Ψηφίστηκε το πόρισμα της Pega για τις υποκλοπές

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής PEGA, που ασχολήθηκε και με τον ελληνικό «φάκελο» για τις υποκλοπές αλλά και γενικότερα για τα παράνομα λογισμικά, ψηφίστηκε τελικά από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ψηφίστηκε το πόρισμα της Pega για τις υποκλοπές

Μετά από μερικές πολύωρες εσωτερικές διαπραγματεύσεις για τις διατυπώσεις του, οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου κατέληξαν σε ένα κείμενο που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές οι μόνοι που δεν ψήφισαν το συγκεκριμένο πόρισμα είναι οι δυο παριστάμενοι ευρωβουλευτές που ανήκουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Οι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων μαζί με τον αποσχισθέντα από την ΝΔ, δηλαδή τον Γιώργο Κύρτσο, που ανήκει στην ευρωομάδα Renew, υπερψήφισαν το συγκεκριμένο πόρισμα.

Οι παριστάμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Κώστας Αρβανίτης, ο Στέλιος Κούλογλου και η Έλενα Κουντουρά. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία, ούτε τοποθετήθηκε κατά τη σχετική συζήτηση. Στην υπόθεση όμως του Νίκου Ανδρουλάκη αναφέρθηκε, ωστόσο, στη δική του τοποθέτηση στην Ολομέλεια, ο Κύπριος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Δημήτρης Παπαδάκης. Οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Μανώλης Κεφαλογιάννης στήριξαν τις τροπολογίες που προώθησε το ΕΛΚ για την επίτευξη συμβιβασμού, αλλά δεν ψήφισαν το σύνολο του πορίσματος, καθώς δεν ήθελαν να συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα σε ένα «πακέτο» συστάσεων της PEGA μαζί με άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να «αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις», να καταργήσει τις άδειες εξαγωγής των λογισμικών που δεν συμμορφώνονται με την κοινοτική νομοθεσία, να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και χωρίς εμπόδια να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς για χρήση λογισμικού κατασκοπείας και να διασφαλίζει στο ακέραιο την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ.

Πληροφορίες από το In

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.