“Πέρασε” το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια

Ψηφίστηκε από 156 βουλευτές με δύο απώλειες για την Νέα Δημοκρατία, δηλαδή της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Μαριέττας Γιαννάκου. Έτσι η συνεπιμέλεια είναι από σήμερα νόμος του κράτους, αφού ψηφίστηκε επι της αρχής και επί των άρθρων στην Βουλή.

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για τα αρθρα 7 και 13, που διαφωνούσαν η Μ.Γιαννάκου και η Ο.Κεφαλογιάννη, είναι ότι σε σύνολο 176 παρόντων βουλευτών υπέρ των επίμαχων άρθρων τάχθηκαν 156 από τους 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει δηλώσει ότι δεν θα λαμβάνει μέρος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Επίσης αποχώρησαν το ΚΙΝ.ΑΛ και το ΚΚΕ. Να σημειωθεί πάντως ότι ενστάσεις για το νομοσχέδιο εξέφρασαν και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ, όπως ο Μανούσος Βολουδάκης, ο Βασίλης Υψηλαντης αλλά και ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η ονομαστική ψηφοφορία αφορούσε μόνο τα δυο επίμαχα άρθρα που προβλέπουν τα εξής:

  • Σε ότι αφορά το άρθρο 7 την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας και
  • το άρθρο 13 για τον χρόνο επικοινωνίας παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα-Μάνη Παπαδημητρίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια είπε τα εξής:

Το παιδί πρέπει και μετά τον χωρισμό των γονέων του να απολαμβάνει τη φροντίδα και την αγάπη τους, να εξακολουθεί να έχει και τους δύο δίπλα του και αυτό είναι απαραίτητο για την ψυχοσωματική του υγεία, για την ομαλή ανάπτυξή του, για την ολοκληρωμένη διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Ακριβώς τις ίδιες παραδοχές, ακριβώς τις ίδιες απόψεις, ακούσαμε και κατά την ακρόαση των φορέων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου. Αυτό που επιχειρεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να θέσει μία βάση διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των γονέων. Το νομοσχέδιο έχει αποκλειστικά κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσημο, είπε η βουλευτής της ΝΔ και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν επέδειξαν δημιουργικό πνεύμα διαλόγου, με συγκεκριμένες προτάσεις. Το θέμα είναι όμως κυρία Παπαδημητρίου ότι ούτε οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν επέδειξαν το πνεύμα που λέτε, και αυτό φάνηκε από την στάση των δυο βουλευτριών και από τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Η βουλεύτρια και εισηγήτρια του νόμου απευθυνόμενοι στην αντιπολίτευση είπε:

Η συνεισφορά σας περιορίστηκε στην αποδόμηση του νομοσχεδίου, η μόνη σας πρόταση ήταν αυτή για τα οικογενειακά δικαστήρια. Όχι μόνο οικογενειακό δικαστήριο δεν ίδρυσαν, όμως, στα χρόνια που κυβέρνησαν, αλλά δεν τόλμησαν να αγγίξουν αυτό το ευαίσθητο θέμα που η δική μας κυβέρνηση το τολμά και πρόσθεσε: «Ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα και την κοινωνία διήρκεσε περισσότερο από 1,5 χρόνο. Οι περισσότερες προτάσεις των επίσημων φορέων έγιναν δεκτές από τον υπουργό, ενσωματώθηκαν παρατηρήσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη, την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι κρίμα που δεν καταφέραμε να συμβαδίσουμε σε αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν έχει κανένα κομματικό πρόσημο».

Η εισηγήτρια της ΝΔ απευθύνθηκε, επίσης, ξεχωριστά σε όλους τους συναδέλφους της βουλευτές και τους κάλεσε να δουν το νομοσχέδιο ως μία ειλικρινή προσπάθεια να καλλιεργήσει κουλτούρα συναίνεσης και να παραμερίσουν τον εγωισμό τους, για το καλό των παιδιών τους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, πριν την αποχώρηση είπε ότι δεν αντιδρά μόνο η κοινωνία αλλά και η επιστημονική κοινότητα. Ο βουλευτής δεν αρνήθηκε το πρόβλημα για την αδυναμία επικοινωνίας και των δύο γονέων με το παιδί, αλλά επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο «δεν απαντά στο πρόβλημα», «θα πυροδοτήσει εντάσεις», «θα οξύνει τις αντιθέσεις παρά θα τις καταλαγιάσει» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε με τις γυναικείες οργανώσεις και άλλους φορείς, τη γνώμη των οποίων έπρεπε να ακούσει, και πως αγνόησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για την αναμόρφωση των διατάξεων οικογενειακού δικαίου.

Ιδίως για την έννοια «συμφέρον του τέκνου», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι είναι μία αόριστη νομική έννοια διότι ο δικαστής είναι εκείνος που κάνει συγκεκριμένο το συμφέρον του παιδιού, με την απόφαση που θα εκδώσει, με κριτήρια αξιολογικά με βάση και τα πορίσματα της ψυχολογίας. Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε μείζον θέμα, τον όρο «εξίσου» στην άσκηση της γονικής μέριμνας και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης είτε να τον απαλείψει είτε να τον αντικαταστήσει με τη λέξη «ισότιμα», διότι μπορεί να ερμηνευθεί ως «ισόχρονη» άσκηση γονικής μέριμνας.

Αναφερόμενος στο δικαίωμα επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας περί των διαφορετικών συνθηκών στις οποίες ζει το κάθε παιδί.

«Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η βουλευτής παρατήρησε ότι «με δικαστικές αποφάσεις φασόν έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία του ενός γονέα, συνήθως του πατέρα, με το παιδί του». Είπε, όμως, ότι «σε καμία περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση και έτσι όπως είναι δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα».

«Το πρόβλημα είναι στη δικαστική προσέγγιση και στο δικονομικό πλαίσιο εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου», σημείωσε η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας οφείλει να είναι βασική αρχή αλλά, όταν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν μπορεί να επιβληθεί με αυθαίρετες ποσοστώσεις όπως η επικοινωνία με το 1/3.

«Δεν παρέχεται καμία δικονομική εγγύηση για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η συνεπιμέλεια», τόνισε για να επισημάνει ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα μεγαλύτερα από αυτά που επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατηγόρησε πως αγνόησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ουσιαστικά, «το υπουργείο, όπως έχει παραδεχθεί, ξαναέγραψε το κείμενο το νομοσχεδίου».

Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «κόλαφο» το κείμενο της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση εισάγει, από το παράθυρο, την υποχρεωτική ισόχρονη γονική μέριμνα. Για το 1/3 του συνολικού χρόνου, για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να προσδιοριστεί και να αποσαφηνιστεί και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Τρεις προτάσεις υπέβαλε το ΚΚΕ με ισάριθμες τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Με την πρώτη τροπολογία, το ΚΚΕ προτείνει οικονομικά μέτρα στήριξης των διαζευγμένων γονιών, τροποποίηση των διατάξεων για το συναινετικό διαζύγιο και απάλειψη των διατάξεων για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

«Για εμάς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την κοινή γονική μέριμνα. Υποστηρίζουμε την ανάγκη τροποποίησης των διατάξεων για την κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ολόπλευρη στήριξη των γονέων. Η βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία ανέφερε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του αυτήν την αναγκαιότητα και απουσιάζει η κρατική στήριξη από τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου. Όπως, εξάλλου, επισήμανε οι καθημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα είναι τέτοιες, που δεν εξομαλύνουν τις συγκρούσεις των γονέων.

«Δεν αρκεί να διαμορφώσετε το πλαίσιο για τη ρύθμιση των σχέσεων των γονέων. Θα παραμείνουν γράμμα κενό οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αν δεν υπάρξει συνδρομή κρατικών δομών, συμβουλευτική των γονέων, παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες. Αν αναγνωρίζετε αυτήν την αναγκαιότητα πρέπει να εντάξετε την υποχρέωση του κράτους να παρέχει τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες, την οικονομική στήριξη των γονεών, αλλιώς δεν εξασφαλίζεται το συμφέρον του παιδιού», υπογράμμισε.

Επίσης, η κ. Κομνηνάκα υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο οι γονείς σπρώχνονται στην ιδιωτική διαμεσολάβηση και τόνισε πως αυτή μόνο υπονομευτικά μπορεί να λειτουργήσει, προσθέτει νέα οικονομικά βάρη και χρόνο, και η επίλυση στερείται αντικειμενικότητας.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι έννοιες για άσκηση από κοινού και εξίσου, της γονικής μέριμνας, διότι δημιουργούνται συγχύσεις που αντικειμενικά δημιουργούν ερμηνείες για την ισόχρονη διαμονή.

«Αποφασίσατε να προσδεθείτε στο άρμα συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν πληρώσει εκατομμύρια για τη διαφήμιση και το lobbying που σας κάνουν. Προφανώς οι λομπίστες έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία για εσάς, από ό,τι τα παιδιά μας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

Η κ. Αδαμοπούλου προειδοποίησε πως όσοι ψηφίσουν σήμερα αυτό το νομοσχέδιο, «βάζουν τη σφραγίδα τους σε ένα κοινωνικό έγκλημα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα στρατό από παιδιά κακοποιημένα και απορρυθμισμένα, από παιδιά ψυχοσυναισθηματικά διαταραγμένα και ένα στρατό από γονείς κακοποιητικούς που θα βρουν την ευκαιρία να βγάλουν την αρρώστια τους πάνω στα παιδιά». Γι’ αυτό η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κάλεσε όλους τους βουλευτές να βάλουν το συμφέρον του παιδιού πάνω από τις κομματικές γραμμές και από τα κομματικά συμφέροντα.

«Αντί να προβλέψετε ένα συμπεριληπτικό και ολιστικό υπόδειγμα εξατομικευμένης διαχείρισης και ρύθμισης των οικογενειακών υποθέσεων, εσείς κάνετε μια οριζόντια ρύθμιση, σαν να επιβάλλετε ΦΠΑ σε προϊόντα. Το ερώτημα είναι με τι υπηρετείται το συμφέρον του παιδιού; Με αυθαίρετα νομικά κριτήρια ή με την αρωγή από ειδικούς επιστήμονες που θα αγκαλιάσουν την οικογένεια, θα αφουγκραστούν τις ανάγκες της και στη συνέχεια θα καταλήξουν, για το καλύτερο δυνατό, και για το παιδί και για τους γονείς;», ανέφερε η Αγγελική Αδαμοπούλου και κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν λέει την αλήθεια τι ακριβώς υπηρετεί.

«Ανοίγετε διάπλατα την πόρτα στην εναλλασσόμενη κατοικία, οδηγείτε στην απορρύθμιση του παιδιού, μιλάτε στεγνά για το παιδί, αλλά ο μεγάλος σας καημός δεν είναι το υπέρτερο συμφέρον του παιδιού αλλά το συμφέρον των ολίγων. Στρώνετε τον δρόμο για να ένα απορρυθμισμένο παιδί που θα γίνει μπαλάκι μεταξύ των δύο γονιών και θα γαλουχηθεί με τη νοοτροπία ότι υπάρχει ο φορτικός γονέας της καθημερινότητας και ο χαλαρός διασκεδαστικός γονέας του Σαββατοκύριακου», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.

«Αντιμετωπίζετε τα παιδιά σαν να είναι αποκτήματα των γονέων, σαν να είναι χωράφια που πρέπει να μοιράσουν. Τα παιδιά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα, είναι αυθύπαρκτες προσωπικότητες, η γνώμη και η βούλησή του παιδιού θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε, ποιος είναι ο κατάλληλος γονέας ακόμη και αν χειραγωγούνται», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένο το κεντρικό πνεύμα και η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου.

«Έχετε συστρατευθεί με μια ομάδα που λασπολογούν δικαστές, απειλούν δικηγόρους, ξοδεύουν εκατομμύρια για την καμπάνια τους», είπε η κ. Αδαμοπούλου.

Έγιναν αρκετές εισηγήσεις τόσο από τον Νίκο Βούτση, τον πρώην πρόεδρο της βουλής, όσο και την Όλγα Γεροβασίλη, και από άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το κυβερνών κόμμα. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση υπέστη την πρώτη ήττα και ο ΣΥΡΙΖΑ ως ήταν λογικό το εκμεταλλεύθηκε, όπου στη συνέχεια παρέθεσε την εξής ανακοίνωση:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης κρατά σε καραντίνα τη Βουλή γιατί φοβάται ότι δεν ελέγχει πια τη ΝΔ

Οι δύο διαρροές της ΝΔ, που ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, επιβεβαιώνουν πλήρως για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης κρατά σε λοκντάουν τη Βουλή και έχει καταργήσει τις ονομαστικές ψηφοφορίες με πρόσχημα την πανδημία, αρνούμενη την ψηφοφορία των βουλευτών έστω μέσω Webex, ενώ την ίδια ώρα ανοίγει διάπλατα το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και εισηγείται μέχρι και την άρση του ορίου των 100 ατόμων για κοινωνικές εκδηλώσεις. Γιατί φοβάται ότι δεν ελέγχει πλέον το κόμμα του, αφού ακόμα και οι βουλευτές του είναι αντίθετοι στα νομοσχέδια που θέλει να περάσει. Αυτό φοβόταν για τη συνεπιμέλεια, αυτό φοβάται για τη φαρμακευτική κάνναβη, για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, για τα εργασιακά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να έρθει για να υπερασπιστεί τη συνεπιμέλεια, γιατί θα έπρεπε να απαντήσει στις εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες της κας Γιαννάκου για «χρήμα» που ξοδεύτηκε για το νομοσχέδιο αυτό και στην επιστολή κόλαφο του ΟΗΕ που έκρυψε. Και φυσικά, αντί να διαγράψει τον κ. Λοβέρδο για την αδιανόητη δήλωσή του πως ο κακοποιητής μπορεί να είναι καλός γονιός, τον καλύπτει με την ανοχή του.

Η ΝΔ απομονωμένη από όλους στη Βουλή ψήφισε το πιο αναχρονιστικό νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο, το οποίο παραγνωρίζει το συμφέρον του παιδιού και το μετατρέπει σε βαλίτσα ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά γονέων.

Όσο για τις διαρροές, εάν αυτό γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων θα διέβλεπε πιθανότατα πτώση της κυβέρνησης, άδειασμα του Πρωθυπουργού και διάφορα άλλα γλαφυρά. Σήμερα που οι βουλευτές της ΝΔ γυρνούν την πλάτη στον κ. Μητσοτάκη και τον καταγγέλλουν, είναι απλά Πέμπτη.

Αλ. Τσίπρας: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη συνεπιμέλεια είναι επικίνδυνο για το παιδί και τη σύγχρονη οικογένεια

«Κακοποιητή της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή και ζητώντας να αναφερθεί πρώτα στη «συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας» προτού περάσει στο κυρίως θέμα της συζήτησης, το νομοσχέδιο για τη «συνεπιμέλεια» των παιδιών – Kάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα τέρμα στο lockdown της Βουλής, στην καραντίνα της δημοκρατίας.

Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, στην Ολομέλεια της Βουλής, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι κρύβεται και κακοποιεί την Δημοκρατία ενώ οι υπουργοί του δεν λογοδοτούν στη Βουλή.

«Χρησιμοποιώ τον όρο «συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας» γιατί υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, συστηματικά και απροσχημάτιστα, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας δημοκρατικής λειτουργίας».

«Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας», είπε.

Προσέθεσε δε πως «είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε δε πως «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας»

«Με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού»

Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού. Χωρίς φυσική παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με μυστικές ψηφοφορίες που δεν πληρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αποτελεί κακοποίηση της δημοκρατίας η χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες “ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσαμε” κρίσιμα νομοθετήματα, όπως και η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης. Διερωτήθηκε δε αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο «με τη μέθοδο Νικολάου ή με τη μέθοδο Πέτσα» τα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης, ενώ έκανε λόγο για επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Αλ. Τσίπρας στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κρύβεται, περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα, και δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Από πότε έχω ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για αυτά ακριβώς τα θέματα; Για την κακοποίηση της Δημοκρατίας την περίοδο της πανδημίας. Από τον περασμένο Δεκέμβρη. Αρνείστε να τη διεξάγετε» τόνισε απευθυνόμενος στον Κ. Τασούλα. Παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει ήδη δεχθεί δύο συζητήσεις που έχει προκαλέσει το ΚΙΝΑΛ, αλλά όχι την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με βάση το κανονισμό δεν έχετε αυτό το δικαίωμα» υπογράμμισε.

«Είναι κακοποίηση της δημοκρατίας υπουργοί να μη λογοδοτούν για τα έργα τους. Άριστοι να μη λογοδοτούν για τις δηλώσεις και τις πράξεις τους. Έχουμε καταθέσει 14, ούτε μια ούτε δύο, επίκαιρες επερωτήσεις. Και αρνείστε να τις διεξάγετε» συνέχισε. «Αλλά έγνοια σας είναι πώς θα φιμώσετε, πώς θα εξαφανίσετε κάθε φωνή ελέγχου και κριτικής. Και από τα ΜΜΕ, ακόμη και από τη Βουλή» επισήμανε, αναφερόμενος σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης της ΠΑ στη Καλαμάτα, τον αποκλεισμό του ενός τρίτου των εισακτέων φέτος από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια για δοθούν ως πελατεία στα κολέγια εσωτερικού και εξωτερικού.

«Για αυτό και δυο συνεχόμενες βδομάδες ο κος Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει. Τη μία είχε να πάει τριήμερο στη Τήνο. Την άλλη, δεν ξέρω που έχει να πάει τριήμερο με πλοία και ελικόπτερα» σχολίασε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την εσωκομματική της αδυναμία να στοιχίσει τους βουλευτές πίσω από τη κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. «Το εσωκομματικό σας πρόβλημα, το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε δε τα νομοσχέδια της συνεπιμέλειας, της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και την επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που αναμένονται το επόμενο διάστημα. «Δεν έχετε τα κότσια να φέρετε τα μνημόνια γιατί φοβάστε την κοινοβουλευτική σας ομάδα» είπε.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα ανεχτεί πλέον αυτή την κατάσταση. «Δεν θα ανεχτούμε να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής σε μια Βουλή των σκιών. Ή σκιώδη Βουλή» ανέφερε. «Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα καταστήματα, η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο» πρόσθεσε.

Όπως είπε, αν πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση η υγεία των βουλευτών, για τη μειοψηφία των βουλευτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούσε να ανοίξει και στη Βουλή ένα εμβολιαστικό κέντρο. «Ολοκληρώστε 50-100 εμβολιασμούς να τελειώνουμε» σημείωσε.

Αναλυτικά η πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλ. Τσίπρα στην Βουλή εδώ.

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον κύριο Τασούλα είπε τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρα από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα ήταν χρήσιμο κι ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας. Διότι αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι προφανές ότι είναι υποκρισία.

Είναι πρόσχημά σας ο κορωνοϊός προκειμένου να διατηρήσετε σε καταστολή την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και λυπάμαι γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε. Αναφερθήκατε με υγειονομικούς όρους στον επιπολασμό το ιού. Λέτε εμείς δεν έχουμε έγνοια γι’ αυτό; Ποιες είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης; Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν να κάνειλοκντάουνμε διακόσια κρούσματα και να ανοίξει τα πάντα με τρεις χιλιάδες κρούσματα, τα πάντα, εκτός από το Κοινοβούλιο.

Αν έγνοιά σας ήταν ο επιπολασμός του ιού, δεν θα άρατε το λοκντάουν μονάχα για να έρθουν οι τουρίστες, εκτός και αν φέρουμε τουρίστες και στη Βουλή, μπας και κάνουμε κανονικές διαδικασίες. Μόνον έτσι θα είχαμε κανονικές διαδικασίες.

Κι έρχομαι στον πυρήνα της υποκρισίας.

Κύριε Πρόεδρε, ακόμα και αν το επιχείρημά σας ότι η ταυτόχρονη παρουσία των τριακοσίων βουλευτών σε μια κλειστή αίθουσα μπορεί να είναι υγειονομικά προβληματική, το οποίο μπορώ να το δεχτώ, η σταδιακή παρουσία βουλευτών προκειμένου να ψηφίζουν αυτοπρόσωπα σε ονομαστικές ψηφοφορίες είναι υγειονομική βόμβα;

Η δυνατότητα του Βουλευτή, που σας το ζητάω έξι μήνες τώρα, όπως μιλάει με το Webex να ψηφίζει και με Webex στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι υγειονομική βόμβα;

Οι δεκατέσσερις επερωτήσεις που καταθέσαμε και δεν έχουν συζητηθεί, δεν συζητήθηκαν γιατί είναι υγειονομική βόμβα η συζήτηση; Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχω ζητήσει έξι μήνες και δεν την θέτετε σε διαδικασία, δεν το κάνετε επειδή είναι υγειονομική βόμβα; Προφανώς και όχι.

Η βούλησή σας, λοιπόν, είναι να αξιοποιήσετε μία πολύ δύσκολη συνθήκη για όλους μας ως ευκαιρία για να περιστείλετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία.

Και αυτό, κύριε Πρόεδρε, θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον βαθμό που σπεύσατε να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη λυπάμαι και φοβάμαι ότι θα είναι και ένα στίγμα και για εσάς.

Ο Κύριος Τασούλας είχε αναφέρει πιο πριν ότι η λειτουργία της Βουλής θα συνεχίσει ως έχει

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ζητήσει να τεθεί τέλος στην καραντίνα της Βουλής. Ο Κ. Τασούλας επέμεινε όμως ότι το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα, ισχυριζόμενος ότι η ταυτόχρονη παρουσία των 300 βουλευτών θα ήταν «υγειονομική βόμβα». Ανέφερε δε αόριστα ότι «σύντομα θα αυξηθεί ο αριθμός της ελάχιστης παρουσίας των βουλευτών στην αίθουσα».

Ο πρόεδρος της Βουλής μάλιστα επιχείρησε να προστατέψει από τα πυρά του Αλ. Τσίπρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν παρέστη στη βουλή, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη για το ότι η Βουλή παραμένει σε καταστολή, παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει μεγάλο μέρος της ζωής στη χώρα.

«Πέρα από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα ήταν χρήσιμο και ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας» σχολίασε σκωπτικά ο Αλ. Τσίπρας για τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής. Υπογράμμισε δε ότι η βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιεί μια πολύ δύσκολη συνθήκη για να περιστείλει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τη λειτουργία δημοκρατίας θα είναι ένα στίγμα για την ίδια, αλλά και για τον πρόεδρο της Βουλής.

Την έντονη αντίδραση πάντως του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε η παρέμβαση του Γιάννη Λοβέρδου στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, καλώντας τον είτε να ζητήσει συγνώμη, είτε η ΝΔ να τον διαγράψει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης με αφορμή την αναφορά του βουλευτή της ΝΔ πως «ο κακός σύζυγος δεν σημαίνει ότι είναι κακός γονέας», διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν βουλευτής να διατυπώνει τέτοια άποψη.

«Περιμέναμε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης τα κοινωνικά, τα ανθρώπινα- ούτε τα πολιτικά, ούτε τα δημοκρατικά- τα κοινωνικά και ανθρώπινα αντανακλαστικά του κ. Υπουργού, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, της ΝΔ, της ηγεσίας της να ενεργοποιηθούν, να αντιδράσουν. Να τον φέρουν εδώ να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη ή να τον διαγράψουν», είπε και πρόσθεσε πως εάν ο κ. Λοβέρδος δεν ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη και αν η ΝΔ σε δεύτερο χρόνο, εφόσον δεν κάνει το πρώτο, δεν τον διαγράψει θα κινήσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής.

«Πατέρας που κακοποιεί οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να είναι καλός γονιός. Η σιωπή της ΝΔ σε οσα ειπε ο κ. Γιάννης Λόβερδος στη Βουλή, ειναι εκκωφαντική», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Σχολιάστε Ελεύθερα