Ένταση επικράτησε στην Πλατεία Συντάγματος λίγο μετά τις δύο όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται άτομα (περίπου 250) παρά την απαγόρευση συναθροίσεων που είχε ανακοινώσει η Αστυνομία.

Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα στις διμοιρίες των ΜΑΤ που προχώρησαν σε χρήση χημικών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχουν γίνει 22 προσαγωγές μετά από ένταση που δημιουργήθηκε.
Η απαγόρευση των συναθροίσεων είχε γίνει με απόφαση του διευθυντή της αστυνομίας Αθηνών λόγω κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από την συγκεκριμένη συνάθροιση που οργανώθηκε από το κίνημα «Συντακτική Εθνοσυνέλευση – Άμεση Δημοκρατία» και την «Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων». Οι συγκεντρωμένοι μέσω ανακοινώσεών τους σύμφωνα με την αστυνομία προέτρεπαν σε πράξεις βίας, ενώ υπήρχε ο κίνδυνος να οργανωθούν αντισυγκεντρώσεις από αντίθετες ομάδες. Η συνάθροιση είχε προγραμματιστεί την ώρα της αλλαγής φρουράς στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, γεγονός που προσελκύει πλήθος τουριστών και πολιτών. Σύμφωνα με την αστυνομία η παρουσία των συγκεκριμένων ανθρώπων θα προκαλούσε κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια.
Η αστυνομία επίσης επικαλείται νομικό καθεστώς και συγκεκριμένα γράφει η σχετική ανακοίνωση ότι οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπο Αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 & 2 του Ν.4703/2020 και του άρθρου 3 του Π.Δ. 73/2020, κι ως εκ τούτου δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία της ισχύουσας νομοθεσίας περί δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων και αφετέρου από τη διεξαγωγή τους εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων του σημείου πραγματοποίησής τους.
Οι διαδηλωτές όμως δεν υπάκουσαν στην απαγόρευση και για αυτό προκλήθηκε η ένταση.
Πληροφορίες από την ΕΡΤ
![]()