Ουκρανία: Οι αντάρτες ιδρύουν το κράτος της «Μικρής Ρωσίας» στο Ντονέτσκ

Τη σταδιακή σύσταση ενός νέου, ανεξάρτητου κράτους στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ρωσόφιλοι επικεφαλής της ανταρτοκρατούμενης περιοχής του Ντονέτσκ, περιπλέκοντας περαιτέρω τις δύσκολες προσπάθειες ειρήνευσης και αιφνιδιάζοντας ακόμα και ορισμένους συντρόφους τους.

Ουκρανία: Οι αντάρτες ιδρύουν το κράτος της «Μικρής Ρωσίας» στο Ντονέτσκ

Το νέο κράτος θα ονομάζεται «Μαλορωσία» – που σημαίνει «Μικρή Ρωσία» – και η ίδρυση του θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριών ετών με δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, δήλωσε ο επικεφαλής της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Sputnik και Tass.

Σε ανακοίνωσή του ο ηγέτης των ανταρτών Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο είπε ότι το νέο κράτος ευελπιστεί να συμπεριλάβει όχι μόνον τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, αλλά και την υπόλοιπη Ουκρανία.

Εκπρόσωποι των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησαν να «ανακηρύξουν την ίδρυση ενός νέου κράτους, που θα διαδεχθεί την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζαχαρτσένκο.

Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας αποδείχθηκε ότι είναι ένα αποτυχημένο κράτος» κι ότι η Ουκρανία έδειξε «την ανικανότητά της στο παρόν και το μέλλον να διασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία των κατοίκων της».

Σύμφωνα με τα σχέδια των αυτονομιστών η «Μικρή Ρωσία» θα καλύπτει ολόκληρη την έκταση της σημερινής Ουκρανίας, αλλά η πρωτεύουσα θα μεταφερθεί από το Κίεβο στο Ντονιέτσκ.

Οι αντάρτες ηγέτες του Ντονέτσκ σημείωσαν μάλιστα πως η «Μαλορωσία» θα αποτελεί «διάδοχο κράτος» της Ουκρανίας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η νέα οντότητα θα μπορούσε να διεκδικήσει εδάφη που σήμερα ελέγχονται από το Κίεβο.

Σημειώνεται πως την τσαρική περίοδο το «Μαλορωσία» ήταν χαϊδευτικό για αρκετές εκτάσεις μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης που ενσωματώθηκαν στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση ίδρυσης της «Μαλορωσίας» έπεσε πάντως σε σχεδόν αμέσως σε απρόσμενο ύφαλο, καθώς εκπρόσωπος του Λουχάνσκ, της δεύτερης περιοχής που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αντάρτες, φέρεται να επέκρινε την όλη ενέργεια και διέψευσε ότι το Λουχάνσκ πρόκειται να ενσωματωθεί στη νέα οντότητα.

«Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μαλορωσίας που έθεσε το Ντονέτσκ σήμερα έρχεται σε λάθος χρόνο. Το μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης και ουδείς το συζήτησε μαζί μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ Βλάντισλαβ Ντεϊνέγκο, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών της περιοχής.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, το 2014, ανάμεσα στους φιλορώσους αντάρτες και τις κρατικές δυνάμεις.

Η ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ ΙΙ, που θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ το 2015, προβλέπει πως το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία σε πλειάδα ζητημάτων εντός της Ουκρανίας, αλλά δεν προβλέπει την απόσχισή τους.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε ότι θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας στις ανατολικές της επαρχίες χαρακτηρίζοντας τον Ζαχαρτσένκο μαριονέτα του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πολιτικός Λεονίντ Καλάσνικοφ προειδοποίησε τους αντάρτες ότι η πρότασή τους αντίκειται στο ειρηνευτικό σχέδιο για το Ντονμπάς και τους κάλεσε να είναι προσεκτικοί.

Στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «παντελώς απαράδεκτη» την κίνηση των αναρτών. Εκπρόσωπός της δήλωσε στη Deutsche Welle ότι «ο κ. Ζαχαρτσένκο δεν νομιμοποιείται να ομιλεί εξ’ ονόματος της Ουκρανίας. Περιμένουμε από τη Ρωσία να καταδικάσει αμέσως αυτή την ενέργεια.»

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading