Όταν η ΝΔ βγάζει το πραγματικό της πρόσωπο

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Όταν η ΝΔ βγάζει το πραγματικό της πρόσωπο

Τα κόμματα αποτελούνται από ανθρώπους που κατ’ανάγκη δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για όλα τα θέματα. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν και ενδιαφέρον θα τολμούσα να γράψω. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που ως κοινή συνισταμένη έχει την απόλυτη ιδιωτικοποίηση σε όλα. Αν και η ιδιωτικοποίηση σαν έννοια δεν είναι απόλυτα κακή, αλλά ούτε και κατ’ανάγκη καλή, έχει πολλές εκφάνσεις. Πρέπει όμως κάπου να μπει και ένα όριο, γιατί όταν η ιδιωτικοποίηση γίνει ένας απάνθρωπος μηχανισμός, το έχουμε ζήσει και αυτό, τότε πραγματικά θα πρέπει να μπαίνει ένα στοπ τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις.

Δεν χρειάζεται να υποδείξω τα καλά και τα άσχημα παραδείγματα. Θα τονίσω όμως τα αποτελέσματα για παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης των τραίνων, που ως αποτέλεσμα είχε το τραγικό συμβάν στα Τέμπη πριν από λίγους μήνες. Δε θα έγραφα τίποτε, γιατί δεν είχα πραγματικά σκοπό να γράψω κάτι άλλο που θα αφορούσε τις εκλογές από εδώ και πέρα, αλλά οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι που δυστυχώς δεν μπορούσα αυτό που διάβασα να το αφήσω ασχολίαστο. Αφορά το θέμα της υγείας και η υγεία κατ’ εμένα τουλάχιστον είναι δημόσιο αγαθό και ανήκω σε αυτούς που λένε ότι πρέπει να δώσει περισσότερο βάρος μια κυβέρνηση στην δημόσια υγεία. Διάβασα ότι ένας υποψήφιος της ΝΔ στην Εύβοια, ο οποίος μάλιστα είναι και καταξιωμένος γιατρός, ονομάζεται Σπύρος Πνευματικός, είπε το αδιανόητο ότι η ζωή είναι οικονομικό κόστος. Εντύπωση δε μου κάνει και ειδικά όταν τέτοιες δηλώσεις προέρχονται από τη ΝΔ και γενικότερα την νεοφιλεύθερη πολιτική ιδεολογία, αλλά η αλήθεια είναι πως σοκαρίστηκα τόσο με τον τρόπο που περιέγραψε αυτό που σκέφτεται όσο και την κυνικότητα της δήλωσης.

Ο καθηγητή Ιατρικής λοιπόν σε εκπομπή του ΣΚΑΪ 100,3, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι σε βαριά ασθενείς «δεν χρειάζεται» να γίνονται πολλές ιατρικές πράξεις και εξετάσεις γιατί κοστίζουν. «Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο όταν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για εσάς. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση».

Ο Κύριος πνευματικός επίσης δήλωσε ότι «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων».

Υπήρξε σοβαρότατη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά την κυρία Λινού, όπου τόνισε αυτό που τονίζω και εγώ, ότι η ΝΔ θέλει, το έκανε άλλωστε και στην πανδημία, την διαλογή των ασθενών ως καθημερινή πρακτική στον χώρο της υγείας. Δεν μιλάμε για ένα περιστατικό που ο γιατρός θα μπει σε δίλλημα, αλλά μιλάμε για πλήρη διαχωρισμό από το ίδιο το σύστημα.

Είπε η κυρία Λινού:

«Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές. Για αυτό το λόγο, βιώσαμε ήδη 3 θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Δείτε το και σε βίντεο:

Το θέμα όμως είναι το εξής σε ότι αφορά τον κύριο Πνευματικό. Μόλις έκανε το μέγιστο ατόπημα, παραβίασε τον όρκο του Ιπποκράτη και το σημείο που λέει το εξής:

Ορκίζομαι να κρατώ το καλό του ασθενούς ως πρώτη προτεραιότητα.

ή εις την αρχαία Ελληνική

Οὐ δώσω δὲ οὐδὲ φάρμακον οὐδενὶ αἰτηθεὶς θανάσιμον, οὐδὲ ὑφηγήσομαι ξυμβουλίην τοιήνδε. Ὁμοίως δὲ οὐδὲ γυναικὶ πεσσὸν φθόριον δώσω. Ἁγνῶς δὲ καὶ ὁσίως διατηρήσω βίον τὸν ἐμὸν καὶ τέχνην τὴν ἐμήν.

Αυτή ίσως να είναι και η τελευταία μου παρέμβαση μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο λαός ψηφίζει, όλοι δεχόμαστε τα αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ασκούμε κριτική εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για μεμονωμένη άποψη και όχι για άποψη που την έχει το κυβερνών κόμμα, ωστόσο τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν τον κορωνοϊό και οι 36890 θάνατοι καθώς και άλλα γεγονότα που αφορούν και την υγεία στα νησιά μας με προδιαθέτουν για το αντίθετο, δηλαδή πως η θέση του κυρίου Πνευματικού είναι και θέση της κυβέρνησης.

Από την στιγμή μάλιστα που δεν βλέπω και κάποια καταδίκη από το κόμμα του ή έστω από κάποιον μέσα στη ΝΔ, μάλλον η θέση αυτή είναι και θέση του κόμματος. Επιλέγουμε δηλαδή ποιους θα γιατρέψουμε με βάση το κόστος της ζωής τους.


Και για να είμαστε δίκαιοι έχουμε την δικαιολογία του Πνευματικού σε σημερινή ανάρτησή του, που γράφει τα εξής:

Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν.

Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία.

Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα.

Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας.

Loading

One thought on “Όταν η ΝΔ βγάζει το πραγματικό της πρόσωπο

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.