Ο Μητσοτάκης στην Ελευσίνα με νέες εξαγγελίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας όπου συμμετέχει σε συζήτηση με πολίτες με θέμα την οικονομία.

Ο Μητσοτάκης στην Ελευσίνα με νέες εξαγγελίες

Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με πολίτες για όλα τα κρίσιμα θέματα γύρω από την οικονομία, ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ όπως αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τρεις ακόμη δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία, οι οποίες αφορούν τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εμβληματικό χώρο για τη διακυβέρνηση της ΝΔ τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Στόχος σημείωσε είναι μέσα στην επόμενη 4ετία ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ.

Εξέφρασε παράλληλα την πίστη ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει χιλίαδες νέες θέσεις εργασίας.

«Το επίκεντρο της πολιτικής μας είναι οι επενδύσεις. Με τις επενδύσεις δημιουργούμε και θέσεις εργασίας. Όταν ήρθαμε στα πράγματα η ανεργία ήταν πάνω από 17%, τώρα έχει πέσει κι άλλο, ευελπιστώ να πάμε σε μονοψήφια νούμερα. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό αυξάνοντας τα επίπεδα των μισθών. Όσο συμπιέζεται η ανεργία, αυξάνονται οι μισθοί. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε και με επενδύσεις. Στόχος είναι να αυξηθεί το μέσο επίπεδο μισθών κατά 25%. Να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για επενδύσεις σε μια σειρά τομέων, όπως είναι αυτός της τεχνολογίας, ώστε να ανατραπεί το brain drain της περασμένης δεκαετίας.

Όπως είπε, στόχος και της επόμενης τετραετίας είναι να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης παντού, πράγμα, που όπως είπε θα επιτευχθεί, αν συνεχιστεί η ανάπτυξη σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας.

Στην πρώτη ερώτηση που του υποβλήθηκε από εργαζόμενο στα Ναυπηγεία, που συμμετέχει στο πάνελ της συζήτησης, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή ψηφιακής εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους.

«Σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μία ακόμα παρέμβαση με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως οποιοδήποτε σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα μπορεί να έχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει τις αυξήσεις στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/24 με έμφαση στους χαμηλόμισθους και στις θέσεις ευθύνης. Επίσης, έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/23 το πριμ παραγωγικότητας. Είναι κάτι που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα και έπρεπε να έρθει και στο δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής.

«Όσο θα πέφτει η ανεργία, τόσο θα αυξάνονται οι μισθοί. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προσελκύσουν με ανταγωνιστικότερους μισθούς τους εργαζομένους. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που παρουσιάζεται έχει να κάνει με τα εργατικά χέρια. Αυτό θα λυθεί με υψηλότερους μισθούς» επισήμανε.

Παράλληλα, σημείωσε πως «έχουμε ακόμα ένα μέτρο στήριξης στο πρόγραμμά μας. Μείωση κατά μια μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών την επόμενη τετραετία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους γιατί για στις επιχειρήσεις μειώνει το μισθολογικό κόστος».

Μόνιμο Freedom Pass

Κάνοντας αναφορά στο freedom pass κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόνισε θα δίνεται ένα μόνιμο επίδομα 150 ευρώ σε κάθε νέο που ενηλικιώνεται ώστε να μπορεί να το δαπανήσει σε ένα ταξίδι, σε μια υπηρεσία αθλητισμού ή μια υπηρεσία πολιτισμού.

Αύξηση στα επιδόματα τέκνων στο Δημόσιο

Στα 70, στα 120 και στα 170 ευρώ αυξάνεται το επίδομα για 1ο , 2ο και 3ο παιδί αντίστοιχα στο Δημόσιο.

Αύξηση συντάξεων

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η επόμενη αύξηση των συντάξεων θα είναι περί το 4% και δήλωσε ότι θα στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά με έκτακτο επίδομα κάθε χρόνο, ενώ υποσχέθηκε νέες παρεμβάσεις ελάφρυνσης για συνταξιούχους που εργάζονται.

Αναλυτικά τα μέτρα που εξήγγειλε

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’έτος.

2) Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δλδ από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδια σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδια στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Δικαιολογητικά

Loading

One thought on “Ο Μητσοτάκης στην Ελευσίνα με νέες εξαγγελίες

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.