Από την πεζοπορία της ΚΝΕ στην Ικαρία

Από την πεζοπορία της ΚΝΕ στην Ικαρία

Η ΚΝΕ Ικαρίας διοργάνωσε την Παρασκευή 14 Απριλίου περίπατο στα ιστορικά βουνά του νησιού και συγκεκριμένα στο οροπέδιο της Εριφης. Σκοπός η γνωριμία της νεολαίας με την φυσική ομορφιά του μοναδικού τοπίου, όπου παλιότερα φιλοξένησε αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αλλά και να γνωρίσουν μια από τις περιοχές όπου η αστική τάξη σκοπεύει να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες καταστρέφοντας το φυσικό πλούτο του νησιού. Παρά τον κακό καιρό φίλοι και μέλη της ΚΝΕ απόλαυσαν την διαδρομή και την ξενάγηση από τον φωτογράφο και γνώστη των μονοπατιών της Ικαρίας, Χρήστο Μαλαχία.

Στην ομιλία που έγινε από το στέλεχος της ΚΝΕ, Ξένο Κόχυλα, τονίστηκε «ότι το σχεδιαζόμενο έργο της τοποθέτησης 110 α/γ σε όλη την κορυφογραμμή του νησιού θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές αρνητικές συνέπειες. Θύμισε στους παρευρισκόμενους ότι τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού την καταστροφική για το περιβάλλον οδηγία της ΕΕ με την οποία έργα για την εγκατάσταση ΑΠΕ χαρακτηρίζονται ως υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος! Ότι με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και της «πράσινης ανάπτυξης» προβλέπεται η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Βουνά και πεδιάδες μετατρέπονται σε «ειδικές οικονομικές ζώνες» για την εγκατάσταση ΑΠΕ για να αυξάνουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια. Στις «διαθέσιμες» περιοχές περιλαμβάνονται κι αυτές που έχουν χαρακτηριστεί Natura και ότι η κορυφογραμμή της Ικαρίας αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο πουλιών και μπορεί να γίνει, αν δεν είναι ήδη, τόπος ζωής μοναδικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Παράλληλα πρέπει να διαφυλαχτεί το αρχαιότερο δάσος του Αιγαίου, αυτό του Ράντη.

Αυτή την πολιτική της «πράσινης οικονομίας» που είναι «μαύρη» για τον λαό, την αποδέχονται με συγκεκριμένες αναφορές στα πολιτικά τους προγράμματα όλα τα άλλα κόμματα. Από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25.

Το θέμα είναι να σκεφτούμε ποιος ωφελείται, ποιος κερδίζει από όλη αυτή την «πράσινη ανάπτυξη» όπως μας λένε; Μια ανάπτυξη που μοναδικό κριτήριο δεν έχει την προστασία του περιβάλλοντος αλλά έχει να βρουν διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, τα τεράστια κέρδη που έχουν μαζέψει οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι΄ αυτό δημιούργησαν αυτή την νέα «πράσινη» αγορά που μας την προβάλλουν ως αναγκαία για να σωθεί το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» με τα ποικιλώνυμα προγράμματα που στοχεύουν στα νησιά μας (π.χ Horizon 2020, NESOI, κλπ), ανοίγει τον δόμο για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η λύση για τους λαούς, για το περιβάλλον είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Ο σοσιαλισμός. Η κοινωνικοποιημένη παραγωγή όπου ο ίδιος ο λαός μας θα γίνει αφέντης στον τόπο του. Γιατί υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις στην χώρα μας. Υπάρχει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, υπάρχουν πηγές ενέργειας που δεν αξιοποιούνται. Σε αυτή την οικονομία με εργατική εξουσία η ενέργεια παύει να είναι εμπόρευμα και γίνεται κοινωνικό αγαθό προσιτό σε όλο τον λαό. Ταυτόχρονα έτσι θα προστατευτεί το περιβάλλον πραγματικά, παίρνοντας υπόψη τις λαϊκές ανάγκες και την ιδιομορφία κάθε περιοχής. Και όχι όπως σήμερα που βασιλεύει η αναρχία του καπιταλισμού που δεν σέβεται τίποτα.

Κάλεσε τον λαό της Ικαρίας, ειδικά τους νέους, σε αγωνιστική συσπείρωση, μέσα από τα σωματεία του, τους συλλόγους του, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του κάθε «Μυτιληναίου». Για να αποτρέψουμε την όποια κίνηση πάει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα. Γιατί και σε αυτό το πεδίο μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό μαζί με πιο ισχυρό ΚΚΕ, παντού. Και στο κίνημα και στις εκλογικές μάχες που είναι μπροστά μας».

Ολόκληρη η ομιλία του Ξένου Κόχυλα

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.