Το ακούμε μέρες, βλέπουμε και σχετικά ρεπορτάζ, και είναι πραγματικότητα πως δεν το πιστεύουμε. Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλει παρέμβαση της Τουρκίας στη Ρορδόπη προκειμένου να κερδίσει την πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, την μόνη που βγήκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου του 2023.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Είναι γνωστό ότι στη Ροδόπη υπάρχει μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα, που επηρρεάζει εκλογικα΄το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ως υποψήφιο για τις προηγούμενες εκλογές τον Φερχάτ Οζγκιούρ.
Ο Φερχάτ Οζγκιουρ είναι μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας όπως μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας είναι και ο συνυποψήφιός του, ο Χουσαμετίν μεμέτ και ο έτερος εκλεγμένος βουλευτής ο Αχμέτ Ιλχάν, εκλέχθηκε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στην περιοχή έχουν μπει και άλλοι υποψήφιοι σε άλλα κόμματα, από την μουσουλμανική μειονότητα, και όπως είναι λογικό οι μουσουλμάνοι της περιοχής τους στήριξαν. Τα δημοσιεύματα όμως δείχνουν πως ο Οζγκιούρ ήταν αυτός που ήθελε το Τουρκικό προξενείο της περιοχής και έτσι καταγγέλεται παρέμβαση υπέρ του από την Τουρκική κυβέρνηση.
Πάνω στο θέμα ο πρόεδρος της ΝΔ είπε σε σχετική του συνέντευξη στο πρώτο θέμα, ότι «Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: Δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη την εθνική μουσουλμανική μειονότητα. Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους Χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους.
Και εκεί κάπου μπήκε και ο Σκέρτσος, ο εκπρόσωπο της ΝΔ, όπου είπε ότι «Ελπίζουμε και αναμένουμε στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα ασχοληθεί με την ανάλυση των αιτιών της εκλογικής ήττας σε όλη την επικράτεια και με τις βουλευτικές του λίστες, ο κ. Τσίπρας και τα μέλη του κόμματός του να αναλύσουν και τα αίτια της νίκης του υποψηφίου που επέλεξαν να τους εκπροσωπήσει στη Ροδόπη, κ. Οζγκιούρ».
Όπως ανέφερε ο κ. Σκέρτσος “η επιλογή υποψηφίων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, μιλούν ανοιχτά για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και υποστηρίζονται εμφανώς από το τουρκικό προξενείο -όπως και ο κ. Ζεϊμπέκ που εξελέγη στην Ξάνθη- προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού”.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, διευκρίνισε ότι δεν εντάσσονται όλοι οι μειονοτικοί βουλευτές σε αυτή την κατηγορία, και παρέπεμψε στη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Πρώτο Θέμα».
Για ποιο λόγο έγινε αυτή η παρέμβαση;
Η όλη παρέμβαση έγινε γιατί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια συμμετείχε σε εκδήλωση του κατηργημένου και με απόφαση του Αρείου Πάγου “Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης”, παρουσία μάλιστα του Τούρκου Προξένου και αυτού που αποκαλείται ψευδομουφτής της Κομοτηνής.
Η συμμετοχή του έγινε γνωστή όχι από τον ίδιο, αλλά από το Τουρκικό προξενεέιο της περιοχής, όπου παίζει προφανώς τα δικά του πολιτικά παιχνίδια. Απο πολλά τοπικά μέσα σημειώνεται ως φάουλ του βουλευτή, αλλα θα πρέπει να μιλήσουμε και λίγο πιο ανοιχτά. Οι μουσουλμάνοι έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Έχουν δικαίωμα να εκλέγουν δικούς τους υποψήφιους; Η απάντηση είναι και πάλι ΝΑΙ. Για ποιό λόγο θεσπίστηκε το όριο του 3% για να μπει κάποιος στην βουλή; Ο λόγος είναι αυτός ακριβώς, για να μην μπορούν οι μειονότητες να κάνουν ξεχωριστά κόμματα και να μπαίνουν στο κοινοβούλιο. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν οι μειονοτικοί να είναι υποψήφιοι. Όλα τα χρόνια έβγαιναν βουλευτές από την μειονότητα.
Το 2019 είχε βγει και πάλι ο Αχμέτ Ιλχάν από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Ξάνθη βγήκε ο Ζεϊμπέκ Χουσεϊν από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, που επανεκλέχθηκε και σε αυτές τις εκλογές. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε βγει και πάλι ο Αχμέτ Ιλχάν, που τότε ήταν στο Ποτάμι, και είχε βγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μουσταφά Μουσταφά και ο Καρά Γιουσούφ Αϊχάν. Αν συνεχίσουμε θα βρούμε σχεδόν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ανθρώπους της μειονότητας που έβγαιναν βουλευτές στο κοινοβούλιο και προφανώς στηρίζουν τους μειονοτικούς, τα δικαιώματά τους και τις οργανώσεις τους. Για το θέμα υπάρχουν δυο λύσεις, ή θα συνεχίσουμε να βγάζουμε υποψήφιους μειονοτικούς ή θα τους απαγορέψουμε το δικαίωμα τουλάχιστον του εκλέγεσθαι αν όχι του εκλέγειν. Σε μια τέτοια βέβαια περίπτωση θα έχουμε πρόβλημα που αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ΕΕ.
Πριν προχωρήσουμε όμως στην απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφέρουμαι ένα μικρό παράδειγμα για να δείτε πόσο πίσω είμαστε σε θέματα δικαιωμάτων. Στην Ουγγαρία όπου κυβερνά ο Ορμπάν και έχει αντιπολίτευση τους φασίστες, μια πολύ σκληρή χώρα σε θέματα δικαιωμάτων, υπάρχουν 13 αναγνωρισμένες μειονότητες μεταξύ των οποίων και η Ελληνική. Η κάθε μειονοτική ομάδα έχει ντε φάκτο έναν βουλευτή και από πλευράς της Ελληνικής μειονότητας έχει εκλεγεί ο Λαοκράτης Κοράνης. Αυτό το παράδειγμα το χρησιμοποιούμε ως προς την σύγκριση των δικαιωμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, καθοδηγούμενοι από την έπαρση και την πρωτοφανή αλαζονεία να μην ανέχονται κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη, δεν διστάζουν να παίξουν ακόμη και το επικίνδυνο χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού Ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας κατάφωρα την δημοκρατική ψήφο των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.
Η αντιμετώπιση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Ροδόπης ως ενεργούμενα ξένης δύναμης και η αμφισβήτηση της δημοκρατικής τους βούλησης αποτελεί μια βαθιά επικίνδυνη πρακτική, που παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές διχασμού, προσβάλει τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες και εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους.
Καλούμε τη ΝΔ να μην επιμείνει για λόγους ψηφοθηρικούς σε μια εθνικά επιζήμια στάση, προσβάλλοντας Έλληνες πολίτες επειδή υπερψήφισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι την υποψήφια της ΝΔ.
Ας αναζητήσουν τα αίτια αυτής της επιλογής όχι σε fake news και σε φοβικά σύνδρομα, αλλά στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σαφείς προγραμματικές θέσεις και έχει ασκήσει ξεκάθαρες πολιτικές για τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη και πάντοτε απέναντι σε απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά μας.
Και αν δεν μπορούν αυτό να το κατανοήσουν, ας καταλάβουν τουλάχιστον το αυτονόητο: ότι το μόνο που καταφέρνουν με το διχασμό της μειονότητας και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της, είναι να εξυπηρετούν τα σχέδια της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου.