Πυραυλικές μονομαχίες και άλλα

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Πυραυλικές μονομαχίες και άλλα

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξή του που συνοψίζει την πολιτική του για την χρονιά που μας φεύγει, και που συμμετείχαν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, δηλαδή και από την δύση, τα είπε όλα. Πριν γράψω όμως ακριβώς τι είπε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Η Ρωσία είτε το θέλουμε είτε όχι είναι μια υπερδύναμη, που μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει ανακτήσει πολύ μεγάλο μέρος από την δύναμη που κατείχε την Σοβιετική εποχή, και δε μιλάμε για εδάφη, αλλά για την εκείνη την σημαντική στρατιωτική και οικονομική ισχύ που κατείχε επί τα χρόνια της Σοβιετίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ταχθώ υπέρ ή κατά μιας υπερδύναμης, αλλά θα πρέπει η αλήθεια να ακούγεται όσο και αν μας θλίβει.

Αν θέλετε να το πω λίγο πιο σοβαρά, εμένα το μόνο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι το καλό της πατρίδας μου, της Ελλάδας. Οι υπερδυνάμεις ασχολούνται με τις δικές τους πατρίδες, και καλά κάνουν, επιτέλους όμως ας ασχοληθούμε και εμείς με την δική μας πατρίδα. Αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει ότι στα παγκόσμια παιχνίδια θα πρέπει να πάρουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της έκαστης υπερδύναμης. Αν είναι να πάρουμε θέση ας την πάρουμε με βάση αυτό που συμφέρει την χώρα μας, που παρεπιπτόντως αν δεν το ξέρατε, είναι σε πόλεμο με την Ρωσία. Ναι είναι γιατί η χώρα μας ανήκει στο ΝΑΤΟ, και το ΝΑΤΟ είναι σε πόλεμο με τον Πούτιν. Μας συμφέρει; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Το μόνο που μας συμφέρει είναι να φέρουμε κοντά την Ρωσία με την Δύση, να τις βάλουμε σε ένα τραπέζι και να συνομιλήσουμε. Πάνω σε αυτό μάλιστα είμαστε και μια προνομιούχα χώρα, αφού μπορούμε να συνομιλούμε με όλους. Άρα μπορούμε να γεφυρώνουμε διαφορές. Τελοσπάντων, αυτό είναι θέμα στρατηγικής που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις, αλλά η άποψη μου είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε δεδομένοι για κανέναν, ούτε για την Δύση, ούτε για την Ρωσία και ούτε για την Κίνα. Αυτό μας δίδαξε η εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, που με αυτήν την κυβέρνηση έχει περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είναι ξεφτιλιστικό η χώρα μας να δίνει όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσει την Ρωσία, όπλα που χρεώθηκε ο Ελληνικός λαός για την άμυνα της χώρας μας.

Πάμε όμως σε όσα είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν καταρχήν χαρακτήρισε τα πυραυλικά συστήματα τύπου Oreshnik, ως το πιο σύγχρονο τύπο όπλου που δε μπορεί να πληγεί από την Δύση, και με μια αίσθηση Χιουμοριστική (έτσι τουλάχιστον ελπίζουμε) προκάλεσε σε μονομαχία πυραύλων. Συγκεκριμένα είπε «Ας κάνουμε ένα πείραμα ή μία μονομαχία, επιλέξτε έναν στόχο στο Κίεβο, φέρτε τα δυτικά συστήματα αεράμυνας εκεί και δείτε αν είναι ικανά να τον αναχαιτίσουν, θα είναι ενδιαφέρον για εμάς».

Και βέβαια προκάλεσε παγκόσμιο φόβο με αυτό που είπε, και ειδικά τώρα που τον προκαλεί ακόμα περισσότερο η δύση με την εισβολή στα Ρωσικά εδάφη του Κουρσκ. Ο Πούτιν επίσης γνωρίζουμε ότι έχει αλλάξει το πυρηνικό δόγμα της χώρας του και αν νοιώσει απειλή θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα αυτά.

Το τροποποιημένο δόγμα αναφέρει ότι μια επίθεση από μη πυρηνικό κράτος, εάν υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη, θα θεωρείται ως κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας, οπότε θα δίνεται η δυνατότητα στην Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Και πάνω βέβαια σε αυτό ερωτήθηκε αν το μήνυμα έχει ληφθεί από την δύση. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας απάντησε ότι πρέπει να ρωτήσετε την δύση αν κατάλαβε το μήνυμα, ενώ πάνω στο νεό δόγμα εξήγησε ότι μιλάνε πλέον για αναδυόμενες στρατιωτικές απειλές, όπως η εμφάνιση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας σε χώρες γειτονικές της Ρωσίας.

Για τον πόλεμο τόσο στο Κουρσκ όσο και στην Ουκρανία είπε ότι τα στρατεύματα της Ρωσία απελευθερώνουν πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα καθημερινά. Εδώ να τονίσουμε βέβαια ότι ο Ζελένσκι πριν λίγες μέρες παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί πλέον να αντιπαρατεθεί στην Ρωσία. Έχουν τελειώσει τα αποθέματα. Για τις περιοχές που κατακτά ή επανακτά η Ρωσία είπε ότι έχει ένα τεράστιο πρόγραμμα για την αποκατάστασή τους από της ζημιές που έχουν υποστεί από τον πόλεμο.

Επίσης επισήμανε την ανάκαμψη της Ρωσικής οικονομίας, και σε αυτό βέβαια έχει απόλυτο δίκιο, αφού οι κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση όλο αυτό το διάστημα, αντί να καταστρέψουν οικονομικά την Ρωσία τις έδωσαν νέα οικονομική πνοή. Η ανάπτυξη στην χώρα θα φτάσει εφέτος το 4% επισήμανε, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 2,3% και οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 9%. Η Ρωσία κάπως έτσι γίνεται η 4η καλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ διεθνείς χρηματοπιστωτικοί και οικονομικοί θεσμού ορίζουν την χώρα ως πρώτη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Η κατάταξη είναι σύμφωνα με τον οικονομικό όγκο στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Η Ρωσία βρίσκεται οικονομικά πίσω από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, είναι οι μόνες οικονομίες που την ξεπερνάνε. Αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία είναι χώρες που βρίσκονται στην BRICS τον οικονομικό οργανισμό που δημιούργησε η Ρωσία με τις χώρες αυτές, αλλά και άλλες χώρες, όπως την Βραζιλία, την Νότια Αφρική, ως αντίπαλο δέος στους οικονομικούς οργανισμούς της Δύσης.

Στους BRICS ανήκουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε ερώτηση για το Κουρσκ ο Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβή ημερομηνία για το πότε η Ρωσία θα ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, και για το πότε θα μπορούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν στις οικίες τους, αλλά δεσμεύτηκε ότι όταν επιστρέψουν οι κάτοικοι θα βοηθήσει το Ρωσικό κράτος για την αποκατάσταση της περιοχής. Όσο για την εισβολή είπε ότι αυτή δεν έχει καμία λογική από πλευράς Ουκρανίας.

Για τις συνομιλίες με την Δύση και τον Τραμπ

Ερωτηθείς για πιθανό συμβιβασμό σε σχέση με το ουκρανικό ζήτημα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως “η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού” και πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ωστόσο πως το Κίεβο είναι εκείνο που αρνείται τις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, και έριξε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά ότι “επηρεάστηκε” τότε από τον Μπόρις Τζόνσον. Είπε ακόμη πως “δεν νομίζω πως όσα κάνει το Κίεβο πλέον, έχουν κάποιο νόημα”.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το 2022 η Μόσχα είχε ζητήσει από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς, να μειώσει τον στρατό της και να τερματίσει το σχέδιό της να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα απαιτεί λίγο-πολύ τα παραπάνω και τώρα, από την ουκρανική πλευρά.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος μάλιστα να συναντήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «οποιαδήποτε στιγμή».

Για τα γεγονότα στην Συρία

Μπροστά στις ιστορικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στη Συρία, που είδαν τη Ρωσία να χάνει τον μοναδικό της σύμμαχο στην Μέση Ανατολή, τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Ρώσος πρόεδρος, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις για το πλέον επίκαιρο θέμα, αρνήθηκε ότι η εννιάχρονη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία κατέληξε σε αποτυχία, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη χώρα μετά την ανατροπή του συμμάχου του.

Δεχόμενος πολλές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη Συρία, ο αρχηγός του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Μόσχα έχει κάνει προτάσεις στους νέους ηγέτες στη Δαμασκό να διατηρήσουν τις αεροπορικές και ναυτικές βάσεις της Ρωσίας στη χώρα. Η Ρωσία είχε προτείνει τη χρήση της αεροπορικής της βάσης Χμεϊμίμ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και έχει επίσης εκκενώσει 4.000 Ιρανούς μαχητές από τη Συρία μέσω αυτής της διαδρομής, είπε.

Επιχείρησε να υποβαθμίσει τη ζημιά που υπέστη η Μόσχα από την πτώση του Άσαντ, λέγοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση που εξαπέλυσε στη Συρία από το 2015 βοήθησε ώστε να μην μετατραπεί η χώρα σε «τρομοκρατικό θύλακα».

Υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι ο «κύριος ωφελούμενος» από την τρέχουσα κατάσταση και καταδίκασε την κατάληψη εδαφών από το Ισραήλ στη Συρία, εκτιμώντας ότι το εβραϊκό κράτος δεν έχει καμία πρόθεση να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία.

Παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία παρεμβαίνει επίσης για την επιδίωξη των δικών της συμφερόντων ασφαλείας σε σχέση με τους Κούρδους μαχητές στη Συρία τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. «Όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό. Θα υπάρξουν πολλά προβλήματα. Όμως είμαστε στο πλευρό του διεθνούς δικαίου και υπέρ της κυριαρχίας όλων των χωρών, σεβόμενοι παράλληλα την εδαφική τους ακεραιότητα», εννοώντας τη Συρία.

Επίσης δήλωσε ότι δεν έχει συναντήσει ακόμη τον Άσαντ από τότε που ο ανατραπείς πρόεδρος της Συρίας κατέφυγε στη Μόσχα στις αρχές του μήνα, αλλά είπε ότι σχεδιάζει να τον συναντήσει.

Παραδοχή ενός λάθους

Ο Πούτιν έκανε και μια αυτοκριτική για τα λάθη του που αφορούν την Ουκρανία. Είπε ότι αν γύριζε τον χρόνο πίσω αυτό που σίγουρα θα άλλαζε είναι η χρονική στιγμή που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία. Θα το είχε κάνει πολύ νωρίτερα. Το λάθος που υπέπεσε η Ρωσία κατά τον πρόεδρο της Χώρας, είναι ότι εξαπατήθηκε, αφού πίστεψε ότι οι συμφωνίες θα έφερναν μια καλύτερη κατάσταση σε ότι αφορά τους Ρώσους της Ουκρανίας. Την επίθεση την έκανε αργά και παραδέχτηκε ότι ήταν και απροετοίμαστος, διότι πίστευε στις ειρηνικές συνομιλίες. Ήταν όμως αδύνατο να βλέπει η Ρωσία την κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω.

Η Ρωσία να θυμίσουμε πήρε την Κριμαία το 2014 με δημοψήφισμα, αφού είχε εισβάλλει πρώτα. Αμέσως το Ουκρανικό κράτος ξεκίνησε τις διώξεις και τις δολοφονίες Ρώσων Πολιτών στην χώρα, και μιλάμε για 14.000.000 κατοίκους. Οι ομάδες των Αζόφ και άλλων ναζιστικών-εθνικιστικών ομάδων, δεν κυνήγησαν όμως μόνο τους Ρώσους. Κυνήγησαν ακόμα και Έλληνες και Εβραίους της περιοχής αυτής, και για αυτό υπάρχουν αρκετά πια στοιχεία. Το τάγμα Αζοφ ειδικά δρα στην Ουκρανία από το 2010 και στόχος της ήταν πάντα οι Ρώσοι αυτονομιστές. Η ιδεολογία τους είναι καθαρά νεοναζιστική αν και επίσημα, όπως κάνουν και όλες οι νεοναζιστικές ομάδες, αρνείται το τάγμα ότι ασπάζεται την ιδεολογία αυτή. Οι δολοφόνοι του τάγματος αυτού αν δεν είναι η βασική αιτία του πολέμου, σίγουρα είναι η αφορμή.

Ο Nord Stream και τα ενεργειακά ζητήματα

Μιλώντας για το κομμάτι της ενέργειας, είπε ότι είναι πλέον σαφές ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με το Κίεβο για την αποστολή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία θα επιβιώσει.

Ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία, ο οποίος ανατινάχθηκε το 2022, έκοψε επίσης μια σημαντική αρτηρία για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Τώρα μία από τις τελευταίες κύριες διαδρομές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη -ένας αγωγός σοβιετικής εποχής μέσω Ουκρανίας- πρόκειται να κλείσει στα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς το Κίεβο δεν θέλει να παρατείνει μια πενταετή συμφωνία διαμετακόμισης που φέρνει αέριο της βόρειας Σιβηρίας προς τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Αυστρία.

«Δεν θα υπάρξει κανένα συμβόλαιο – αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο Πούτιν για τη συμφωνία που λήγει, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διακόπτει έτσι τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Εντάξει, θα αντεπεξέλθουμε–και η Gazprom θα αντεπεξέλθει»,τόνισε. Και αυτό βέβαια είναι προφανές, διότι η Ρωσία πια δεν έχει ανάγκη να δώσει στην Ευρώπη, μπορεί να πάει σε νέες αγορές, τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες της BRICS. Από αυτό δεν πρόκειται να χάσει η Ρωσία, αλλά η Ευρώπη, που ήδη αντικαθιστά το φυσικό αέριο της Ρωσίας με το πού ακριβότερο LNG. Και η χώρα μας επίσης έχει αποκτήσει έναν αγωγό όπου δίνει στην Βουλγαρία. Κερδίζει τίποτα από αυτό η χώρα μας; Ελάχιστα θα απαντούσα σε σχέση με το έργο που πάγωσε και αφορούσε την προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο από την Ρωσία, όπου παράλληλα θα γινόμασταν και κόμβος.

Συμπεράσματα

Η Ρωσία σαφώς είναι πολύ καλύτερα στα οικονομικά της σε σχέση με όλες τις χώρες της Δύσης. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο η Οικονομία, αλλά το εαν οι τόσες προκήσεις της Δύσης εντέλει καταλήξουν σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Η Ελλάδα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο και να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του δεδομένου συμμάχου. Όσο για το τι μπορούμε να δούμε από το νέο έτος αυτό θα εξαρτηθεί πλέον από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading