Αλέξης Τσίπρας: Κυβερνητική αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την έξαρση της πανδημίας, κατηγορώντας την για αδράνεια στο διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα και έλλειψη προετοιμασίας του ΕΣΥ, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στην Κοζάνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρότεινε δέσμη έξι μέτρων για την άμεση ενίσχυση της οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, που πλήττεται σφοδρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και από την απολιγνιτοποίηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι επειδή η Κοζάνη αποτελεί την πρώτη περιοχή της χώρας που μπήκε σε κατηγορία επικινδυνότητας 4 και σε lockdown, είναι απαραίτητο να είναι η πρώτη που θα έχει μέτρα οικονομικής στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε αναλυτικά:

  1. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν πρόβλημα επιβίωσης, είτε επειδή έχουν μείνει άνεργοι είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι (400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος, 200 για κάθε δεύτερο μέλος, 100 για κάθε παιδί) «ώστε μια τετραμελής οικογένεια με 800 ευρώ να μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση», όπως είπε.
  2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ειδικά για όσες επιχειρήσεις ξαναέκλεισαν. Στις πληγείσες επιχειρήσεις να επιδοτηθεί στο 100% το ασφαλιστικό κόστος και στο 40% το εργασιακό.
  3. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  4. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
  5. Επιδότηση του ενοικίου στο 40% για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο ενοίκιο.
  6. Για τους αγρότες, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Ζητάμε να εφαρμοστούν άμεσα αυτά τα 6 μέτρα ως ελάχιστη ένδειξη έγνοιας της Πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας που βρίσκονται για δεύτερη φορά σε lockdown», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις επαφές του με τους δημάρχους της περιοχής, τους φορείς υγείας, τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδειξε αδράνεια και ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την πανδημία. Σημείωσε ότι το δεύτερο κύμα, που φαίνεται ότι είναι σφοδρότερο από το πρώτο, βρίσκει απροετοίμαστο το ΕΣΥ. «Δεν έχει δικαιολογία γιατί δεν υπήρχε αιφνιδιασμός» σημείωσε. Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Κοζάνης, που έχει έξι κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δεν λειτουργούν καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως αν και υπάρχουν κρούσματα το νοσοκομείο της πόλης δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, «με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται στην Πτολεμαΐδα αλλά και σε άλλα νοσοκομεία» για να συμπληρώσει ότι «σε όλη τη χώρα υπήρξε μεγάλη αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ, όχι μονάχα για κάποιες μεμονωμένες φιέστες, για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και παρά πολύ καιρό».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηλίτευσε τις αντιφάσεις της κυβέρνησης αφού όπως είπε «υπάρχει διαρκής υπόμνηση και στα ΜΜΕ, και σωστά, για τον συνωστισμό των νέων ανθρώπων στις πλατείες, όμως την ίδια ώρα στα σχολεία μας μπορούν τα παιδιά μας να είναι 25 και 27 σε τάξεις που είναι μικρές. Θα έπρεπε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να είχε βρεθεί ο τρόπος κυρίως μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά και με αναπληρωτές καθηγητές». «Φέτος ξεκινάμε σε περίοδο πανδημίας με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές καθηγητές από ότι πέρυσι» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και αποφάσεις που δείχνουν έλλειψη σχεδιασμού όπως αυτή χθες, που πάρθηκε πίσω μέσα σε λίγες ώρες επαναφοράς φιλάθλων στα γήπεδα. Απόφαση που πάρθηκε και με την έγκριση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για να αρθεί μέσα σε λίγες ώρες. Προδίδει και την ασυνεννοησία την απόλυτη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας Κοζάνη

Αναφερόμενος στο δεύτερο lockdown στην Κοζάνη, ο Αλέξης Τίπσρας υπογράμμισε: «Είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που εισέρχεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 και η πρώτη περιοχή που υπόκειται σε διαδικασία μερικού lockdown, αλλα lockdown είναι. Μόνο τα σχολεία λειτουργούν. Είναι διαδικασία εξάντλησης και της οικονομίας όταν πηγαίνουμε σε μια δεύτερη αναγκαστική παύση εργασιών. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή, για την οποία ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει την απολιγνιτοποίηση εσπευσμένα ως το 2023 χωρίς όμως σχέδιο, χωρίς πόρους για την δίκαιη μετάβαση. Σε μια περιοχή όπου το πρώτο λοκντάουν δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, διόγκωσε την ανεργία και σήμερα έρχεται το δεύτερο λοκντάουν να δώσει το τελειωτικό χτύπημα».

Στην επίσκεψή του στην Κοζάνη ο Αλ. Τσίπρας συνοδεύεται από τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθό και Αλέξη Χαρίτση. Σε όλες τις επαφές του τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο στο νομό θα τηρηθούν αυστηρά.

Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης βρίσκεται σήμερα στην έκτη ημέρα του lockdown που επιβλήθηκε από την Πολιτική Προστασία, μετά τη συνεχή άνοδο των περιστατικών κορωνοϊού. Χθες, στο αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων που σημειώθηκε στη χώρα μας, η Κοζάνη κατέγραψε για άλλη μια φορά διψήφιο νούμερο, και πιο συγκεκριμένα 20 κρούσματα από τα οποία μόλις τα 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα