πέτρα κι όλες οι αποστάσεις θα μετρώνται από αυτό το σημείο.
Ο Κωνσταντίνος δέχτηκε, ήρθαν πέτρες από την Ιερουσαλήμ , έγινε τελικά η εγκατάσταση αυτής που βλέπετε στη φωτογραφία,άνοιξαν και γραφείο δίπλα στην πέτρα από όπου καραβάνια και ταξιδευτές αγόραζαν χάρτες για να γνωρίζουν ποιες διαδρομές θα ακολουθούσαν να πάνε στους προορισμούς τους, σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.
Η πέτρα βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και μέχρι το 1453 , την Άλωση της Πόλης αποτελούσε το σημείο 0/μηδέν του κόσμου.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην Νέα Ρώμη, στην Κωνσταντινούπολη.


Η πέτρα του εκατομμυρίου, Million Stone, ίσως ελάχιστοι Έλληνες να γνωρίζουν το ιστορικό της κι ακόμη λιγότεροι να την έχουν επισκεφτεί.
Το Million Stone λοιπόν,είναι μια πέτρα που βρέθηκε κοντά στην είσοδο του Yerebatan Sarnıcı στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί την αφετηρία των Αρχαίων Ρωμαϊκών δρόμων που φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη και το σημείο μηδέν που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των αποστάσεων άλλων πόλεων του κόσμου μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Το Million Stone είναι ένα σημαντικό στυλ στη ρωμαϊκή κουλτούρα με τη μορφή τετραπυλώνων (ορθογώνια κατασκευή που αποτελείται από τέσσερις πυλώνες, τέσσερις πόρτες και έναν τρούλο). Παρόλο που υπήρχαν τάφοι και αγάλματα στον τρούλο κατά τη διάρκεια των οποίων χτίστηκε, κάποια καταστράφηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Μέχρι το 1884 ήταν δεκτό ότι ο μηδενικός μεσημβρινός περνούσε από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε η πέτρα του εκατομμυρίου. Ως εκ τούτου, πολλές χώρες στον κόσμο θέτουν τα ρολόγια τους σύμφωνα με την Κωνσταντινούπολη. Ακόμα και χάρτες ετοιμάζονται με βάση αυτό το σημείο και εδώ βρέθηκαν κατευθύνσεις. Η τοποθεσία του αρχικού μεσημβρινού στο Διεθνές Κογκρέσο Meridian που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον το 1884 μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Γκρίνουιτς.
Η απόσταση ορισμένων πόλεων σε όλο τον κόσμο από το Million Stone:
Λευκωσία – 1846 χλμ
Μπακού – 1756 χλμ
Μόσχα – 1757 χλμ
Μέκκα – 2407 χλμ
Βερολίνο – 1740 χλμ
Άμστερνταμ – 2214 χλμ
Τεχεράνη – 2040 χλμ
Ρώμη – 1377 χλμ
Παρίσι – 2258 χλμ
Τόκιο – 8954 χλμ
Λονδίνο – 2502 χλμ
Πηγή υλικού και φωτογραφιών η σελίδα: Dunya Uygarliklari.