Την Παρασκευή 28 Μαρτίου και ώρα δέκα το πρωί και όχι την ερχόμενη Δευτέρα όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό, ορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής στην οποία ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος καλείται για την παροχή εξηγήσεων.

Η σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση των μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναρτήθηκε πριν λίγο και στην κοινοβουλευτική Διαφάνεια, με θέματα ημερήσιας διάταξης όπως αναφέρει: α) Την παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. β) Συζήτηση και λήψη απόφασης επί αποδεικτικών μέσων και επί λοιπών διαδικαστικών θεμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μετάθεση της κλήτευσης του κ. Τριαντόπουλου από την ερχόμενη Δευτέρα την Παρασκευή 28 Μαρτίου κρίθηκε αναγκαία καθώς η κλήτευση σε ερευνώμενο πρόσωπο πρέπει να επιδοθεί μέσω εισαγγελίας και δικαστικού κλητήρα.
Η ΝΔ είπε όχι στην κλήτευση μαρτύρων και καλεί μόνο τον Χρήστο Τριαντόπουλο στην Προανακριτική, παρόλο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά) έδωσαν λίστες με ονόματα που θέλουν να κληθούν στην προανακριτική επιτροπή. Τα εν λόγω κόμματα αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην διαδικασία της ψηφοφορίας και απεχώρησαν.
Το κυβερνών κόμμα αρνήθηκε να πάει το σύνολο της δικογραφίας στην βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη των άλλων κομμάτων κατέθεσε κατάλογο μαρτύρων μεταξύ των οποίων ήταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Επίσης δεν θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη της προανακριτικής. Νωρίτερα το κυβερνών κόμμα, ακολουθεί η ανακοίνωση, τόνισε ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα Τριαντόπουλου, που ζήτησε να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο και όχι στην προανακριτική, κλείνοντας έτσι και αυτή την προσπάθεια να βρεθεί περισσότερος κόσμος στα δικαστήρια για την υπόθεση των Τεμπών. Από την ψηφοφορία δεν απεχώρησε η πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες.
ΝΔ: Οι 3 λόγοι που πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα Τριαντόπουλου
Η άμεση παραπομπή του πρώην υφυπουργού στο δικαστικό συμβούλιο είναι συνταγματική, στοιχειοθετημένη και εγγυάται την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, ανέφερε στο σκεπτικό της η εισηγήτρια της ΝΔ στην Προανακριτική, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη.
Το αίτημα Τριαντόπουλου για άμεση παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, εγγυάται την πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών από ανώτατους δικαστικούς, χωρίς κομματικές αντιπαραθέσεις, και βασίζεται στην εισαγγελική διάταξη την οποία επικαλέστηκαν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής.
Αυτά τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, αναπτύσσοντας τρία βασικά επιχειρήματα υπέρ της αποδοχής της πρότασης του πρώην υφυπουργού, κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας:
1) Απέκρουσε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ενδεχόμενη άμεση παραπομπή δεν συνάδει με το Σύνταγμα, τονίζοντας πως το αίτημα Τριαντόπουλου είναι «απολύτως συμβατό με τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος» περί ποινικής μεταχείρισης κυβερνητικών στελεχών, αλλά και με τον Κανονισμό της Βουλής. Η κ. Καραμπατσώλη υπενθύμισε μάλιστα πως η συνταγματικά ορισμένη αποστολή της επιτροπής είναι η σύνταξη πορίσματος, με το οποίο θα εισηγείται στην Ολομέλεια την άσκηση ή μη δίωξης σε βάρος του πρώην υφυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή δεν έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει την ενοχή κάποιου, αλλά απλά να κρίνει ως προς τη συνδρομή απλών ενδείξεων για την κίνηση ποινικής δίωξης.
2) Επισήμανε ότι για τη διαχείριση του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών, για την οποία ελέγχεται ο κ. Τριαντόπουλος, έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε τέσσερα μη πολιτικά πρόσωπα και θύμισε στην αντιπολίτευση πως οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στη σελίδα 16 του αιτήματός τους για σύσταση Προανακριτικής, υποστήριζαν ακριβώς ότι αν ο κ. Τριαντόπουλος δεν ήταν υφυπουργός θα είχε ήδη παραπεμφθεί μαζί με αυτούς τους τέσσερις κατηγορούμενους.
Η κ. Καραμπατσώλη σημείωσε μάλιστα ότι για τους τέσσερις διωκόμενους έχει ήδη ολοκληρωθεί προκαταρκτική εξέταση εισαγγελέα εφετών. «Από τη στιγμή που ήδη έχει ασκηθεί δίωξη στα φυσικά πρόσωπα με βάση το συγκεκριμένο αποδεικτικό υλικό, εισηγούμαστε ότι δεν συντρέχει λόγος να προβούμε σε άλλες ανακριτικές πράξεις, πέρα από αυτές στις οποίες προέβη η εισαγγελέας εφετών, και προτείνουμε στην Ολομέλεια την άσκηση της ποινικής δίωξης ώστε η υπόθεση του πρώην υφυπουργού να παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Καραμπατσώλη.
Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας πρόσθεσε ότι το αποδεικτικό υλικό που έχει διαβιβαστεί, όπως αυτό έχει αναλυθεί διεξοδικά στην εισαγγελική διάταξη, είναι επαρκές ως προς τη συνδρομή των απαιτούμενων απλών ενδείξεων, που καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από το δικαστικό συμβούλιο.
3) Η εισηγήτρια υπογράμμισε ακόμα ότι με δεδομένο το πάνδημο αίτημα να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών, το δικαστικό συμβούλιο «εγγυάται την πλήρη και εξονυχιστική διερεύνηση όλων των πτυχών» της υπόθεσης, καθώς στελεχώνεται από πέντε ανώτατους δικαστές, οι οποίοι θα επιλεγούν με διαφάνεια, μέσω δημόσιας κλήρωσης. Κατέρριψε, δε, τις αιτιάσεις ότι το δικαστικό συμβούλιο δεν θα μπορεί να κάνει ουσιαστική δουλειά, εξηγώντας πως ο αρεοπαγίτης που θα κληρωθεί ως ανακριτής δεν έχει «κανέναν απολύτως περιορισμό σε σχέση με την ανακριτική του δικαιοδοσία» και απολαμβάνει όλες τις ανακριτικές δυνάμεις που έχει η Προανακριτική επιτροπή.
Η κα Καραμπατσώλη σημείωσε, τέλος, ότι με την άμεση παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος δέχεται να παρακαμφθεί ένα στάδιο το οποίο, με πολιτικούς όρους, θα ήταν υπέρ του, λόγω της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη στο Περιστύλιο για την προανακριτική
Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της η Προανακριτική μόνο για τον κύριο Τριαντοπούλο με παραιτήσεις βουλευτών- μελών της από την Νέα Δημοκρατία. Φεύγουν να γλυτώσουν από το κάδρο της συγκάλυψης.
Το Κίνημα Δημοκρατίας έχει ήδη συντάξει κατηγορητήριο για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή κι ετοιμάζει και θα καταθέσει κατηγορητήριο ΚΑΙ για τους δέκα εμπλεκόμενους πολιτικούς υπευθύνους. Η κοινωνία απαιτεί την αλήθεια και την Δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να συγκαλύπτει.Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν αμήχανα. Εμείς πράττουμε.
Όταν υπάρχει έγκλημα, Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη και ποινή. Όχι σιωπή και ανοχή. Με έναν Τριαντόπουλο δεν θα ξεμπερδέψουν. Καλούμε την υπόλοιπη αντιπολίτευση να συμπράξει μαζί μας, ώστε να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη όλοι οι πολιτικοί υπεύθυνοι. Ειναι ζήτημα Δημοκρατίας.
Δήλωση on camera των Βασίλη Κόκκαλη και Γιώργου Γαβρήλου
Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό του Συντάγματος και του Νόμου.
Αρνήθηκαν τους μάρτυρες τους οποίους προτείναμε, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, αρνήθηκαν να χορηγήσουν τη δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.
Και επιλεκτικά, παρά τον νόμο, καλούν για εξηγήσεις τον κ. Τριαντόπουλο.
Απέχουμε από την ψηφοφορία σε μια διαδικασία – παρωδία.
Ν. Καραθανασόπουλος: Καταγγέλλουμε τη νέα κυβερνητική μεθόδευση συγκάλυψης των αιτιών και των υπευθύνων για το έγκλημα των Τεμπών
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κυβερνητική μεθόδευση, ενταγμένη στο συνολικότερο πλαίσιο συγκάλυψης των αιτιών και των υπευθύνων για το έγκλημα των Τεμπών.
Και πιο συγκεκριμένα των αιτιών και των υπευθύνων για το κύριο έγκλημα, για την μετωπική σύγκρουση δύο τρένων που κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή σε διπλή χάραξη. Αυτό που αποτελεί και το κύριο έγκλημα. Όπως και την επακόλουθη έκρηξη και των αίτιών αυτής, για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Αλλά και στη μετέπειτα αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά αποδεικτικά ευρήματα τα οποία θα μπορούσαν να φωτίσουν τα αίτια της έκρηξης.
Η συγκεκριμένη προανακριτική συγκροτήθηκε για τη διερεύνηση μόνο της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος και μάλιστα για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις αυτή της παράβασης του καθήκοντος εκ μέρους του κ. Τριαντόπουλου και ενώ η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη και προκύπτουν και νέα στοιχεία για την συγκεκριμένη πράξη.
Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο σε αυτό δηλαδή της παράβασης καθήκοντος αλλά υπάρχουν και επαρκείς ενδείξεις και για το αδίκημα της υπόθαλψης – παρεμπόδισης της δικαιοσύνης (άρθρο 231 του ΠΚ), που μάλιστα προβλέπει και αυστηρότερη ποινή. Επίσης πρέπει να διερευνηθούν και οι σοβαρές ευθύνες για τον πολιτικό προϊστάμενο του κ. Τριαντόπουλου, τον κ. Μητσοτάκη για τα αντίστοιχα αδικήματα αλλά και για το γεγονός ότι με επιστολή του από τις 6 Μαρτίου 2023 προς τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προχώρησε σε δημόσιες υποδείξεις σχετικά με τη διερεύνηση του εγκλήματος. Γεγονός που ανοίγει και το ζήτημα της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς με βάση το άρθρο 167Α του ΠΚ.
Ταυτόχρονα πρέπει να διερευνηθούν και όσα νέα στοιχεία προέκυψαν για άλλα μέλη της κυβέρνησης. Τα παραπάνω αποτελούν ένα μόνο μέρος των ποινικών ευθυνών που έχουν αναδειχθεί όλο αυτό το διάστημα, ποινικών ευθυνών που τέθηκαν στο πόρισμά του ΚΚΕ στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής και στο οποίο αναδείχθηκαν σοβαρές ποινικές ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα για τους υπουργούς μεταφορών της σημερινής αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων.
Με αφορμή την επιστολή του κ. Τριαντόπουλου η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει να παρακάμψει την προανακριτική επιτροπή και να διαβιβάσει το φάκελο στο Δικαστικό Συμβούλιο, θέτοντας μας μάλιστα το ρητορικό ερώτημα αν έχουμε εμπιστοσύνη στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Αυτό όμως λειτουργεί σε πολύ στενό πλαίσιο, κατά εφαρμογή της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης για τα μέλη της κυβέρνησης, δηλαδή με μια ειδική σύνθεση από στελέχη των ανωτάτων δικαστηρίων. Είναι μάλιστα γνωστό ότι με βάση το Σύνταγμα η εκάστοτε κυβέρνηση επιδρά και δυνητικά και άμεσα τόσο σε ζητήματα προαγωγών σε αυτά όσο και στο επίπεδο της ηγεσίας τους. Ταυτόχρονα, το ειδικό δικαστήριο καλείται να τοποθετηθεί στη βάση όχι μόνο ενός συγκεκριμένου πλαισίου κατηγοριών όπως τίθενται από την απόφαση συγκρότησης της προανακριτικής, αλλά και ενός συνολικά αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου που αντιμετωπίζει ως πλημμελήματα σοβαρές πράξεις με τραγικές συνέπειες καταρχήν για τις δεκάδες οικογένειες.
Γι’ αυτό μιλάμε για μια συνειδητή επιλογή με ειδική και ευνοϊκή μεταχείριση των κυβερνητικών στελεχών στη βάση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Βεβαίως αυτή η επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποτελεί και μια έμμεση ομολογία ύπαρξης ενδείξεων για την ενοχή του κ. Τριαντόπουλου αλλά αναδεικνύει και πάνω απ όλα το φόβο τους για να μην στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου αλλά και για την εμπλοκή και άλλων κυβερνητικών στελεχών, τόσο για την αλλοίωση όσο και για το κύριο έγκλημα τη σύγκρουση αλλά και για την έκρηξη.
Γι’ αυτό μιλάμε για μεθόδευση με κυβερνητική απόφαση σχετικά με τον εσπευσμένο τερματισμό της επιτροπής προκειμένου να μην εξεταστούν ουσιώδης μάρτυρες, πολιτικά πρόσωπα, υπηρεσιακοί παράγοντες και εμπειρογνώμονες.
Για να μην αξιοποιηθούν τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα.
Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε τα κροκοδείλια δάκρυα των άλλων δυνάμεων, ιδιαίτερα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που έχουν συνδιαμορφώσει το άρθρο 86 με βάση το οποίο η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίζει.
Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη μεθόδευση και επιμένουμε στο να λειτουργήσει η προανακριτική επιτροπή και να προχωρήσει στην έρευνα, στη διερεύνηση των πράξεων και στην εξέταση μαρτύρων. Το ΚΚΕ καταθέτει στην επιτροπή έναν ενδεικτικό κατάλογο μαρτύρων.
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε μια απλή αναθεώρηση του άρθρου 86 όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση και το οποίο ουσιαστικά θα συνεχίσει την επιλεκτική και ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση των υπουργών, αλλά ζητάμε την κατάργηση του άρθρου 86 και την παραπομπή τους κανονικά σε δίκη όπως όλα τα φυσικά πρόσωπα. Και φυσικά την ταυτόχρονη κατάργηση της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση».
Οι μάρτυρες που προτείνει το ΚΚΕ να κληθούν
Με δεδομένο ότι ο Τριαντόπουλος Χρ. θα πρέπει να κληθεί ως ύποπτος, από το ΚΚΕ προτείνεται να κληθούν ως μάρτυρες:
Α) Πολιτικά πρόσωπα
- Μητσοτάκης Κυριάκος
- Γεραπετρίτης Γεώργιος
- Σκέρτσος Χρήστος-Γεώργιος (Άκης)
- Ξιφαράς Ιωάννης
Β) Κατάλογος λοιπών μαρτύρων
- Λάμπρος Κίτσιος: Τότε Διοικητής ΔΙΠΥΝ Λάρισας.
- Νικόλαος Μητσογιάννης: Περιφερειακός Διοικητής ΠΥ Θεσσαλίας.
- Πουρνάρας Γεώργιος: Αρχηγός Π.Σ.
- Μπαρμπούτης Ιωάννης: Αστυνόμος Β Α.Τ. Τεμπών.
- Παπάς Ιωάννης: Αστυνομία.
- Βλαχογιάννης Βασίλειος: Αστυνομία
- Μοσχόπουλος Αντώνιος: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προγραμματισμού Συντήρησης Τροχαίου Υλικού και Εγκαταστάσεων της ΗΤ.
- Σταύρος Ευαγγελίδης: Αστυνόμος Α Α.Τ. Τεμπών.
- Το κλιμάκιο της Πολιτικής Αεροπορίας
- Το κλιμάκιο του ΓΕΕΘΑ
- Πανδρεμμένος Αθανάσιος: Εταιρία που ανέλαβε τις εργασίες.
- Πανδρεμμένος Κωνσταντίνος: Εταιρία που ανέλαβε τις εργασίες.
- Πανδρεμμένος Μάριος: Εταιρία που ανέλαβε τις εργασίες.
- Τόλιας Θεόδωρος: Εμπορικός Διευθυντής Επιβατών ΗΤ.
- Αλέξης Μαυραγάνης: Επικεφαλής Τμήματος Εμπορευμάτων της ΗΤ.
- Βαθρακογιάννης Βασίλειος: Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ.
- Ευάγγελος Αλεξανδρής: Από την Annubis.
Γ) Εμπειρογνώμονες
- ΕΟΔΑΣΑΑΜ
- Εμπειρογνώμονες συγγενών και δικαστικών αρχών
Αποστολάκη: Ο κατηγορούμενος απολογείται τελευταίος
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, φέρεται να κατήγγειλε πως «η αντιστροφή της σειράς και η πρόταξη εξηγήσεων του κατηγορούμενου, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της ποινικής προδικασίας», τονίζοντας πως ο κατηγορούμενος απολογείται τελευταίος σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
«Παραβιάζετε το Σύνταγμα και στη συνέχεια τις διατάξεις που διέπουν το ανακριτικό έργο και την ποινική προδικασία» φέρεται να επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως «η μεθοδευμένη συγκάλυψη συνεχίζεται απροκάλυπτα».
Δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου
Σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον κο Τριαντοπουλο επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας και αποδείχθηκε ότι η αυτοκριτική του κου Μητσοτάκη για τα όσα συνέβησαν στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη με τους αποκλεισμούς μαρτύρων και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης ήταν προσχηματική και υποκριτική. Αντίθετα, η επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών όχι μόνο συνεχίζεται αλλά πλέον οδηγεί σε κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας. Με ευθύνη της πλειοψηφίας και υπό την υψηλή καθοδήγηση και εποπτεία του Προέδρου της επιτροπής κυρίου Καπάτου μπήκε σε εφαρμογή η μεθόδευση για την λήξη των εργασιών της επιτροπής χωρίς την εξέταση μαρτύρων, χωρίς την εξέταση εγγράφων, χωρίς τη διενέργεια οποιασδήποτε διαδικαστικής πράξης εκ μέρους της επιτροπής για την διακρίβωση της αλήθειας και την έκδοση αιτιολογημένου πορίσματος. Ο κίνδυνος ακυρότητας της ποινικής δίωξης είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός και η μεθόδευση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε απαλλαγή του κου Τριαντόπουλου. Όπως αναμενόταν οι βουλευτές/τριες της ΝΔ, μέλη της επιτροπής, λειτούργησαν ως εκτελεστικός βραχίονας της εκτροπής που σχεδίασε ο κος Μητσοτάκης. Η στάση τους αυτή τους καθιστά πολιτικά συνυπεύθυνους, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι καθόλου ποινικά αδιάφορη. Έπεται συνέχεια.
![]()