Γάζα: «Κόλαση στη γη» η ζωή των παιδιών καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Εν μέσω διασταυρωμένων πυρών με τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίζονται, κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνέχιση των συγκρούσεων και ζήτησε να «τερματιστούν αμέσως».

Η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία μετέχουν δώδεκα υπουργοί, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Νίγηρα και της Αλγερίας, που προεδρεύουν αντίστοιχα αυτή την περίοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και της Αραβικής Ομάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε βαθιά συγκλονισμένος από τους συνεχείς βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στη Γάζα, που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους σχεδόν 60 παιδιά. Παράλληλα δήλωσε ότι «η συνέχιση της τυφλής ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις σε κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ» που σκότωσε δώδεκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο παιδιά, «είναι επίσης απαράδεκτη».

Επίσης τόνισε σε όλους τους τόνους ότι «αν υπάρχει κόλαση στη γη, αυτή είναι η ζωή των παιδιών στη Γάζα».

Έκανε έκκληση ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, για να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη διασυνοριακή και ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφάλειας» τονίζοντας ότι πρέπει να εργαστούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη «μιας λύσης δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967», με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των δύο χωρών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπό του παρότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε επαφές με τους Παλαιστινίους από την αρχή των συγκρούσεων πριν από δέκα ημέρες, δεν είχε ακόμη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αρνήθηκε ωστόσο να πει ποιος είναι ο λόγος.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε τις ζημιές που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βαρβαρισμοί σε νοσοκομεία, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτησή του για την καταστροφή των γραφείων μέσων ενημέρωσης και για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου στη Γάζα, γεγονότα που είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά».

«Θλίβομαι βαθύτατα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα», τόνισε επίσης ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών είναι απαραβίαστα, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων. Οι ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται», υπενθύμισε.

Παράλληλα έκανε έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, για δωρεές που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ενώ ανακοίνωσε ότι 14 εκατομμύρια δολάρια θα αποδεσμευτούν από τον ΟΗΕ «υπέρ των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών».

Left

Σχολιάστε Ελεύθερα