Εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας

Το ηφαίστειο Αίτνα εξερράγη εκτοξεύοντας στάχτη στην Κατάνια της Σικελίας, το οποίο και προκάλεσε την αναστολή των πτήσεων στο αεροδρόμιο της πόλης.

Εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV), το οποίο παρακολουθεί στενά την Αίτνα με όργανα στις πλαγιές, εξαιτίας της βροχής καλύφθηκαν τα νέφη αερίων που εκτοξεύθηκαν από το ηφαίστειο.

Ωστόσο, στάχτη έχει πέσει στην Κατάνια και σε άλλες πόλεις στις κατοικημένες πλαγιές της Αίτνας και ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το αεροδρόμιο της Κατάνια ανέφερε ότι λόγω της τέφρας, οι πτήσεις ανεστάλησαν προσωρινά. Το INGV επισημαίνει ότι ηφαιστειακή δραστηριότητα καταγραφόταν τις τελευταίες ημέρες. Οι κάτοικοι των πόλεων Αντράνο και Μπιανκαβίλα άκουσαν τις ισχυρές εκρήξεις.

Ο Καπνός από το ηφαίστειο έφτασε στην Αττική

Μέχρι την Αττική έφτασε ο καπνός από την έκρηξη. Σύμφωνα με το Climatebook ο καπνός και η στάχτη από την τέφρα που εκτοξεύτηκε έφτασε μέχρι και την Αθήνα και το Αιγαίο σε πολύ μεγάλα ύψη (>5 km). Το πλούμιο του Διοξειδίου του Θείου (SO2) που ανιχνεύτηκε από τον δορυφόρο Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus την Δευτέρα 22/05, ταξίδεψε σχεδόν 800 χλμ φτάνοντας μέχρι και την Αθήνα και το Αιγαίο.

Η Αίτνα, που φτάνει τα 3.324 μέτρα σε ύψος, είναι το πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης.

Πληροφορίες από το Documento

Loading

One thought on “Εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.