Συμφωνία ΕΕ- Άγκυρας για «Οδικό Χάρτη» με την Ελλάδα απούσα

Ουπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε συμφωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για «Οδικό Χάρτη», με την Ελλάδα για άλλη μία φορά να εκτός των όσων αποφασίζονται, σε συνέχεια της απουσίας της από τον ευρωτουρκικό διάλογο την περίοδο του περασμένου Μαρτίου-Ιουνίου.

Συμφωνία ΕΕ- Άγκυρας για «Οδικό Χάρτη» με την Ελλάδα απούσα

Υπενθυμίζεται ότι το δόγμα της «απομονωμένης Τουρκίας» έγινε το αφήγημα της κυβέρνησης η οποία περίμενε την «αργή ΕΕ» για 8 μήνες στο θέμα κυρώσεων προς τη γειτονική χώρα.

Χθες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διάσκεψης με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλο, έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας για να αποκαταστήσουμε τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

«Στις συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία φαίνεται να δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ συμφωνεί», δήλωσε ο ίδιος σημειώνοντας εμμέσως την απουσία της Ελλάδας από τον ευρωτουρκικό διάλογο του περασμένου έτους.

Παράλληλα, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «ήταν μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων, ιδίως σε θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και η Λιβύη. Η ΕΕ έτεινε μια χείρα στην Τουρκία τον Δεκέμβριο. Εμείς, με τη σειρά μας, ανταποκριθήκαμε θετικά».

«Καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με αυτόν τον Οδικό Χάρτη με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Μισέλ. Πιστεύω ότι η εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο σε ορισμένα εξαιρετικά σημαντικά θέματα. Θα έχει υποστηρικτική επιρροή σε ένα πολύ ευρύ φάσμα πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας. Φυσικά, υποστηρίξαμε την εταιρική σχέση μας από αυτή την άποψη και έχουμε δείξει από την προσφυγική κρίση το 2016 ότι μπορούμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης. Χάρις στις κοινές προσπάθειες της Τουρκίας με την ΕΕ, καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της Ευρώπης. Εδώ υπάρχει μια πραγματική εταιρική σχέση. Ως υποψήφια χώρα, δεσμευόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «αμφότερες οι πλευρές έχουν τις προσδοκίες τους. Απαιτούμε επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και της Τελωνειακής Ένωσης. Αναμένουμε τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα όπως η απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) και η μετανάστευση».

Η ΑΥΓΗ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading