Βιβλιοπαρουσίαση: Η ιστορία του παράνομου τυπογραφείου του ΚΚΕ-«Η Φουντάνα»

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η Φουντάνα» που στηρίζεται στη διήγηση του αείμνηστου αντιστασιακού Παντελή Σκούφαλου, σε επιμέλεια του Νίκου Χούλη, πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα, 8 Μαΐου στις 7.00 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου Φάρου Βαρβασίου.

Βιβλιοπαρουσίαση: Η ιστορία του παράνομου τυπογραφείου του ΚΚΕ-«Η Φουντάνα»

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σε συνδιοργάνωση με το Φάρο Βαρβασίου, την Ενωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, Φιλοπρόοδο Ομιλο Κάμπου και το Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης «Κοραή».

Στο πρώτο τμήμα αυτού του βιβλίου, είναι και η αφήγηση του Παντελή Σκούφαλου στο Νίκο Χούλη, σχετικά με τη μεταφορά του κινητού τυπογραφικού πιεστηρίου που τύπωνε τις εφημερίδες του ΚΚΕ, μετά την επίσημη απαγόρευση της έκδοσης της εφημερίδας «Πρωτοπόρου» στις 28 Νοεμβρίου του 1947 και ενώ ήδη είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία του «Εμπρός».

Για την ιστορία των δύο αυτών εφημερίδων, ως όργανα αντίστασης και αγώνα την περίοδο 1944-1947, γράφει ο ιστορικός Κώστας Ζαφείρης. Επίσης στελέχη του ΚΚΕ όπως ο Γιώργης Αμπαζής, Γιάννης Ζωφός και Μάρκος Σκούφαλος μεταφέρουν στο βιβλίο, πτυχές αυτής της ιστορίας με το τυπογραφείο που ήταν κρυμμένο σε φουντάνα (εγκιβωτισμένη δεξαμενή νερού) .

Για την ιστορία, οι τυπογράφοι του παράνομου τυπογραφείου ήταν ο Μιχάλης Βαττάκης, φιλόλογος- δημοσιογράφος και ο Φώτης Αγγουλές ποιητής και τυπογράφος στο επάγγελμα.

Συγκινητική η κατάθεση ψυχής του Μιχάλη Πιππίδη για τη φουντάνα, ιδιοκτησίας του προπάππου του, αλλά και στη δράση της μητέρας του Ειρήνης Ζαννή Αθηναίου που τροφοδοτούσε με τρόφιμα τους δύο παράνομους τυπογράφους.

Να σημειώσουμε ότι το παράνομο τυπογραφείο του Δημοκρατικού Στρατού Χίου έχει παραχωρηθεί σήμερα στη μόνιμη έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.