Αυστηρότερα μέτρα από αύριο στις μετακινήσεις

Στη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο από την αρχή της πανδημίας, τουλάχιστον για την Αττική, προέβη απόψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο όποιος εξήγγειλε μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που δέχεται πλέον το σύστημα Υγείας λόγω των αυξημένων περιστατικών κορωνοϊού. Η Αττική Βράζει αφού πλέον μετράει κατά μέσο όρο 4ψήφια νούμερα κρουσμάτων.

Αυστηρότερα μέτρα από αύριο στις μετακινήσεις

Όπως διαπίστωσε ο αρμόδιος υπουργός «Η πίεση πλέον στο ΕΣΥ βρίσκεται όσον αφορά την Αττική, στο βαθύ κόκκινο» και γι’ αυτό «θα πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης» το οποίο είχε σχεδιαστεί από την αρχή της πανδημίας και είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Νοέμβριο σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και την Θεσσαλονίκη. «Με τους ρυθμούς των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», είπε με έμφαση ο Β.Κικίλιας ενώ πρόσθεσε ότι δυστυχώς και «νεότεροι άνθρωποι φτάνουν στη διασωλήνωση, παρότι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα» ενώ καταγράφεται ταχεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης.

Το σύστημα Υγείας στην Αττική είναι στα όρια του, καθώς ήδη νοσηλεύονται σε αυτό 1.528 ασθενείς covid σε απλές κλίνες, είπε ο Β.Κικίλιας και προσέθεσε ότι εδώ και 19 μέρες έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 449 απλές κλίνες covid και 90 κλίνες ΜΕΘ covid. «Σε αυτές τις 19 ημέρες απαιτήθηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες» τόνισε.

Στο Ιπποκράτειο προστέθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσθήκη άλλων 29 κλινών ΜΕΘ όπου σύμφωνα με τον υπουργό πρόκειται για 12 κλίνες στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπείο της Βούλας. «Αυξήσαμε την δυναμικότητα των κλινών μας κατά 40%» τις τελευταίες εβδομάδες πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως θα γίνει και αναδιανομή των non covid περιστατικών σε ορισμένα νοσοκομεία ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κάποια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για τη νοσηλεία covid ασθενών.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ διαθέτει στο δημόσιο 120 κλίνες καθώς μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παθολογικών κλινικών του Ευαγγελισμού, του Γεν. Κρατικού «Γ.Γεννηματάς» και του Ιπποκρατείου, οι οποίες θα μετατραπούν σε κλινικές μόνο για covid περιστατικά. Τις κλινικές αυτές θα υποστηρίξει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον 16 παθολόγοι και πνευμονολόγοι από ιδιωτικές κλινικές που έχουν ήδη δεχτεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

Το Ερρίκος Ντυνάν διατίθεται εθελούσια στο δημόσιο για non covid περιστατικά. Θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικό νοσοκομείο με 215 κλίνες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ και θα ενσωματωθεί στο σύστημα εφημεριών. Ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τη δυναμικότητα του Σισμανόγλειου, το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών. «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανοόγλειου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ covid», ανέφερε.

Το Ωνάσειο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά και τα νοσοκομεία Θριάσιο και Ασκληπιείο θα υποστηρίζονται από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία στον παθολογικό τομέα για τα non covid περιστατικά. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά στην Αττική κατά τον υπουργό.

«Μετά από το πιο σκοτεινό σημείο συνήθως βλέπουμε το φως» τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι σημείωσε είπε αύριο ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο στη χώρα. Μάλιστα είπε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 εμβολιασμοί και προσέθεσε ότι «τα εμβόλια σταδιακά χτίζουν τείχος ανοσίας», ενώ ανέφερε πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας και επισήμανε ότι «ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας αυξημένων παραδόσεων εμβολίων», τονίζοντας ότι η εταιρεία Pfizer τον διαβεβαίωσε ότι θα παραδώσει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της τον Απρίλιο στη χώρα μας

«Για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις. Ελάτε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να το κάνουμε όλοι μαζί» κατέληξε ο υπουργός Υγειάς.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τα νέα μετρα, όπου εξήγγειλε αναπροσαρμογές στους κωδικούς μετακίνησης (sms) 2, 3 και 6 προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, το πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναπροσαρμόζεται ως εξής:

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Ακόμη, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, την περίπτωση δηλαδή της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Σχετικά τώρα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, αυτός διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή. Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές ως προς το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου πλέον αναπροσαρμόζεται (βαθύ κόκκινο) και θα είναι από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Όσον αφορά τον αθλητισμό στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ισχύουν πλέον τα εξής:

  • Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α’ και Β’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Superleague I και Superleague II), στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball league) και της Α’ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyballleague ανδρών) και μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση. Παράλληλα, όσον αφορά τις τελετές ανακοινώθηκε ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Σχετικά με τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

Στόχος των παραπάνω μέτρων, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας, που αποτελεί βασικό παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ προσέθεσε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι και στις γειτονιές. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, θα δοθεί στους ελέγχους στους χώρους εργασίας, οι οποίοι μαζί με τις συνάξεις στα σπίτια αποτελούν βασικές αιτίες εξάπλωσης της πανδημίας. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι υπόθεση μόνο ή κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Καταλαβαίνουμε την κούραση και τη νέα δύσκολη καθημερινότητα που έχουμε χτίσει. Τους περιορισμούς που μας στερούν, συγγενείς, φίλους, αγαπημένες συνήθειες. Τις οικονομικές επιπτώσεις για τους επαγγελματίες. Τα δεδομένα απαιτούν όμως εγρήγορση και προσοχή. Όσο και αν έχουμε κουραστεί, είναι απαραίτητο να αποφύγουμε κάθε άσκοπη μετακίνηση, και φυσικά κάθε κατάχρηση της δυνατότητας αυτής» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες για τις επόμενες εβδομάδες να υιοθετήσουν το σκεπτικό, τη λογική του προηγούμενου Μαρτίου. «Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας κι όταν πρέπει να μετακινηθούμε, μετακινούμαστε στη μικρότερη δυνατή απόσταση. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού από γειτονιά σε γειτονιά, από δήμο σε δήμο. Και για να τελειώνουμε οριστικά με την πανδημία», επισήμανε, καθώς όπως τόνισε «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, αλλά και στην τελική αναμέτρηση με τον covid-19. Πρέπει να φανούμε ευέλικτοι στα μέτρα που αποφασίζουμε, αλλά άκαμπτοι στην τήρησή τους από όλους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε», τόνισε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά την Τσικνοπέμπτη παρότρυνε τους πολίτες να περάσουν την μέρα αυτή στο σπίτι τους, με την οικογένειά τους και να μην προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να πάνε σε φίλους και γνωστούς. «Γιατί κάθε προσπάθεια να παρακάμψουμε τα μέτρα, οδηγεί σε παράτασή τους. Κάθε δική μας περιττή μετακίνηση σημαίνει αυτόματα και διακίνηση τού ιού προς πολλούς άλλους. Για αυτό κι ένας μικρός περιορισμός σήμερα, μάς φέρνει πιο κοντά στον προορισμό του αύριο», σημείωσε.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις είπε ότι δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης γι’ αυτό άλλωστε έχουν σταματήσει και οι κάθε είδους εκδηλώσεις. «Προφανώς ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Αλλά οι οργανωτές διαδηλώσεων σε καιρό πανδημίας, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, όχι μόνο απέναντι στους διαδηλωτές που θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους γύρω τους, την οικογένειά τους, αλλά και απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Απέναντι στα εκατομμύρια πολιτών που τηρούν τα μέτρα προστατεύοντας τους ίδιους και τους γύρω τους», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που όπως τόνισε σε όλον τον κόσμο έχουν πλέον δείξει ότι μεταδίδονται πιο γρήγορα από τα περισσότερα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούσαν μέχρι το Νοέμβριο. Σχετικά με το στέλεχος Β1.1.7, που έχει γίνει γνωστό ως το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η αύξηση στην μετάδοση του έχει υπολογισθεί σε περίπου 15-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη, ενώ προσέθεσε ότι αυτό έχει ως συνέπεια τα πιο ήπια μέτρα που ρίχνουν το Rt στο 0.9 και συνεπώς περιορίζουν την επιδημία, να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά. «Με απλά λόγια με τα ίδια μέτρα αντί για Rt 0,9 έχουμε Rt 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση έχουμε βραδεία επιβάρυνση. Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με τους αναλυτές λοιμωξιολόγους μας, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που διαρκώς επικαιροποιούνται, είναι πολύ πιθανόν να συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, όπως έγινε σε αρκετά μεγαλύτερη κλίμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί, από τα τέλη Δεκεμβρίου, 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις εκ των οποίων οι 1.667 αφορούν την βρετανική μετάλλαξη. Οι εντοπισμοί της Βρετανικής μετάλλαξης έγιναν σε 34 περιφερειακές ενότητες ενώ σε 3 Π.Ε, έγινε εντοπισμός της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής. Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι εγχώρια και δείχνει ότι συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Ακόμη, όπως γνωστοποίησε, οι περιοχές με πρόσφατη σημαντική αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων covid19 συνοδεύονται και από αυξημένη απομόνωση στελεχών με τη μετάλλαξη, όπως είναι για παράδειγμα η Κρήτη με τη βρετανική μετάλλαξη ή η περιοχή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη με την μετάλλαξη της Ν. Αφρικής.

«Το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δημιουργούν μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σημαίνει ότι τα μέτρα πρέπει να καλύπτουν περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και η προσήλωση σε αυτά απαιτείται να είναι πιο αυστηρή πιο σταθερή. Οι μεταλλάξεις απαιτούν προφυλάξεις. Οι πρώτες έχουν αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες, ενώ οι τελευταίες έχουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα. Ακόμη μια μικρή προσπάθεια, λοιπόν, θα φέρει μία μεγάλη νίκη», υπογράμμισε.

«Τον Μάρτιο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν ιό που δεν γνωρίζαμε. Τότε ήμασταν στην αρχή αυτής της περιπέτειας. Τώρα είμαστε κοντά στο τέλος. Χάρη στα εμβόλια, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Γιατί πλέον γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια -που όλοι με ανυπομονησία περιμέναμε- λειτουργούν. Και αφού μας παρέχεται η δυνατότητα, πλέον είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, κάνοντας το εμβόλιο. Γιατί όταν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα μπορέσουμε πλέον να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην καθημερινότητα μας στις αγαπημένες μας συνήθειες και να αγκαλιάσουμε ξανά χωρίς φόβο τους δικούς μας ανθρώπους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.


Συμπεράσματα

Τα ίδια λόγια εδώ και έναν χρόνο λέγονται από τους αρμόδιους, εαν ψάξουμε ρεπορτάζ του Μαρτίου του 2020 πραγματικά θα είναι λες και τα αντιγράψαμε σε καρμπόν. Ο Ιός ναι καλπάζει αλλά για αυτό υπάρχουν ευθύνες και σε αυτό το σημείο πρέπει να σταθούμε. Δε μπορεί ένας με ευκολία να φεύγει από ένα νησί όπως η Ικαρία ή η Σάμος, να πηγαίνει σε μια άλλη χώρα, και να επιστρέφει χωρίς να ελέγχεται πουθενά. Είναι για παράδειγμα πολύ πιο εύκολο να φύγουμε από την Αθήνα και να πάμε για καφέ στο Παρίσι παρά να πάμε από μια περιοχή λίγο έξω από την Αθήνα στην Ομόνοια και μιλάμε για μέτρα εδώ και έναν χρόνο. Ο κόσμος όμως κύριε Χαρδαλιά και κύριε Κικίλια έχει βαρεθεί και εδώ θα μαστε που θα καταγράφουμε τις παραβάσεις με βάση όλα τα παραπάνω πάντα, χωρίς πρόστιμο, παντού μιλάτε για ατομική ευθύνη και θέτουμε ένα ερώτημα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα 10 εκατομυρίων κατοίκων και έχει την στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο, 197279 κρούσματα, η Κίνα, που έχει πληθυσμό 1,4 δισ περίπου, έχει 89933 κρούσματα. Η ερώτηση λοιπόν είναι τι κάναν αυτοί για να περιορίορίσουν τον ιό? Μήπως να το κάνουμε και μεις για να τελειώνουμε μια ώρα νωρίτερα? Θα θέλαμε να ακούσουμε μια απάντηση εάν κάποιος στο υπουργείο σας ενημερώσει για την ύπαρξη του άρθρου μας.

Ας δούμε όμως τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει τη χώρα στο πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης

“Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει τη χώρα εδώ και τέσσερις μήνες, στο πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης” υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε συνέχεια της αναγγελίας των νέων μέτρων από την κυβέρνηση.

“Μετά από τέσσερις μήνες SMS, απαγορεύσεων κυκλοφορίας και λουκέτων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση κρουσμάτων, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις για άθληση από δήμο σε δήμο, οι οποίες είχαν απελευθερωθεί, για να μαζευτεί το φιάσκο της ποδηλατάδας του κ. Μητσοτάκη χωρίς μέτρα προστασίας στην Πάρνηθα και παρατείνοντας την κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα κατά μία ώρα, η εφαρμογή της οποίας έχει δημιουργήσει κομφούζιο στα σούπερ μάρκετ”, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει :

"Δεν ξέρουμε εάν είναι πιο τρομακτικό ότι σκέφτηκαν αυτά τα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, ή ότι τόσες μέρες τα προαναγγέλλουν ως 'έξυπνα'".

“Έναν χρόνο μετά, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, παρατηρεί ανέμελος το τρίτο κύμα της πανδημίας να επελαύνει και εν τέλει αρνείται να συμβιβαστεί με την αλήθεια: Ότι όσο δεν παίρνουν μέτρα για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που στοιβάζονται οι πολίτες, όσο δεν συνταγογραφούν τα τεστ για να έχουμε ακριβή εικόνα της διασποράς και όσο δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές για να συνδράμουν στο ΕΣΥ, τόσο θα συνεχίζεται η ασφυξία στα νοσοκομεία και η πανδημία θα παραμένει εκτός ελέγχου”, καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της.

Το ΚΚΕ για την εκρηκτική κατάσταση του ΕΣΥ στην Αττική & τα νέα μέτρα

Η μετατροπή του ΕΣΥ στην Αττική σε σύστημα μιας νόσου, έχει πλέον και την επίσημη σφραγίδα της κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή, εκτός όλων των άλλων, το μόνο που θα επιφέρει είναι η εξάπλωση μιας νέας “παράλληλης” πανδημίας, η οποία αφορά όλους όσοι στερούνται την αναγκαία περίθαλψη και θεραπεία από το δημόσιο σύστημα υγείας. Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, αφού η μία μετά την άλλη κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ και προσωπικό, αφαιρούνται για τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά έχει χτυπήσει “κόκκινο”! Ήδη σήμερα 3 Μάρτη, από τις 311 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 είναι κατειλημμένες οι 283, οι εισαγωγές ασθενών για νοσηλεία αυξάνουν, με προσωπικό ελάχιστο και εξαντλημένο. Ενδεικτικά:

Στο Θριάσιο 1 Πνευμονολόγος όταν εφημερεύει έχει στην ευθύνη του πάνω από 65 νοσηλευόμενους ασθενείς, από τους οποίους οι 35 είναι ασθενείς με Covid, καθώς και τα επείγοντα περιστατικά. Στην Παμμακάριστο 5 γιατροί παθολόγοι έχουν στην ευθύνη τους 92 κρεβάτια, από τα οποία τα 12 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Στο Ασκληπιείο αντί να υπάρχουν 4 νοσηλευτές ανά κρεβάτι ΜΕΘ, υπάρχει 1 νοσηλευτής ανά 4 κρεβάτια!

Το “ειδικό σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ” της κυβέρνησης αφήνει ανενόχλητους τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην υγεία, οι οποίοι, λες και δεν έχουμε έκτακτες συνθήκες, αξιοποιούν τα χάλια του δημόσιου συστήματος για να βγάλουν επιπλέον κέρδη σε βάρος του λαού. Το ίδιο ανέγγιχτο να θησαυρίζει αφήνει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και το “νέο ΕΣΥ” του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο είναι ήδη ορατό. Κανένα lockdown πάνω στο lockdown δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς κ.α, ούτε να συμβάλει στην εξεύρεση επιπλέον νοσοκομειακών κλινών, κλινών ΜΕΘ και υγειονομικού προσωπικού. Γι’ αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τώρα, σήμερα, να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες:

1. Να επιτάξει στο Λεκανοπέδιο τα ιδιωτικά νοσοκομεία Α. Μετροπόλιταν (Ν. Φάληρο), Β. Ιασώ (Μαρούσι), Γ. Ερρίκος Ντυνάν (Αμπελόκηποι), Δ. Υγεία (Μαρούσι), Ε. Ιατρικό Κέντρο (Μαρούσι), χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, για να προστεθούν απλές, ειδικές κλίνες και διαγνωστικά εργαστήρια για τις ανάγκες των ασθενών.

Να ενταχθούν από απόψε στο σύστημα εφημερίας και νοσηλείας ασθενών (Covid και μη Covid), με αξιοποίηση όλων των υποδομών τους και όλου του προσωπικού τους με μισθοδοσία από το κράτος.

Να αξιοποιηθούν οι ειδικοί επιστήμονες κύρους που συνεργάζονται με τα συγκεκριμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ταυτόχρονα αποτελούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την προσαρμογή τους στις ανάγκες νοσηλείας ασθενών από τον κορονοϊό.

2. Όλοι οι γιατροί που έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.

3. Όλοι οι γιατροί που είναι στη λίστα αναμονής για ειδικότητα να ξεκινήσουν άμεσα.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να προχωρήσει, με γρήγορες διαδικασίες, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Αυτές οι προτάσεις είναι ρεαλιστικές γιατί απαντάνε άμεσα και πρακτικά στα αδιέξοδα που ήδη έχει οδηγηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική και για το οποίο έχουν βάλει το “χεράκι τους” όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις. Με την προστασία και την υγεία του λαού δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει!

ΚΙΝΑΛ:«Ανικανότητα και προχειρότητα» της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση τόσο καιρό δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε και το ΕΣΥ, αλλά και οι πολίτες να μην ασφυκτιούν εναποθέτωντας τις ελπίδες τηςαποκλειστικά και μόνο στον εμβολιασμό. Αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…», υποστηρίζει ο Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ

«Τη δική της ανικανότητα και προχειρότητα η κυβέρνηση την ρίχνει πάλι στις πλάτες των πολιτών», δήλωσε ο Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

«Δεν είναι δυνατόν, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, η κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας να είναι χειρότερη και ο ιδιωτικός τομέας να παραμένει non-Covid», υποστηρίζει ο κ. Πουλάς.

«Η κυβέρνηση τόσο καιρό δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε και το ΕΣΥ, αλλά και οι πολίτες να μην ασφυκτιούν εναποθέτωντας τις ελπίδες τηςαποκλειστικά και μόνο στον εμβολιασμό. Αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…», καταλήγει ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ.

ΜΕΡΑ25:Αντί της Αναγέννησης, τα «εξυπνα μέτρα» που ανακοινώθηκαν μας οδηγούν πιό βαθιά στο Μεσαίωνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση, κρυμμένη πίσω από αδιαφανείς συνεδριάσεις των οποίων δε μαθαίνουμε ποτέ τις εισηγήσεις και δεν βλέπουμε ποτέ τα πρακτικά, βαφτίζει «έξυπνα μέτρα» τον όλο και αυστηρότερο περιορισμό των πολιτών με όλο και περισσότερες τιμωρίες, πρόστιμα και διώξεις.

Από τα κελιά του εγκλεισμού τους, οι πολίτες άκουσαν τον κ. Κικίλια να μαγειρεύει τα νούμερα του εμβολιασμού μη διευκρινίζοντας πόσοι εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις, να καλεί «σε συνεργασία» τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές ΧΘΕΣ, και τον κύριο Χαρδαλιά να βρίσκει την ευκαιρία να εντάξει τις δημόσιες συγκεντρώσεις στα Θανάσιμα Αμαρτήματα.

Στην αρχή της Άνοιξης, εποχή αναγέννησης, οι πολίτες ετοιμάζονται να βυθιστούν πιο βαθιά στο Μεσαίωνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη: σπίτια σφραγισμένα με μια πανούκλα να επελαύνει ανενόχλητη.


Για «ανευθυνότητα και υποκρισία» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε απάντησή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα μέλη του σε διαδηλώσεις και την ίδια στιγμή καταγγέλλει την ασφυξία στα νοσοκομεία» και σημειώνει:

«Πόση ανευθυνότητα και πόση υποκρισία! Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εδώ και καιρό εφαρμόζουν κι αυτές αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και θα κερδίσει και αυτή τη μάχη».

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading