Οι Γερμανοί έφηβοι ενδιαφέρονται για την πολιτική

Πάρα το γεγονός ότι ακόμη δεν μπορούν να ψηφίσουν οι γερμανοί έφηβοι ενδιαφέρονται για την πολιτική, έχουν άποψη για την Μέρκελ ενώ τον Σουλτς δεν τον γνωρίζουν.

Οι Γερμανοί έφηβοι ενδιαφέρονται για την πολιτική

Έρευνα του Iνστιτούτου Δημοσκοπήσεων YouGov για λογαριασμό του περιοδικού νεολαίας Bravo, του μεγαλύτερου στο γερμανόφωνο χώρο, την οποία δημοσιεύει η Deutsche Welle, κατέγραψε ενδιαφέροντα αποτελέσματα, σε νέους από 14 μέχρι 17 χρονών. Το πρώτο αντικρούει τον ισχυρισμό ότι η νέα γενιά είναι απολιτική.

Οι 4 στους 5 ερωτώμενους απάντησαν ότι θεωρούν πολύ σημαντική τη συμμετοχή στις εκλογές για να μπορούν να εκπροσωπούνται τα συμφέροντά τους. Μάλιστα ποσοστό 31% δήλωσε ότι έχει ισχυρό ενδιαφέρον για την πολιτική.

Το σχολείο τόπος ενημέρωσης

Ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι το σχολείο αποτελεί τόπο ενημέρωσης για το πολιτικό γίγνεσθαι περισσότερο και από το διαδίκτυο. Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 51% έρχεται η τηλεόραση ως πηγή ενημέρωσης, στην τρίτη ο διάλογος με την οικογένεια, τους γνωστούς και τους φίλους.

Στην τέταρτη θέση έρχονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διάφορες εφαρμογές με ειδήσεις που χρησιμοποιεί ποσοστό 36% των ερωτηθέντων. Πιο δημοφιλή ανάμεσά τους είναι το YouΤube και το Instagram. Έντυπες εφημερίδες και περιοδικά διαδραματίζουν πιο περιορισμένο ρόλο στην πολιτική κατάρτιση των νέων.

Το 35% θα ψήφιζε Μέρκελ

Για την Άγκελα Μέρκελ η έρευνα έδειξε ότι οι νέοι τη θεωρούν παραδοσιακή, πληκτική και απόμακρη, αλλά από την άλλη συμπαθητική, πειθαρχημένη και ικανή. Εξ άλλου δεν έχουν παραστάσεις από άλλο καγκελάριο, αφού η Μέρκελ βρίσκεται στο αξίωμα αυτό από το 2005.

Εάν μπορούσαν να ψηφίσουν απ΄ευθείας για καγκελάριο, ένα ποσοστό της τάξης του 35% θα έριχνε ψήφο στη Μέρκελ. Το 28% των νέων δήλωσε μάλιστα ότι η καγκελάριος, ανάμεσα στους πολιτικούς πρώτης γραμμής στη χώρα, τους αρέσει περισσότερο.

«Το μητρικό ένστικτο που αναδύει ασφάλεια και προστασία ενεργοποιείται στους νέους αλλά και στους ενήλικες» υποστηρίζει ο Χόλγκερ Γκάισλερ από το YouGov.

Για τον Μάρτιν Σουλτς αντίθετα πάνω από το 50% δεν ήταν σε θέση να δώσει την εκτίμησή του, το 1/3 δήλωσε ότι δεν τον γνωρίζει καν. Πάντως όσοι τον γνωρίζουν τον θωρούν πιο μοντέρνο και λιγότερο απόμακρο από τη Μέρκελ, αλλά λιγότερο συμπαθητικό και ικανό.

Μόνο ένας στους 10 έφηβους θα ψήφιζε Σουλτς, εάν επρόκειτο να γίνουν εκλογές για ανάδειξη καγκελαρίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο πολιτικό βαρόμετρο της ερευνητικής ομάδας Wahlen ο Σουλτς συγκεντρώνει 30%, ενώ η Μέρκελ 59%.

Το θέμα της ασφάλειας απασχολεί περισσότερο τους έφηβους

Κανένα θέμα δεν απασχολεί περισσότερο τους νέους ανάμεσα στα 14 και στα 17 όσο η ασφάλεια.

Στη δεύτερη θέση έρχονται το σχολείο και η εκπαίδευση κι ακολουθούν το προσφυγικό, η μετανάστευση και η προστασία του περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά τα κόμματα ένας στους τέσσερρεις νέους δήλωσε ότι δεν νοιώθει να εκπροσωπούνται τα συμφέροντά του από κάποιο κόμμα.

Ποσοστό 18% από τους ερωτηθέντες  νοιώθουν να προσελκύονται από τα Χριστιανικά κόμματα, 12% από το Σοσιαλδημοκρατικό, 11% από τους Πράσινους και 3% από τα υπόλοιπα κόμματα.

Η πλειοψηφία των ερωτώμενων δηλώνει ικανοποιημένη από τη δημοκρατία, αλλά μόνο το 46% παραδέχεται ότι καταλαβαίνει τους κανόνες του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία. Από την εργασία της νυν κυβέρνησης καθαρή εικόνα δηλώνει ότι έχει ένα 24%.

iefimerida.gr

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock