Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τιμήσει την 199η επέτειο μνήμης από το Ολοκαύτωμα στα Ψαρά

Tην 199η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ψαρών, τιμούν οι ψαριανοί την προσεχή Κυριακή 18 Ιουνίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τιμήσει την 199η επέτειο μνήμης από το Ολοκαύτωμα στα Ψαρά

Σύμφωνα με ανάρτηση του Δημάρχου Ηρωϊκής Νήσου των Ψαρών Κώστα Βρατσάνου, τις εκδηλώσεις θα λαμπρύνει με την παρουσία της και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εν τω μεταξύ οι τιμητικές εκδηλώσεις ξεκινούν από αύριο Πέμπτη, 15 Ιουνίου με τα εγκαίνια δύο εκθέσεων φωτογραφίας και λαογραφικών αντικειμένων (τη συγκεκριμένη επιμελείται ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ψαρών «Κωνσταντίνος Κανάρης». Ενώ στις 6.30 μ.μ. θα προβληθεί το ημίωρο ιστορικό ντοκιμαντέρ «οι πυρπολητές της Λευτεριάς», χορηγία του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» από τον Γρηγόρη Βαλτινό και τη Λίλα Παπαδημητρίου.

Την Παρασκευή, 16/6, στις 9.00 μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος θα παρουσιαστεί το θεατρικό «Μνήμες φωτιάς και δόξας» σε σκηνοθεσία Σταύρου Σπυράκη από τη Θεατρική ομάδα «Θεατροποιοί Χίου».

Το Σάββατο, 17/6, στη Μαύρη Ράχη των Ψαρών θα τελεστεί στις 7.30 μ.μ.ο εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και μετά το Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων όπου θα γίνει και προσκλητήριο νεκρών.

Θα ακολουθήσουν στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος παραδοσιακοί χοροί, παρουσίαση του χρονικού του Ολοκαυτώματος από την Ευαγγελία Καραγιώργη και λαμπαδηδρομία, με αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης.

Τέλος την Κυριακή, 18/6, στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, την εκκλησιά όπου ο Κανάρης προσευχήθηκε πριν προχωρήσει στην ανατίναξη της ναυαρχίδας του Καρά Αλή έξω από το λιμάνι της Χίου στα 1822.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ακολουθήσει τρισάγιο στο χώρο όπου υπήρχε η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη και το μεσημέρι στην αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα γίνει είναι η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι της Δόξας των Ψαρών».

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.