Γιάννης Λαγός:Από την Ευρωβουλή στη Φυλακή

Μετά από 7,5 μήνες, από τότε που καταδικάστηκε στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός, ο «σκληρός» χρυσαυγίτης οδηγήθηκε σήμερα εκεί όπου ανήκει, στις φυλακές του Δομοκού.

Γιάννης Λαγός:Από την Ευρωβουλή στη Φυλακή

Η άρση ασυλίας του Ευρωβουλευτή ξεκίνησε στις 22 Απριλίου 2021, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση. Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε στις 26 του ίδιου μήνα, 658 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού και 25 κατά. Στις 27 Απριλίου, την επόμενη μέρα, συνελήφθη από τις Βελγικές αρχές.

Η άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού από το Ευρωκοινοβούλιο κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές δικαστικές αρχές οι οποίες προχώρησαν στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. Πριν την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο, μια κίνηση του Γιάννη Λαγού, πυροδότησε τους φόβους, ότι ο καταδικασμένος νεοναζί, θα προσπαθήσει να διαφύγει της σύλληψης και να κρυφτεί σε κάποια άλλη χώρα. Προορισμός φαινόταν η Νορβηγία που ο Ευρωβουλευτής είχε διασυνδέσεις με τους αντίστοιχους ακροδεξιούς.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο πάλαι πότε ισχυρός ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής προσπαθούσε να γλιτώσει τη σύλληψή του και την έκδοση του στην Ελλάδα. Λίγες ώρες πριν οι ευρωβουλευτές αποφασίσουν την άρση της ασυλίας του, ο «σκληρός» Λαγός, τους… παρακαλούσε να μην συναινέσουν σε αυτήν.

Ο ίδιος, σε επιστολή του, παρουσιάζει τον εαυτό του σαν θύμα, ενώ ανασκευάζει τις κατηγορίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί.

«Αγαπητές συνάδελφε, σε παρακαλώ λάβε υπόψιν σου ότι ψηφίζοντας υπέρ της άρσης της ασυλίας μου, συμβάλλεις σε μια άνευ προηγούμενου πολιτική δίωξη.

Είναι πολύ ωραίο να υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αυτό συμβαίνει στη Μιανμάρ ή το Καζακστάν, όμως τι γίνεται όταν αυτό συμβαίνει εντός ευρωπαϊκών συνόρων;».

Επιχείρηση «μπλόκο» στην έκδοσή του στην Ελλάδα

Αλλεπάλληλες προσπάθειες έκανε ο Λαγός, προκειμένου να «μπλοκάρει» τα ένδικα μέσα προσφυγής κατά του εντάλματος σύλληψής του, προσφεύγοντας στις βελγικές Αρχές, καθώς το αρμόδιο όργανο της ΕΕ – που αποφάσισε για την υπόθεσή του, πριν αυτή εισαχθεί στην Ευρωβουλή – συνεδρίασε χωρίς την παρουσία του και προτού καθαρογραφούν τα πρακτικά της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Μέσα σε 48 ώρες, ο Βέλγος δικαστής κλήθηκε να αποφασίσει αν θα έμενε μείνει κρατούμενος ο Λαγός, μέχρι να εκδικαστεί επί της ουσίας η προσφυγή του κατά του εντάλματος. Υπήρχε δηλαδή περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να γίνει το δικαστήριο για το αίτημα προσφυγής του, κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη.

Τη Μεγάλη Τρίτη 28/4, ο Βέλγος εισαγγελέας αποφάσισε την προφυλάκιση του Γιάννη Λαγού, μέχρι να αποφασίσει η βελγική δικαιοσύνη επί της ουσίας της προσφυγής του, για μη εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Το Βέλγιο αποφάσισε την έκδοση Λαγού
Οι δικαστικές αρχές στο Βέλγιο αποφάσισαν την έκδοση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα, μετά από την ακροαματική διαδικασία το πρωί της 7ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση η εισαγγελία Βρυξελλών αναφέρει:

«Μετά από διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές εναντίον του Ιωάννη Λαγού, η Εισαγγελία των Βρυξελλών μπορεί να επιβεβαιώσει τα ακόλουθα:

Το προδικαστικό τμήμα του ολλανδόφωνου Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες αποφάσισε σήμερα σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σχετικά με τον Ι.Λ. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κηρύχθηκε εκτελέσιμο. Η διάρκεια της προσφυγής (έφεσης) λήγει τη Δευτέρα. Για προφανείς λόγους ασφαλείας, η ημερομηνία παράδοσης δεν μπορεί να κοινοποιηθεί».

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Λαγός δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι θέλει να έρθει στην Ελλάδα.

Πως βρέθηκε στα χέρια της ΕΛΑΣ

Στις 15 Μαΐου ήρθε στη χώρα μας ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός, τον οποίο παρέλαβαν οι ελληνικές αρχές στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στο Εφετείο, στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, ο οποίος του επίδωσε το φυλακιστήριο, ώστε να μεταχθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για να εκτίσει την ποινή του.

«Για την ορθοδοξία και την Ελλάδα αξίζει κάθε θυσία», είπε ο αμετανόητος και… στον κόσμου του, Γιάννης Λαγός, βγαίνοντας από την αστυνομική κλούβα. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ενώ ο εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να αποφασίσει για το αίτημά του να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς η αρμόδια γι’ αυτό το θέμα είναι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, δηλαδή η κυρία Νικολάου.

Αρ. Πελώνη:Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός

«Η ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Το Κράτος Δικαίου στάθηκε ρωμαλέο απέναντι στους εγκληματίες. Και η Δικαιοσύνη έδωσε την απάντησή της με τις αποφάσεις της», επισημαίνει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Και υπογραμμίζει: «Δεν επιτρέπεται, όμως, κανένας εφησυχασμός. Οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν άμεσα και συντονισμένα τόσο για την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, όσο και για την παράδοση του Γιάννη Λαγού προκειμένου να εκτίσει την ποινή του. Χρειάζεται, όμως, διαρκής αγώνας ώστε η ελληνική Δημοκρατία να μην βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα».

ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντική νίκη της δημοκρατίας ότι ο νεοναζί Λαγός οδηγείται στις ελληνικές φυλακές

«Το γεγονός ότι ο νεοναζί Γιάννης Λαγός οδηγείται στις ελληνικές φυλακές αποτελεί μια σημαντική νίκη της δημοκρατίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αποτελεί «μια νίκη όσων πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει επιπλέον ότι «αποτελεί άμεση ανάγκη να μπει ένα τέλος στο φιάσκο διαφυγής του υπαρχηγού των νεοναζί Χρήστου Παππά, που με ευθύνη της κυβέρνησης ζούμε».

Σημειώνει καταληκτικά ότι «η μάχη ενάντια στην λογική του μίσους, του φασισμού και του ρατσισμού συνεχίζεται».

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading