ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Τρία χρόνια στο ”περίμενε” οι σεισμόπληκτοι της Σάμου»

Σε ερώτηση που είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2024, προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών αναφέρονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποκαταστάσεις οικιών και δημόσιων κτιρίων.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Τρία χρόνια στο ”περίμενε” οι σεισμόπληκτοι της Σάμου»

«Τρία χρόνια και επτά μήνες από τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή δύο παιδιών, η Σάμος μετράει ακόμη πληγές. Σεισμοπαθείς που περιμένουν την κρατική αρωγή, κίτρινα κτίρια που περιμένουν να επισκευαστούν ή να κριθούν κατεδαφιστέα καθώς έχει επιδεινωθεί η κατάστασή τους, δρόμοι που περιμένουν να ανοίξουν και να διατεθούν ξανά στην κυκλοφορία, σχολεία που στεγάζονται σε κοντέινερ. Το κράτος, λίγο υπεράνω ευθυνών, λίγο αναρμόδιο… και η γνωστή καραμέλα «φταίνε οι πολίτες που δεν έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι μηχανικοί που στέλνουν ελλιπείς φακέλους».

Στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών που κατέθεσε τον Ιανουάριο του 2024 η βουλεύτρια Έλενα Ακρίτα και την οποία συνυπέγραψαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο μεν πρώτος απαντά φυσικά ότι δεν έχει ευθύνη αφού την ευθύνη έχουν οι σεισμοπαθείς και οι μηχανικοί τους, ο δε δεύτερος δηλώνει αναρμόδιος, καθώς αρμόδιος είναι ο πρώτος. Κανείς όμως από τους δύο δεν απαντά στα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές.

Κανείς δεν μιλά για την υποστελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας (ΔΑΕΦΚ), κανείς δε μιλά για το λόγο που οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας δεν έχουν έρθει στο νησί μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, κανείς δεν μιλά για το λόγο που έπρεπε την επόμενη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών η Υπηρεσία αυτή, με τον φόρτο εργασίας που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει, να μεταφερθεί σε άλλο Yπουργείο και να μείνει έτσι ανενεργή για μήνες. Κυρίως όμως δεν απαντούν για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του νησιού και τον χρονικό του ορίζοντα. Ίσως γιατί δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, ας ρίξουμε όλοι μια ματιά γύρω μας. Αλήθεια μας αξίζει να ζούμε ανάμεσα σε ερείπια και να μας λοιδορούν οι υπουργοί; Ας τους απαντήσουμε με την ψήφο μας.»

Αθήνα 22 Ιανουαρίου 2024

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών


Θέμα: Τρία χρόνια στο «περίμενε» οι σεισμόπληκτοι της Σάμου


Τρία και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τον φονικό σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο, αφήνοντας πένθος και καταστροφή στο ακριτικό νησί. O σεισμός στάθηκε μοιραίος για δυο νέα παιδιά, τα οποία έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση τοίχου. Μαζί με την τραγική απώλεια των δυο αυτών παιδιών, ανυπολόγιστες είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοικίες, μνημεία, δημόσια κτίρια και επαγγελματικούς χώρους. Παρά τις τότε υποσχέσεις και εξαγγελίες εκατομμυρίων της Κυβέρνησης, 40 μήνες μετά τα φονικά ρίχτερ, όλα δείχνουν να έχουν ξεχαστεί.

Σύμφωνα με τους πληγέντες κατοίκους, η τελευταία καταβολή του τριμηνιαίου επιδόματος ενοικίου έγινε πριν από 14 μήνες. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις κατοίκων και φορέων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε αυτή την πιο απλή δέσμευση, με αποτέλεσμα οι πληγέντες που ενοικίασαν ένα σπίτι για να μείνουν προσωρινά, να απειλούνται με εξώσεις στις περιπτώσεις που δεν καταφέρνουν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος. Και αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι η περίοδος καταβολής της ενίσχυσης αυτής ουσιαστικά έχει λήξει από τον Οκτώβριο του 2023, καθώς το διάστημα των τριών ετών θεωρήθηκε ικανό ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών επισκευής και κατεδαφίσεων, η ανησυχία και ανασφάλεια των πληγέντων για το μέλλον ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

Επιπλέον, η αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί στον τομέα της αποκατάστασης του νησιού και στην αποζημίωση των κατοίκων είναι πασιφανής, αφού από τους 600 φακέλους που κατατέθηκαν για την έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής, μόλις οι 80 έχουν ελεγχθεί και αδειοδοτηθεί. Αντίθετα, εδώ και 40 μήνες 520 φάκελοι βρίσκονται σε κούτες, με την αρμόδια υπηρεσία να δηλώνει αδυναμία ως προς την πραγματοποίηση ελέγχων, εξαιτίας του μικρού αριθμού διαθέσιμων υπαλλήλων και του υψηλού φόρτου εργασίας.

Ίδια παραμένει δυστυχώς η κατάσταση και σε πολλές σχολικές μονάδες, όπως τα Δημοτικά Σχολεία Χώρας και Πάνω Βαθιού, τα οποία λειτουργούν ακόμη σε κοντέινερ, ενώ άλλα φιλοξενούνται σε κτιριακά συγκροτήματα άλλων σχολείων και περιμένουν πότε θα αποκατασταθούν τα κτίριά τους.

Δεδομένου ότι:

– Οι πολιτικές αποκατάστασης, πρόληψης και προστασίας από φυσικά φαινόμενα πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας.
– Τρία χρόνια μετά δεν έχει γίνει κάποια ανάθεση ή άλλη ενέργεια για την εκπόνηση ενός σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης και συνολικής ανασυγκρότησης του νησιού.
– Τρία χρόνια μετά το σεισμό έχουν εκδοθεί μόνο ογδόντα (80) εγκρίσεις για ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών, σε σύνολο 600 αιτήσεων.
– Η διακοπή καταβολής του επιδόματος ενοικίου από τον Οκτώβριο του 2022 έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους πληγέντες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εξώσεων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. 
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά του επιδόματος ενοικίου- συγκατοίκησης;
2. Θα ενισχυθεί άμεσα και επαρκώς η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής;
3. Θα εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Σάμου; Εάν ναι, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές 

Ακρίτα Έλενα
Αποστολάκης Ευάγγελος
Βέττα Καλλιόπη 

Δούρου Ειρήνη 

Θρασκιά Ουρανία 

Κασιμάτη Νίνα 

Κεδίκογλου Συμεών 

Κόκκαλης Βασίλειος 

Κοντοτόλη Μαρίνα 

Μάλαμα Κυριακή 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 

Μαμουλάκης Χάρης 

Μπάρκας Κωνσταντίνος 

Νοτοπούλου Αικατερίνη 

Παπαηλιού Γεώργιος 

Παππάς Πέτρος 

Πολάκης Παύλος 

Πούλου Παναγιού 

Χρηστίδου Ραλλία 

Ψυχογιός Γεώργιος

Απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Σχετικά με την με αριθ. πρωτ.2747/22-1-2024

Ερώτηση

Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ.2747/22-1-2024 Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές, του Πίνακα διανομής, σας γνωρίζουμε τα θέματα, που θίγονται, δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών αλλά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Απάντηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας


ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου». ΣΧΕΤ: Η υπ’ αριθ. 2747/ 22.01.2024 Ερώτηση.

Μαρούσι, 7 Φεβρουαρίου 2024 Αριθ. Πρωτ.: 491

ΠΡΟΣ:
Βουλή των Ελλήνων/ Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου/ Τμήμα Ερωτήσεων και Α.Κ.Ε.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα «Τρία χρόνια στο «περίμενε» οι σεισμόπληκτοι της Σάμου», σε σχέση με τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτήν και στο βαθμό που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Αναφορικά με την πορεία αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων, και όσον αφορά στα επισκευάσιμα κτήρια, υποβληθεί μέχρι σήμερα έχουν 774 αιτήσεις για έκδοση Άδειας Επισκευής και έχουν εκδοθεί 85 Άδειες, ενώ 8 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Οι υπόλοιποι φάκελοι επισκευής παρουσιάζουν ελλείψεις ως προς τα απαιτούμενα -σύμφωνα με τις ισχύουσες Αποφάσεις- δικαιολογητικά, για τις οποίες οι αρμόδιοι μηχανικοί ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες εγγράφως. Μέχρι τώρα, έχουν αποσταλεί 420 έγγραφα ελλείψεων. Μετά την προσκόμιση των ζητούμενων δικαιολογητικών οι Άδειες Επισκευής θα εκδοθούν άμεσα. Ακόμα, έχουν υποβληθεί 17 αιτήσεις για χορήγηση Β’ δόσης Σ.Σ. Επισκευής, από τις οποίες έχουν εκδοθεί 4 και οι υπόλοιπες 13 είναι σε διαδικασία ελέγχου, καθώς και 8 αιτήσεις για χορήγηση Γ’ δόσης Σ.Σ. Επισκευής – Περαίωση, από τις οποίες έχουν εκδοθεί 4 και οι υπόλοιπες 4 είναι σε διαδικασία ελέγχου.

Όσον αφορά στα κατεδαφιστέα κτήρια, σας πληροφορούμε ότι έχουν υποβληθεί ως σήμερα 199 αιτήσεις για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Σ.Σ. για Ανακατασκευή/ Αυτοστέγαση και έχουν εκδοθεί 120 Βεβαιώσεις, ενώ 10 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Οι υπόλοιπες αιτήσεις παρουσιάζουν ελλείψεις ως προς τα απαιτούμενα -σύμφωνα με τις ισχύουσες Αποφάσεις- δικαιολογητικά, για τις οποίες οι αρμόδιοι μηχανικοί ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες εγγράφως. Εισέτι, έχουν αποσταλεί 86 έγγραφα ελλείψεων. Επίσης, έχουν υποβληθεί 28 αιτήσεις για έκδοση Έγκρισης Σ.Σ. για Ανακατασκευή – Χορήγηση Α’ δόσης Σ.Σ., από τις οποίες έχουν εκδοθεί 13 και οι υπόλοιπες 15 είναι σε διαδικασία ελέγχου, καθώς και 3 αιτήσεις για έκδοση Βεβαίωσης Προόδου Εργασιών Ανακατασκευής – Έγκριση Χορήγησης Β’ δόσης Σ.Σ., οι οποίες είναι σε διαδικασία ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι, όταν οι φάκελοι υποβάλλονται ορθά (με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά), οι σχετικές διοικητικές Πράξεις εκδίδονται άμεσα.

Αναφορικά με την παράταση της επιδότησης ενοικίου/ συγκατοίκησης για την κάλυψη των δαπανών της στέγασης των πληγέντων, σας ενημερώνουμε ότι η Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. -ως αρμόδια Υπηρεσία- προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Όσον αφορά στα ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, και προκειμένου να δοθεί μια σαφής και ολοκληρωμένη απάντηση επί των τεθέντων ερωτημάτων, αρμόδιο να σας ενημερώσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης
και Πολιτικής Προστασίας 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σαμιακό βήμα

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading