Ερώτηση Γ. Μπουρνού για τη χρηματοδότηση των θετικών προτάσεων του προγράμματος LEADER στη Λέσβo

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, σχετικά με την ανάγκη χρηματοδότησης όλων των θετικά αξιολογημένων επενδυτικών προτάσεων του προγράμματος LEADER στη Λέσβo, κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, “υποβλήθηκαν 150 αιτήσεις και από αυτές κρίθηκαν επιλέξιμες 132. Το αρχικά εγκεκριμένο ποσό ήταν 4.227.500 ευρώ, ενώ για να χρηματοδοτηθούν και οι 132 προτάσεις που αξιολογήθηκαν θετικά απαιτείται δαπάνη 16.603.466 ευρώ. Η ΕΤΑΛ Α.Ε. ενημέρωσε ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο η δυνατότητα αύξησης της δαπάνης κατά 5.385.390 ευρώ. Δυστυχώς, με αυτή την αύξηση της αρχικής πίστωσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο το 57,9% των επιλέξιμων προτάσεων, τη στιγμή που ο Εθνικός Μέσος Όρος χρηματοδότησης υπερβαίνει το 85%”.

Ο Γιάννης Μπουρνούς τονίζει ότι “οι διακηρύξεις κυβερνητικών αρμοδίων για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας της Λέσβου με τα πολλαπλά σοβαρά προβλήματα, όπως και η πρόσφατη ανακήρυξη του νησιού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, πρέπει τουλάχιστον να εναρμονίζονται με στοιχειώδη μέτρα στήριξης. Οι, έστω μικρές, επενδύσεις μέσω του προγράμματος Leader, ίσως είναι και οι μόνες που μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2020”, και  ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να χρηματοδοτήσει και τις 132 επιλέξιμες προτάσεις αποκαθιστώντας εκτός των άλλων και την τουλάχιστον ίση μεταχείριση της Λέσβου με τις άλλες περιοχές, όπου χρηματοδοτείται το 85% έως και 100% των επιλέξιμων προτάσεων.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα