Η Αγιάσος της Λέσβου, παραδοσιακός οικισμός.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Η Αγιάσος της Λέσβου, είναι  ένας επίγειος παράδεισος, ένας παραδοσιακός οικισμός πνηγμένος στο πράσινο και κτισμένη στις πλαγιές του όρους Όλυμπος το ψηλότερο βουνό της Λέσβου.

Η ξακουστή Αγιάσος με την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, τα χρώματα της και τα πανηγύρια της- αν και εσωτερικό χωριό κι όχι παραθαλάσσιο-, αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου

Η μικρή κωμόπολη της Λέσβου σε απόσταση 27 μόλις χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης και σε υψόμετρο 460 μέτρων με 2.500 κατοίκους διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.. Στις νότιες παρυφές του νησιού ξεκινάει ο περίφημος καστανιώνας της Αγιάσου αποτελούμενος από την κοινή castanea sativa , ο οποίος είναι ο μοναδικός που αποτελεί σημαντική δασική έκταση πάνω στο νησί (υπάρχει και μία μικρή συστάδα καστανιών στην Περούντα Λέσβου). Βόρεια της Αγιάσου ξεκινούν οι απέραντοι ελαιώνες της ενώ ανατολικά υπάρχουν καλλιεργημένες εκτάσεις με μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές και κερασιές. Λεύκες, πλατάνια και καρυδιές στους χειμάρρους συνθέτουν την μαγική κι αξέχαστη εικόνα της Αγιάσου.

Αγιάσος, το χωριό των καλλιτεχνών με τα μαγαζάκια κεραμεικής πραγματικό πειρασμό, τα καφενεία της που σερβίρουν ντόπια πιάτα,και  τα γραφικά της σοκάκια με θέα πάντα τον Όλυμπο.

Πανηγύρια στην Αγιάσο.

Το πανηγύρι της Παναγίας της Αγιάσου τον Δεκαπενταύγουστο όπου συρρέουν κάτοικοι από όλο το νησί ακόμη και διανύοντας τη διαδρομή με τα πόδια!

Η Αγιάσος πήρε το όνομά της από την επιγραφή της εικόνας <ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΥΩΝ> την οποία είχε μεταφέρει ο μοναχός Αγάθωνας από την Ιερουσαλήμ εκεί και είχε κτιστεί Μονή για να την στεγάσουν.(Αγία Συών-Αγιάσων-Αγιάσος)

Η γιορτή του κάστανου.

Αυτή η γιορτή είναι κινητή ανάλογα με τις σοδειές των καστανοπαραγωγών κι ορίζεται στις αρχές Νοεμβρίου. Ένας από τους λόγους που φημίζεται η Αγιάσος είναι ο Καστανιώνας της, ένας αγροτικός δρόμος που οδηγεί μέσα από ένα πυκνό δάσος καστανιάς στις πηγές Βαλάνου, οι οποίες υδρεύουν μέρος του χωριού και καταλήγει στον Αϊ-Γιάννη. Καλύπτει 11.000 στρέμματα δάσος καστανιάς. Η παραγωγή της καστανιάς προσφέρει πολλά στους κατοίκους της Αγιάσου, αφού πρώτα από όλα κάθε χρόνο το χωριό πλημμυρίζει από κάστανα και συγχρόνως παράγεται πολύτιμη ξυλεία..Φημισμένα τα γλυκά από κάστανο της Αγιάσου, κάστανα που τα συναντάμε στην Αγιάσο από την Ρωμαϊκή εποχή όταν εδώ τα έφερε ένας άρχοντας από την Μικρά Ασία.

Το καρναβάλι.

Το αγιασώτικο καρναβάλι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτισμική κληρονομιά και την τοπική κουλτούρα. Από το 19ο αιώνα τα καρναβάλια ξεκινούν κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς με κορύφωση την Καθαρά Δευτέρα.

Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αγιάσου με τα πλούσια εκθέματα.

Αγιάσος με τις μοναδικές τοπικές γεύσεις και τους λουκουμάδες Αγιάσου που σερβίρονται αποκλειστικά στην Αγιάσο και πουθενά αλλού . Από την σελίδα Παραδοσιακή Ελλάδα η συνταγή τους την οποία σας μεταφέρω για να τους φτιάξετε εσείς οι φίλοι της παραδοσιακής κουζίνας και των γλυκών που δεν έχετε επισκεφτεί την Αγιάσο.

Αγιασιώτικοι Λουκουμάδες

Υλικά.

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

2 φακελάκια μαγιά

1 πατάτα βρασμένη και λιωμένη

μία κουταλιά σούπας ζάχαρη

λίγο αλάτι

χλιαρό νερό ανάλογο με την ποσότητα του αλεύρου

κανέλα & καρύδι τριμμένο για το πασπάλισμα

Υλικά για το σιρόπι.

1 κιλό ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

1 ποτήρι μέλι

το χυμό από 1 λεμόνι

φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε τη πατάτα καλά λιωμένη και ρίχνουμε τη μαγιά, το αλεύρι . το αλάτι τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε καλά ρίχνουμε και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε συνέχεια μέχρι να γίνει χυλός που όμως δεν πρέπει να είναι πολύ αραιός.

Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγη ώρα

Βάζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο λάδι να κάψει και παίρνοντας μία μία κουταλιά ζύμη που τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι τηγανίζοντας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Παρασκευή του σιροπιού

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη ενώ προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις φλούδες του πορτοκαλιού και του λεμονιού.

Ενώ το σιρόπι μας είναι αραιό προσθέτουμε το μέλι βράζοντας για 3 με 4 λεπτά.

Το αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα σε αυτό τους λουκουμάδες.

Τους γυρίζουμε λίγο και κατόπιν τους βγάζουμε.

Τους πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Πηγή: Wikipedia.gr και η σελίδα Η Λέσβος μας.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading