Η ΕΡΤ για την Ικαρία και τον Λιγνάδη

Όλοι θυμόμαστε το περίφημο σημείωμα στην αίθουσα σύνταξης της ΕΡΤ που δόθηκε με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, καθώς και το γλέντι του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Η ΕΡΤ για την Ικαρία και τον Λιγνάδη

Μετά από καθυστέρηση ενός μήνα κοντά, αφού αυτό βγήκε στην επιφάνεια στις 8 Φεβρουαρίου και σήμερα έχουμε 2 Μαρτίου, η ΕΡΤ απαντάει διαμέσω του Διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτη Καφαράκη, που απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσας Γκαρά και Μάριου Κάτση, όπου αναφέρθηκε στην οδηγία προς δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης, σχετικά με το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία, αλλά και την οπτικοποίηση της υπόθεσης Λιγνάδη. Βέβαια η κυβέρνηση δεν απάντησε, σε αυτό φανταζόμαστε δεν φταίει η ΕΡΤ, γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα κατέβαζε όσες αναρτήσεις αναφέραν το γεύμα στην Ικαρία το facebook. Για πάνω από 3 ώρες ανεβάζαμε αναρτήσεις και τις κατέβαζε σχεδόν αμέσως το facebook, παρόλα αυτά εμείς τις ανεβάζαμε συνέχεια σε βαθμό που μάλλον βαρέθηκαν να τις κατεβάζουν ή καλύτερα μέχρι την ώρα που άλλαξε η εντολή της κυβέρνησης, όπως άλλαξε και την επόμενη μέρα, που εντέλει προβάλλαν εικόνες από το γλέντι για κάποια δεύτερα στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες. Οι εικόνες με τον Λιγνάδη, με άλλους δεν έπαιξαν ποτέ και για αυτό βγήκε με άνεση η κυρία Μενδώνη να πει ότι δεν υφίστανται εικόνες με αυτήν και τον πρωθυπουργό, όμως σχεδόν αμέσω αντιδράσαμε και εκεί βρίσκοντας με μια πρόχειρη ματιά στο google πολλές και διάφορες εικόνες, και βέβαια οι εικόνες αυτές πληθαίνουν. Πάμε όμως στην απάντηση….

Μια εκ των εικόνων με άλλους

Η απάντηση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ

Σχετικά με την υπ’αριθμ. 3988/08-02-2021 ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα να σας ενημερώσω τα εξής:

Η είδηση για το γεύμα του Πρωθυπουργού στην Ικαρία και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταδόθηκε για πρώτη φορά στο δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 το Σάββατο 6/2/21 στις 21.00. Η μετάδοση της είδησης αυτής έγινε δίχως να έχει προηγηθεί κυβερνητική αντίδραση, όπως αναληθώς αναφέρεται στην Ερώτηση.

Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με την εξαίρεση του τηλεοπτικού σταθμού Open, η ΕΡΤ ήταν το μοναδικό κανάλι που μετέδωσε το Σάββατο την συγκεκριμένη είδηση. Επισημαίνεται ότι κατά πάγια τακτική της, και λόγω του θεσμικού της ρόλου, η ΕΡΤ δεν μεταδίδει άγνωστης προέλευσης οπτικοακουστικό υλικό από το διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει την αξιοπιστία του- ιδιαίτερα όταν το υλικό αυτό αφορά σε πρόσωπα με σημαντική θεσμική ιδιότητα.

(Για τον ίδιο λόγο άλλωστε στις Ειδήσεις της ΕΡΤ δεν προβλήθηκε διαδικτυακό υλικό από πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα, παρά τις εκατοντάδες σχετικές αναρτήσεις και την σχετική επικριτική ανακοίνωση της ΝΔ).

Για δική σας ενημέρωση, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι στο παρελθόν (επί της προηγούμενης Διοίκησης) για το θέμα της παρουσίας του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος της κυρίας Παναγοπούλου η ΕΡΤ είχε παρουσιάσει την είδηση με καθυστέρηση δύο ημερών, και αφότου είχε προηγηθεί σχολιασμός του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σχετικά με τους καθ’ όλα αναληθείς ισχυρισμούς περί ‘Πρωτοφανών φαινομένων λογοκρισίας και απόκρυψης ειδήσεων’ θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι πολύ πρόσφατα η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα μέσα που προέβαλαν από την πρώτη στιγμή την φωτογραφία του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα- ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας όλα σχεδόν τα ΜΜΕ για απόκρυψη της φωτογραφίας απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΕΡΤ την προέβαλε.

Ως προς το χαρτί που αναρτήθηκε στο γραφείο των Παραγωγών, και κατόπιν των αναφορών από τους συναδέλφους που εργάστηκαν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουάριου 2021, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για ένα ανυπόγραφο κείμενο με δήθεν οδηγίες που άλλωστε ουδέποτε εφαρμόστηκαν, όπως φάνηκε και στην πράξη.

Είναι προφανές ότι υπήρξε παρανόηση μεταξύ των συντελεστών των δελτίων σχετικά με την οπτικοποίηση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε καμία εντολή και από πουθενά για απόκρυψη της είδησης, καθώς αυτή αναδείχθηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα δελτία μας.

Η ίδια παρανόηση άλλωστε αφορούσε στο ίδιο χαρτί και την περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη και την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δόθηκε εντολή στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να μην τον «συνεμφανίσουν» σε φωτογραφία είτε με την κ. Μενδώνη είτε και με τον πρωθυπουργό. Η μόνη οδηγία που όντως εδόθη ήταν να προτιμηθούν προσωπικές φωτογραφίες του ηθοποιού, όπως συμβαίνει παγίως με τα πρόσωπα που ελέγχονται ή και ακούγεται ότι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη με πλέον πρόσφατο παράδειγμα και αυτό του κ. Χαικάλη.

Σημειώνω τέλος ότι άτυπα τέτοια χαρτιά είθισται να αναρτούν οι παραγωγοί -όχι μόνον στην ΕΡΤ αλλά σε όλα τα κανάλια- όταν αλλάζουν βάρδια για να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους που τους αντικαθιστούν σχετικά με την οπτικοποίηση των θεμάτων. Κατόπιν ωστόσο της παρανόησης που σας ανέφερα και έμελλε να μετεξελιχθεί ακόμη και σε πολιτικό θέμα, έχω δώσει εντολή στους παραγωγούς να υπογράφουν τις σχετικές ενημερώσεις τους, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρανοήσεις -σκόπιμες ή μη.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση. ·

Με εκτίμηση,

Φώτης Καφαράκης,

Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης ΕΡΤ


Απάντηση πολιτικού χαρακτήρα (Η κριτική μας)

Η ΕΡΤ μέσα από την παραπάνω απάντηση δίνει έντονη πολιτική και κομματική χροιά, συγκρίνοντας την έκαστη περίπτωση με το περίφημο σημείωμα. Ο κύριος Καφαράκης ουσιαστικά έκανε σύγκριση, κάτι που δεν επιτρέπεται στη σοβαρή δημοσιογραφική ηθική, δεν συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και τελοσπάντων πως έκανε η διοίκηση της ΕΡΤ κάτι λάθος επί ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει πως πρέπει να ακολουθηθεί επί ΝΔ. Η ΕΡΤ δεν είναι μαγαζί κανενός, ανήκει στον λαό και ο λαός πρέπει να καθορίσει την θεματολογία και βέβαια την καλοπροαίρετη ή την κακοπροαίρετη κριτική έναντι των γεγονότων. Το εαν δόθηκε ή δεν δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση προς την ΕΡΤ δεν έχουμε απτές αποδείξεις, όμως οι ενδείξεις δείχνουν πως έγινε, και μάλιστα με ένα έγγραφο που διακινήθηκε από κάποιον μέσα στην ΕΡΤ, προφανώς αγανακτισμένο παραγωγό. Όσο βέβαια και αν προσπάθησαν το θέμα δεν θάφτηκε και έναν μήνα μετά παραμένει στην επικαιρότητα, τόσο το γλέντι της Ικαρίας όσο και η υπόθεση Λιγνάδη, που οι κατηγορίες έναντι του ηθοποιού είναι σοβαρές….

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock