Τα θαύματα της τεχνητής νοημοσύνης

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Τα θαύματα της τεχνητής νοημοσύνης

Πολύ συζήτηση έχει πέσει μεταξύ των ειδικών και όχι μόνο πάνω στα ζητήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετές αναφορές που δείχνουν ότι έχει θετικό αντίκτυπο, και αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει μικρά θαύματα.

Στο άρθρο αυτό θα αναφέρω δυο ωραία παραδείγματα που βρήκα μέσα από την αρθρογραφία σε site που θα αναφέρω για να διαβάσετε περισσότερα. Το πρώτο ωραίο παράδειγμα αποτελεί κάτι που διάβασα μέσα από Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ότι θα κυκλοφορήσει ένα από τα ακυκλοφόρητα τραγούδια του ιστορικού συγκροτήματος των Beatles με τη φωνή του αείμνηστου, John Lennon, που δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη, το 1980.

Η φωνή θα παραχθεί μέσα από την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και βέβαια όταν κυκλοφορήσει το τραγούδι θα αναμείνουμε το αποτέλεσμα. Την ανακοίνωση την έκανε ο Πολ Μακάρτνεϊ, ένα από τα εναπομείνοντα μέλη των «σκαθαριών».

Ο μουσικός σε συνέντευξή του που έδωσε στο BBC, δήλωσε ότι ετοιμάζεται στα 81α του γεννέθλια να δώσει στην δημοσιότητα ένα τραγούδι του συγκροτήματος, που δεν έχει κυκλοφορήσει, και ότι η φωνή του Lennon έχει αντληθεί από μια παλιά κασέτα και διαχωρίστηκε από τη μουσική συνοδεία για να παραχθεί το συγκεκριμένο τραγούδι.

«Καταφέραμε να πάρουμε τη φωνή του Τζον και να την καθαρίσουμε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη για να μιξάρουμε την ηχογράφηση», όπως εξήγησε. Ο τίτλος του τραγουδιού δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, αλλά εικάζεται ότι πρόκειται για ένα τραγούδι που συνέθεσε ο Lennon το 1978 και είχε τίτλο «Now and then». O Paul McCartney φαίνεται πως παρέλαβε το συγκεκριμένο τραγούδι λίγο μετά τον θάνατο του Lennon το 1980 και ήταν σε μια κασσέτα που δεν έχει εκδοθεί και αυτή, όπου ο τίτλος του δίσκου που θα έβγαινε ήταν «For Paul», μάλλον αναφερόμενη στο έτερο σκαθάρι.

Για τους Beatles δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα όλων των εποχών, και θα έλεγα και πρωτοπόρο σε πάρα πολλά σε σχέση με τα δεδομένα της τότε εποχής. Η τεχνητή νοημόσύνη όμως έχει και ένα νέο θαύμα, σύμφωνα με δημοσίευμα που διάβασα στην εφημερίδα Αυγή, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στα IKEA, με σκοπό να αναλάβει τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων.

Κατά το δημοσίευμα το εργαλείο αυτό έρχεται για την μείωση του του εργατικού κόστους και την επιτάχυνση των πωλήσεων. Η λέξη βέβαια μείωση του εργατικού κόστους σημαίνει και απόλυση «περιττών» υπαλλήλων, αλλά η τεχνολογία μοιραία θα οδηγήσει και σε αυτή την τακτική, και για αυτό οι μεγάλες αλυσίδες-κολοσσοί, την προτιμούν. Εδώ ίσως πρέπει να μπει η μεγάλη συζήτηση εαν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει μειώσει προσωπικού, και από τι φαίνεται μάλλον θα την φέρει, ωστόσο για την συντήρηση της τεχνολογίας μπορεί να χρειαστεί άλλο προσωπικό εξειδικευμένο πάνω στον τομέα αυτό, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην περίοδο που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δρα χωρίς την βοήθεια του ανθρώπινου παράγοντα.

Στόχος της γνωστής εταιρείας είναι ο πελάτης να μπορεί πλέον χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσο έναν τηλεφωνητή να προχωρά σε σχεδιασμό εσωτερικού χώρου και διακόσμηση. Η ΙΚΕΑ βέβαια παρέχει ήδη υπηρεσίες συμβουλευτικής μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης, έναντι χρέωσης ενός ποσού της τάξης των 25-30 ευρώ

Οι προτάσεις των υπαλλήλων της εταιρείας έχουν να κάνουν με θέματα διαρρύθμισης, προτάσεις για συγκεκριμένα έπιπλα, συσκευές ή αξεσουάρ, τόσο για χώρους κατοικίας όσο και εργασίας. Με την συμβολή τους, παρέχεται στον πελάτη κάτοψη και τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου που θέλει να διαμορφώσει. Αυτή την υπηρεσία μελλοντικά θα την παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη. Το σύστημα που θα χρησιμοποίησει η εταιρεία ονομάζεται, Billie.

Η Ingka, που είναι μητρική εταιρεία των περισσότερων καταστημάτων ΙΚΕΑ παγκοσμίως, έχει ήδη εκπαιδεύσει 8.500 υπαλλήλους τηλεφωνικών κέντρων ως συμβούλους εσωτερικού σχεδιασμού από το 2021, σύμφωνα με το Reuters. Η συμβολή τους στην λειτουργία της Billie είναι καθοριστική, καθώς το bot έχει χειριστεί το 47% των ερωτημάτων των πελατών σε τηλεφωνικά κέντρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Κατά τα στελέχη της εταιρείας, η μετατροπή τηλεφωνητών σε «συμβούλους» που τροφοδοτούν το bot είναι «διά βίου μάθηση»

Η Τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει ήδη σε μοντέλα αυτοκινήτων, υπάρχει σε ευρεία χρήση με το CHATGPT, που το χαρακτηρίζω χρήσιμο εργαλείο, αλλά θέλει ακόμα πολύ δουλειά για να φτάσει εκεί που θα ήθελαν οι άνθρωποι που το εμπνεύστηκαν, και σε πολλά άλλα τεχνολογικά αντικείμενα. Όσο για την συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη γενικότερα, έχω μια αρχή, που την έχω για όλα τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Μια τεχνολογία, ή επίτευγμα, είναι καλή όταν ο χρήστης της την χρησιμοποιεί για σωστούς λόγους.

Το πιο κλασσικό παράδειγμα που δίνω όταν αναφέρομαι σε τεχνολογικά και άλλου είδους επιτεύγματα, είναι το μαχαίρι. Το μαχαίρι το χρησιμοποιούμε καθημερινά για να κόψουμε την μπριζόλα μας, για να καθαρίσουμε το φρούτο μας και για άλλους θετικούς σκοπούς. Το ίδιο αντικείμενο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για θετικούς σκοπούς, μπορεί να γίνει και όργανο δολοφονίας. Φταίει όμως το μαχαίρι για αυτό; Προφανώς όχι, φταίει καθαρά ο άνθρωπος που το χρησιμοποιεί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την τεχνητή νοημοσύνη.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.