ΕΕ – Τουρκία: Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας, δηλαδή θετικά μέτρα με παράλληλη πρόβλεψη για ρήτρα αιρεσιμότητας, εφόσον η Αγκυρα προχωρήσει εκ νέου σε μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά, περιλαμβάνει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΕ – Τουρκία: Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό «μικροσκόπιο» και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανήρτησε στο Twitter το κείμενο συμπερασμάτων που αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ανάρτησή του, θα υπάρξουν κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της ΕΕ.

Στην παράγραφο για την Τελωνειακή Ένωση επισημαίνεται η ανάγκη «να αντιμετωπιστούν «οι τρέχουσες δυσκολίες στην υλοποίησή της διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη». Η αναφορά αυτή που μπαίνει στην τελική διατύπωση αφορά στην Κύπρο, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και ως εκ τούτου εξαιρεί από την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η έκκληση, ωστόσο, προς το Συμβούλιο να εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ικανοποιεί την Άγκυρα.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι η ΕΕ «θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων, με το διορισμό ενός εκπροσώπου στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών».

Στο τελικό κείμενο φαίνεται ότι διατηρείται η έκκληση προς την Κομισιόν να διερευνήσει τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας με την Τουρκία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα, γεγονός που «κλείνει το μάτι» στην Άγκυρα όσον αφορά στο αίτημά της για κατάργηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Αναφορές υπάρχουν στο κείμενο και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

Όπως προκύπτει από το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μπάρεντ Λέιτς, σχετικά με την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας σημειώνεται ότι το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένουν ζωτικής ανησυχίας (key concern).

Επίσης, αλλάζει η διατύπωση που έβαζε την Τουρκία στη θέση του συνομιλητή για τη Λιβύη:«Σε συμφωνία με τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ και της Τουρκίας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή τους αναμένουμε από την Τουρκία και όλους τους δρώντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων, όπως στη Λιβύη, τη Συρία, τον Νότιο Καύκασο και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Τέλος, καλείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να προετοιμάσει μία διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ικανοποιώντας το αίτημα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

CNN

Loading

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading