Σ. Φάμελλος: Απάνθρωπο φιάσκο η πολιτική της κυβέρνησης στα νησιά

Σημεία συνέντευξης του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98.9»

Τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν στην απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να διακόψει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση, κλήθηκε να σχολιάσει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98.9» και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή. «Εξαιτίας των αδιέξοδων και άδικων πολιτικών της ΝΔ και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, με τις συγκρούσεις στη Συρία να συνεχίζονται, η κοινωνική ανησυχία για το προσφυγικό θα πολλαπλασιάζεται και δυστυχώς δεν διαφαίνεται η κυβέρνηση να έχει την παραμικρή λύση και κάποια διέξοδο από αυτή την ένταση. Πρόκειται για μία κατάσταση που μάς ανησυχεί ιδιαίτερα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μην λέει την αλήθεια στους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τους κατοίκους της ενδοχώρας. Πριν ένα χρόνο έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ποιος φταίει; Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να συζητήσει με την Ευρώπη τον δίκαιο διαμερισμό υποχρεώσεων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, τις διαδικασίες ασύλου, τα ασυνόδευτα παιδιά. Και εδώ να σημειώσουμε ότι η εμμονή των βουλευτών και κεντρικών στελεχών της ΝΔ στον όρο λαθρομετανάστες στενεύει τα διαπραγματευτικά όρια της Ελλάδας. Αποτελεί ακραία και λανθασμένη τοποθέτηση η δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι χρηματοδοτήσεις για κέντρα φιλοξενίας που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί ουσιαστικά δεν συμφωνεί με το πολιτικό πλαίσιο της Ευρώπης και τις διαδικασίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αν η κυβέρνηση δεν καθυστερούσε τόσο στην εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου, στη στελέχωση των δομών στα νησιά, και στο θέμα της ευαλωτότητας, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών».

Τόνισε στη συνέχεια, ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να παραδεχτεί τρία πράγματα. Πρώτον, ότι δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεύτερον ότι πρέπει να διαχειριστεί το πρόβλημα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και της ανθρωπιάς, και όχι στο πλαίσιο της ιδεοληψίας και την απανθρωπιάς των δικών της στελεχών που προέρχονται από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ). Τρίτον, ότι το πρόβλημα δεν μπορούν να το επωμίζονται τα νησιά.

Το μίσος και ο φόβος που έσπειρε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία στην κοινωνία έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα, η κυβέρνηση να μην μπορεί να πείσει κανέναν για την αποσυμφόρηση των νησιών. «Η ΝΔ, χωρίς να έχει συζητήσει με τους νησιώτες, προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων και περιοχών στα νησιά ώστε να δημιουργήσει νέες δομές. Θα υπάρχουν πια και ανοιχτά και κλειστά κέντρα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς δεν τα χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άκουσα τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, στη δημόσια τηλεόραση, να λέει ότι και τα ανήλικα παιδιά και όσοι δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν 24 ώρες σε κλειστά κέντρα, επιλογή που είναι αντίθετη με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Η ΝΔ τετραπλασίασε τον πληθυσμό στις δομές στα νησιά, από 5.000 στις 20.000 στη Λέσβο, ενώ δεν αύξησε αλλά μείωσε το αναγκαίο προσωπικό και περιόρισε την πρόσβαση των ανθρώπων σε υγειονομική περίθαλψη λόγω της μη απόδοσης ΑΜΚΑ. Άλλαξε ακόμη τη νομοθεσία για τα ασυνόδευτα ανήλικα ώστε τα παιδιά 15 χρονών να μην δικαιούνται προστασία ανηλίκων. Αυτό δεν είναι απάνθρωπο;».

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν προχωράνε λόγω της ιδεοληψίας και της πολιτικής εξαπάτησης των Ελλήνων πολιτών που ακολούθησε η ΝΔ στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Αναρωτήθηκε αν κάποιος Υπουργός έχει βρει έστω και μία δομή φιλοξενίας στην ενδοχώρα για όσους δικαιούνται άσυλο όλους αυτούς τους μήνες. «Απέτυχαν όλοι γιατί είπαν ψέματα προεκλογικά και λένε ψέματα και τώρα. Η πολιτική της ΝΔ είναι ένα φιάσκο που δυστυχώς πληρώνουν οι νησιώτες», είπε χαρακτηριστικά.

Έκλεισε λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις αντιδράσεις των νησιών γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει κοινωνικές ομάδες σε ακροδεξιές συμπεριφορές. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους νησιώτες και να παρέμβουμε όλοι ώστε να μην κυκλοφορούν τάγματα εφόδου στα νησιά μας. Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Ύπατης Αρμοστείας και όχι με βάση τις απάνθρωπες ανοησίες του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να αναλάβει την ευθύνη προσωπικά και να μάς ενημερώσει εάν στο κόμμα του κάνει κουμάντο ο Άδωνις Γεωργιάδης ή ο ίδιος».​

Σχολιάστε Ελεύθερα