
O φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με ψήφισμα του Τουρκικού κοινοβουλίου θα αναλάβει ρόλο σε μια υποεπιτροπή που έχει επωμιστεί την επίβλεψη του αφοπλισμού της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας υψηλοβαθμος σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος αυτής της υποεπιτροπής είναι ο αφοπλισμός των κούρδων μαχητών και η επανένταξή τους στην Τουρκική κοινωνία. Ο ιδρυτής και φυσικός ηγέτης του κουρδικού κόμματος βρίσκεται στις Τουρκικές φυλακές από το 1999, και από εκείνα τα χρόνια κρατείται απομονωμένος στο νησί Ιμραλί. Με διάφορες ανακοινώσεις του το τελευταίο διάστημα έχει καλέσει το PKK να διαλυθεί και προχωρήσει σε αφοπλισμό, από τι φαίνεται όμως δεν θα παραμείνει μόνο στις δηλώσεις αλλά θα αναλάβει ρόλο στην επίβλεψη του αφοπλισμού της οργάνωσης.
Το ψήφισμα του Τουρκικού κοινοβουλίου χαρακτηρίζεται ως καίριο βήμα της συνεχιζόμενης διαδικασίας προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί πάνω από τέσσερις δεκαετίες, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 50.000 ανθρώπους.
Στο πλαίσιο όλης αυτής της διαδικασίας, συστάθηκαν τέσσερις υποεπιτροπές για να επιβλέψουν τη διάλυση του PKK, η οποία ανακοινώθηκε πέρυσι σε απάντηση έκκλησης του ιστορικού ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Μία από αυτές τις υποεπιτροπές, που έχει οριστεί για την κατάθεση όπλων του PKK, θα φιλοξενήσει τον Οτσαλάν, αν και δεν θα του επιτραπεί να φύγει από τη φυλακή του, δήλωσε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Μεχμέτ Ουτσούμ, ανώτερος σύμβουλος του Ερντογάν. Το αίτημα το κατέθεσε το φιλοκουρδικό κόμμα, DEM, που συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε στα τέλη του 2024 από έναν ακροδεξιό σύμμαχο του Ερντογάν. Το DEM να τονίσουμε ότι είναι νόμιμο κόμμα και έχει περίπου 56 από τους 600 βουλευτές στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και προφανώς ανήκει στα αντιπολιτευόμενα κόμματα της κυβέρνησης του Ερντογάν και του κόμματος που έχει την πλειοψηφία στο συγκεκριμένο σώμα, δηλαδή του κόμματος της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης, όπως ονομάζεται το κόμμα που ηγείται ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου δεν ξεκαθαρίζει την τύχη του 77χρονου Οτσαλάν, ιδρυτή και ιστορικού ηγέτη του ένοπλου κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε απομόνωση από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί, νότια της Κωνσταντινούπολης, αλλά του δίνει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία του αφοπλισμού της Κουρδικής οργάνωσης. Από πολλούς βέβαια πιθανολογείται ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, αν ολοκληρωθεί ομαλά, πιθανόν να επιφυλάσσεται και η απελευθέρωση του Οτσαλάν από τις φυλακές και πιθανόν να του δοθούν και άλλοι ρόλοι στην κυβέρνηση του Ερντογάν, όπου θα είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων όπου έχουν προηγηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδίου.
Πληροφορίες από την ΕΡΤ
![]()