Από τη Σύνταξη
Με αφορμή την πρόταση για την επέκταση του αεροδρομίου προς τον πρωθυπουργό προκειμένου να μπορεί να δεχτεί πτήσεις τσάρτερ αλλά ενδεχόμενα λέμε εμείς, και στρατιωτικά αεροσκάφη, ανεξαρτήτως εαν υλοποιηθεί ή όχι πρέπει να μιλήσουμε για το εντυπωσιακό μας αεροδρόμιο, που μοιάζει να ακουμπά στη θάλασσα.

Κάθε φορά που ταξιδεύουμε στην Ελλάδα με το αεροπλάνο απολαμβάνουμε μοναδικές εικόνες της χώρας μας από ψηλά. Για να προσγειωθούμε με ασφάλεια φροντίζουν οι πιλότοι όσο δύσκολα και να είναι τα αεροδρόμια. Το Αιγαίο βλέπετε διαθέτει μερικές από τις πιο συναρπαστικές πίστες για προσγείωση.Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια του Αιγαίου που μοιάζει να ακουμπά στη θάλασσα είναι αυτό της Ικαρίας.
Το εντυπωσιακό το αεροδρόμιο που βρίσκεται στην περιοχή Φάρος του νησιού μας, είναι ότι τα κύματα της Θάλασσας μπορεί να φτάσουν ως το διάδρομο προσγείωσης ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά αυτό δεν επηρρεάζει καθόλου τις πτήσεις. Πολύ σπάνια το αεροδρόμιο κλείνει λόγω ισχυρών ανέμων και αυτό είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον. Είναι λες και το μέρος αυτό φτιάχτηκε για αεροδρόμιο, από το μακρινό 1993, που κατασκευάστηκε, μέχρι σήμερα, έχει βοηθήσει πολύ στις μετακινήσεις μας και ειδικά των αρρώστων που δεν μπορεί το νοσοκομείο της Ικαρίας να θεραπεύσει και αυτό όχι μόνο λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού σε κάποιους τομείς, αλλά και λόγω της έλλειψης απαραιτήτων δομών υγείας.
Το αεροδρόμιο από ψηλά πάντως είναι άκρως εντυπωσιακό, σου κόβει την ανάσα καθώς είναι απλώς μια λωρίδα μέσα στη θάλασσα. Ο διάδρομος είναι αρκετά μικρός και όπως φαίνεται (εξωτερική φωτογραφία) καταλήγει ελάχιστα μέτρα μακριά από τη θάλασσα.
Για κάποιους επιβάτες, οι προσγειώσεις φαντάζουν θεαματικές. Και είναι πράγματι όταν έχεις τέτοια θέα. Η Ικαρία διαθέτει ένα από τα αεροδρόμια του Αιγαίου που έχει αρκετή κίνηση το καλοκαίρι καθώς αποτελεί ένα από τα αγαπημένα αλλά μακρινά νησιά του Βορείου Αιγαίου. Έτσι το ταξίδι με αεροπλάνο είναι σίγουρα πιο εύκολο και πιο γρήγορο. Αν φανταστούμε ότι από την Αθήνα με πλοίο κάνεις πάνω από 5 ω΄ρες να φτάσεις στο νησί ενώ με το αεροπλάνο σε μισή ώρα είσαι εδώ, σίγουρα είναι ένα μεγάλο εργαλείο για την ανάπτυξη του νησιού.
Το αεροδρόμιο αν και κατεκευάστηκε το 1993, άρχισε να λειτουργεί το 1995 και έκτοτε έχει γίνει ένα μικρό θαύμα στο Αιγαίο. Η πτήση όμως προς το νησί πραγματικά αξίζει. Στο εσωτερικό του μικρού μας αεροδορμίου υπάρχουν και πανέμορφα έργα τέχνης, που έχουν προέλθει από δωρεές ικάριων καλλιτεχνών. Μερικά τα παραθέτουμε παρακάτω.
Βέβαια το έργο που ονειρεύονται για την επέκταση, πέρα από δαπανηρό, θα είναι και επίπονο για κάποιους κατοίκους του νησιού μας αλλά και για το περιβάλλον, αφού κινδυνεύουν οι όμορφες παραλίες του Ιερού, του Δράκανου και του Φάρου, ενώ ένα μεγάλο μέρος, αν όχι ολόκληρος ο οικισμός του Φάρου, θα χαθεί. Η συζήτηση βέβαια είναι θεωρητική, όπως θεωρητικό είναι και το τούνελ, που θα μειώσει το χρόνο διαδρομής μεταξύ Ευδήλου και Αγίου. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι στην περιοχή του Φάρου υπάρχουν και Ιαματικά ανεκμετάλλευτα νερά στην Αγία Κυριακή και όχι μόνο. Τα μπάζα της επέκτασης δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή, όπως έγινε και όταν έγινε το αεροδρόμιο, αφού μπάζα σκέπασαν όμορφες παραλίες ενώ επειδή δεν μπορούσαν να περάσουν τα μηχανήματα, έκοψαν και έναν κέδρο, που κάνει χιλιάδες χρόνια να αναπτυχθεί, στην περιοχή του Ιερού.
Ωραίες οι όμορφες προτάσεις με τα τούνελ και τα αεροδρόμια αλλά πρακτικά υπάρχουν ζητήματα και μεγάλο κόστος, ας προσέχουν αυτοί που λένε όσα λένε γιατί οι ίδιοι θα πέσουν στον πολιτικό λάκκο τους. Δεν είμαστε ενάντια στα έργα αλλά θεωρούμε ότι άλλα έργα έχουν προτεραιότητα, μιλάμε για την εκβάθυνση του λιμανιού του Ευδήλου, προκειμένου τα πλοία να έρχονται στην πλευρά της γέφυρας, νέο λιμάνι. Μιλάμε για τον δρόμο αεροδρόμιο-Περδίκι που θα ενώσει την Βόρεια Ικαρία με το αεροδρόμιο. Μιλάμε για την παράκαμψη του Ευδήλου, που θα διευκολύνει τους διερχόμενους της περιοχής του Ευδήλου. Μιλάμε για την παράκαμψη του Αρμενιστή, που θα διευκολύνει τους διερχόμενους από το μέρος. Μιλάμε για την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμου του Αγίου Κηρύκου και για άλλον έναν τουλάχιστον βιολογικό καθαρισμό που θα επεξεργάζεται τα λύμματα του Καραβοστάμου, του Ευδήλου και του Αρμενιστή και μιλάμε για την εκμετάλλευση του τουριστικού καταφυγίου στον Άγιο Κήρυκο. Εαν γίνουν αυτά, τα οποία έχουν μικρότερο κόστος από το τούνελ και την επέκταση του αεροδρομίου, τότε ας γίνουν και αυτά.
Εμείς την Ικαρία την βλέπουμε ενιαία, δεν την χωρίζουμε σε βορρά και νότο, όσοι το κάνετε είστε αναχρονιστές και οπισθοδρομικοί τοπικιστές σε ένα νησί που πραγματικά ζητάει ανάπτυξη και ακόμα και το μικρότερο έργο αποτελεί ανάσα. Αυτή είναι η άποψή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν προβάλλουμε και την αντίθετη.