Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής-πιο επίκαιρη από ποτέ

Επιστολή του Χριστόδουλου Στεφανάδη

Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής-πιο επίκαιρη από ποτέ

Το 2010 αφουγκραστήκαμε την Ικαριακή κοινωνία και αναγνωρίσαμε την ανάγκη για μια νέα πορεία. Διαπιστώσαμε ότι οι χρόνιες στρεβλώσεις, η έλλειψη υποδομών, η υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, η χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών προς τους δημότες,  η απουσία πλάνου και οράματος δεν οφειλόταν μόνο στην αναμφισβήτητα κρατική αδιαφορία αλλά κυρίως στο παρωχημένο και κομματικοποιημένο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα η τοπική κοινωνία ήταν διαχωρισμένη σε αυτούς οι οποίοι επιδοκίμαζαν σχεδόν τυφλά το τοπικό άκρως κομματικό μοντέλο διοίκησης και σε αυτούς οι οποίοι δεν τολμούσαν να αντιδράσουν. Περισσότερο όμως κυριαρχούσε ως σύστημα διοίκησης η υποκρισία, καθώς οι κομματικές διοικήσεις επικοινωνούσαν προς τους πολίτες κηρύγματα καταγγελίας κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων με απόδοση σε αυτές όλων των διαχρονικών ευθυνών για όλα τα προβλήματα και για τους εαυτούς τους κρατούσαν το ρόλο του διαχειριστή της μιζέριας.  Την ίδια στιγμή όμως επιδίδονταν σε χρηματοδοτική «επαιτεία» έναντι της κεντρικής διοίκησης και ζητούσαν τα ίδια «αμαρτωλά κατά αυτούς» χρηματοδοτικά εργαλεία και ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα αποτελέσματα ήταν ορατά. Τρείς Δήμοι στο νησί υποστελεχωμένοι, ανοργάνωτοι, απόλυτα αναντίστοιχοι μεταξύ τους και με απόλυτη διαχειριστική και εκτελεστική ανεπάρκεια, οι οποίοι λειτουργούσαν περισσότερο ως κομματικό θήραμα-επίτευγμα με μόνιμα γραφικά αφηγήματα λαϊκής κατανάλωσης.

Σκοπός μας ήταν να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι απαιτείται μακροπρόθεσμο πλάνο.  Σε αυτό το πλαίσιο οι τρείς πυλώνες της προσπάθειας ήταν α) η Πανικαριακή και υπερκομματική συγκέντρωση δυνάμεων, β) η Ενότητα ως προαπαιτούμενο, απαλλαγμένη από κομματικά χρίσματα, γ) η Αλλαγή του τρόπου άσκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης με πλάνο, διαφάνεια και οργάνωση.

Η προσπάθεια μας διήρκησε τρεισήμισι χρόνια, αντιμετωπίζοντας τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες. Την εφαρμογή του Καλλικράτη με την αδυναμία προσλήψεων, την πιο δύσκολη μνημονιακή περίοδο, τις απαράδεκτες επιλογές των προηγούμενων διοικήσεων με την διάλυση της ΑΔΕΑΚ, τα χρέη σχεδόν μισού εκατομμυρίου του πρώην Δήμου Ραχών (αποτέλεσμα της διοίκησης του πρώην Δημάρχου και νυν υποψηφίου της Λαϊκής Συσπείρωσης) που επωμιστήκαμε  και την αδιανόητη περικοπή χρηματοδότησης του Δήμου. Ενδεικτικά  ενώ τα συνολικά ποσά για έργα, επενδύσεις και μελέτες (ΣΑΤΑ) το έτος 2009 ήταν 1.979.730€ έφτασαν το 2014 να είναι  385.099€. Προσπαθήσαμε για πολλά και δρομολογήσαμε περισσότερα (Μαρίνα Αγίου Κηρύκου, Ολοκλήρωση Λιμανιού Ευδήλου, Ολοκλήρωση δρόμου Νας-Κάλαμος και Βιολογικοί Καθαρισμοί Αγίου Κηρύκου και Καραβοστάμου) στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχαμε την τύχη του Δήμου Ικαρίας στα χέρια μας και χωρίς να έχουμε καμία ευθύνη για κανένα από τα χρόνια προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Δεχτήκαμε πολλές αντιδράσεις και πόλεμο κυρίως από τα κομματικά στεγανά και τους τοπικούς «κομματικούς» βαρόνους, οι οποίοι επιθυμούσαν τη μη διατάραξη των κεκτημένων μέσω της λογικής «διαίρει και βασίλευε».  Πόλεμο που συνίστατο σε καφενειακή διανομή φημών περί ξεπουλήματος του αέρα και των υδάτων της Ικαρίας και σε αναζήτηση δήθεν αντιμνημονιακών πιστοποιητικών φρονημάτων.

Η προσπάθειά μας ανακόπηκε από το 2014 έως το 2019, οπότε και ο κόσμος διαπίστωσε πώς όσα είχαμε ονειρευτεί ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή, ενώ η επιστροφή στο παρελθόν ήταν μάταιη. Το ίδιο βιώσαμε και εμείς, όταν μετά από μια πενταετία πλήρους αδράνειας από πλευράς έργων, παραλάβαμε το Δήμο Ικαρίας ξανά το 2019. Έναν Δήμο με σφραγισμένες τις ιαματικές πηγές, κανένα προνοιακό Ίδρυμα, καμία ωρίμανση μείζονος σημασίας έργου και υποδομής, με την ίδια διαχειριστική ανεπάρκεια  και υποστελέχωση. Έναν Δήμο που πάλι είχε βιώσει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και αναβάθμισης να χάνονται και είχε να επιδείξει κυρίως μικροδιαχείριση καθημερινότητας και ψηφίσματα-εκθέσεις ιδεών για εσωτερική κατανάλωση.

Το 2023 αυτή η πορεία που έχει ξεκινήσει από το 2010 δεν πρέπει να ανακοπεί πάλι. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές, που έχουν δικαίωμα για μια καλύτερη Ικαρία. Μια Ικαρία με μία δημοτική αρχή, που θα έχει στην πρώτη γραμμή τον δημότη και όχι το πολιτικό κόμμα με αντίστοιχες προτεραιότητες. Μια δημοτική αρχή που θα καλύπτει τους πάντες και θα έχει όραμα, τεχνογνωσία και νέες πρόσωπα με ιδέες. Μπροστά μας βρίσκεται το δίλημμα της επιλογής μεταξύ αυτών που έχουν αποδεδειγμένα αποτύχει τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτών που με τις όποιες δυσκολίες και ατέλειες αγωνίζονται ειλικρινά για ένα καλύτερο μέλλον. Ως εκ τούτου η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής είναι η μοναδική επιλογή για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και καλώ όλους τους συμπολίτες και συμπολίτισσες να στοιχηθούν σε αυτή την προσπάθεια.

Loading

One thought on “Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής-πιο επίκαιρη από ποτέ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.