Ειδήσεις από την Εργατική πρωτομαγιά στην Ικαρία και στη Σάμο

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Εργατικό Κέντρο Σάμου βρέθηκαν στις εκδηλώσεις για την πρωτομαγιά στην Ικαρία. Υπάρχει ανακοίνωση του Εργατικού κέντρου Σάμου που δεν αναφέρει βέβαια την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία και αναφέρει τις εκδηλώσεις που έγιναν στα δύο νησιά.

Η ανακοίνωση του Εργατικού κέντρου Σάμου που αναφέρεται εκτός των άλλων και στο γεγονός που αναδείξαμε εχθές, ότι δεν δόθηκε δηλαδή μικρόφωνο στην κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναφέρει το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προφανώς όταν αναφέρεται σε κομματικές οργανώσεις και δεδομένου ότι εκεί ήταν η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς σε αυτούς αναφέρονται.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΕΚΣ

«Κόκκινη Πρωτομαγιά-Πρωτοπόρα Εργατιά», «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν!». Κάτω από αυτά τα συνθήματα πραγματοποιηθήκαν οι φετινές πρωτομαγιάτικες απεργιακές εκδηλώσεις στη Σάμο και την Ικαρία, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και νεολαίας από κάθε γωνιά των νησιών στις συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Στη Σάμο η εκδήλωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφανιών και προσκλητήριο νεκρών στη μαρμάρινη πλάκα του Εργατικού Κέντρου προς τιμή των Σαμιωτών και Ικαριωτών εκτελεσμένων της Καισαριανής. Συνεχίστηκε με πορεία στον παραλιακό δρόμο της της πόλης της Σάμου, η οποία κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα. Εκεί ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από τον Θοδωρή Φιλιππή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και επισιτιστικά επαγγέλματα Σάμου, τον Σταμάτη Τριπύλα, πρόεδρο του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, από τον γραμματέα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ Αποστόλης Βαλαμόντης, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου Βάσω Βρυνιώτη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από συναδέλφους μουσικούς, μέλη του παραρτήματος Σάμου του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου Τάσο Παλουοτόλο, Γιώργο Νυδριώτη και Μίλτο Χρυσανθίδη.

Στην Ικαρία η αρχή έγινε στο Μνημείο Εκτελεσμένων της Καισαριανής στον Εύδηλο, όπου παρουσιάστηκε το χρονικό της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη του ’44.

Στην συνέχεια, στην πλατεία Αγίου Κηρύκου καταγράφτηκε μια από τις μεγαλύτερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων.

Χαιρετισμό απεύθυναν: από την Ομάδα Γυναικών Αγ.Κηρύκου (μέλος ΟΓΕ) η Γεωργία Λαρδά. Από την Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας η Βαγγελιώ Πορή. Από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων-Βιοτεχνών-Επαγγελματιών-Εμπόρων Ικαρίας ο Γιάννης Κράτσας. Από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας ο Σωτήρης Δρούλιας. Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η Αθηνά Γλαρού. Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων ο Φανούρης Καρούτσος, από το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας & Φούρνων η Βαγγελιώ Λάκκα. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Σάμου έκανε η Κατερίνα Χατζηαργυρίου.

Ενδιάμεσα των ομιλιών παρουσιάστηκαν: από ομάδα παιδιών πρωτομαγιάτικα κείμενα «Υπάρχουν Χέρια» από το περιοδικό «Κόκκινο Αερόστατο» καθώς και το ποίημα «Χτίστες» του Ναζίμ Χικμέτ από την εκπαιδευτικό Μαριάνθη Ρούσσου.

Η συνέχεια της Πρωτομαγιάς, δόθηκε στο λαϊκό γλέντι στο Γλαρέδο για την οικονομική ενίσχυση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων.

Όσο για τις «καταγγελίες» στην Ικαρία ότι δεν δόθηκε μικρόφωνο για χαιρετισμό σε κομματικές παρατάξεις ή το «κλασικό έργο» των κομματικών πανό που ενοχλούνται κιόλας από τις σημαίες του ΕΚΣ και του ΠΑΜΕ στη Σάμο, ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν με αποφάσεις τους τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα του Νομού (Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ) θέση έχουν όλα τα σωματεία και οι φορείς των νησιών με συνδικαλιστική δράση στο λαϊκό κίνημα όπου χαιρετίζουν ή τοποθετούνται δια μέσου των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων τους.

Οι απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις του ΕΚΣ και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ δεν είναι «πασαρέλα» για παραταξιακές ή κομματικές τοποθετήσεις ή για χαιρετισμούς υποψηφίων βουλευτών…που σαν διάττοντες αστέρες ψαρεύουν σε θολά νερά και χωρίς τσίπα μπερδεύουν τον κόσμο. Άλλωστε οι πλατείες, οι δρόμοι και κυρίως το κίνημα είναι ανοιχτά όποιος θέλει να οργανώνει κινητοποιήσεις κατά πως νομίζει και όλοι κρίνονται από τους εργαζόμενους και το λαό.

Συνεχίζουμε μαζικά και μαχητικά!

Οι εργάτες όλης τη γης τιμούν με τους αγώνες τους τη μεγάλη ταξική γιορτή τους, την 1η Μάη. Σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργάτες των άλλων χωρών

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στην Ικαρία βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. στον νομό Σάμου Σταμάτης Βαρδαρός, Πένη Δεμερτζή και Μανώλης Κάρλας. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. συμμετείχαν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης αρχικά στον Εύδηλο και στο μνημείο των 3 εκτελεσμένων Ικαριωτών της Πρωτομαγιάς του 44 και στη συνέχεια στον Άγιο Κήρυκο στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Σε κοινό τους μήνυμα αναφέρουν «Σήμερα περισσότερο από ποτέ το αίτημα για ασφάλεια και δικαιοσύνη στην εργασία, με σταθερή εργασία, αξιοπρεπείς αμοιβές, κατάργηση των αντι-εργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επίκαιρο και περιμένει τις εκλογές της 21ης Μαϊου και την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το υλοποιήσει.»

Loading

One thought on “Ειδήσεις από την Εργατική πρωτομαγιά στην Ικαρία και στη Σάμο

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.