Ο Δημοκρατικός Συναγερμός νικητής των Κυπριακών εκλογών

Με ποσοστό 27,77%, το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Κύπρο. Δεύτερο ήλθε το ΑΚΕΛ με 22,34% ενώ στη βουλή μπήκαν συνολικά μαζί με το πρώτο κόμμα, 7 κόμματα.

Στις εκλογές συμμετείχαν στο σύνολο 15 κόμματα και 7 ανεξάρτητοι υποψήφιοι .

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΚΟΜΜΑΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣΨΗΦΟΙΠΟΣΟΣΤΟΕΔΡΕΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣΔΗ.ΣΥΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ99.33127,77%17
ΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥΑ.Κ.Ε.ΛΑΝΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ79.91022,34%15
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΔΗ.ΚΟΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ40.39311,29%9
ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟΕ.ΛΑ.ΜΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ24.2556,78%4
ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝΕ.Δ.Ε.ΚΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ24.0246,72%4
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΔΗ.ΠΑΜΑΡΙΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ21.8346,10%4
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΠΕΜΠΤΟΥ15.7624,41%3
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝΝΙΚΟΛΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ11.7113,27%
ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣΑΝΝΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥ10.0962,82%
ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ8.2562,31%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ5.5941,56%
ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020ΦΟΙΒΟΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ4.8391,35%
ΠΝΟΗ ΛΑΟΥΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΙΘΙΩΤΗΣ4.5851,28%
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ3.5931,00%
Ευάγγελος Πουργουρίδης1.5710,44%
Ανδρέας Χρίστου1.0780,30%
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣΧΡΙΣΤΟΣ ΡΟΤΣΑΣ3760,11%
Αβραάμ Θεμιστοκλέους2460,07%
Χριστόδουλος Χριστοδούλου1050,03%
Χρύσανθος Μαρδαπήττας740,02%
Φοίβος Σπάρος420,01%
Σπύρος Χρυσάνθου390,01%
ΕΓΚΥΡΑ357.71497,57%
ΑΚΥΡΑ6.8241,86%
ΛΕΥΚΑ2.0700,56%
ΣΥΝΟΛΟ366.60865,72%56
ΑΠΟΧΗ191.22834,28%
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ557.836100,00%

Το «ταμείο» των κομμάτων

Ο δεξιός Δημοκρατικός Συναγερμός εξασφάλισε ποσοστό 27,77% και πτώση 2,9% σε σύγκριση με τα ποσοστά του 2016, το αριστερό ΑΚΕΛ ποσοστό 22,34% και πτώση 3,3%, το ΔΗΚΟ ποσοστό 11,29% και πτώση 3,1%. Το ΕΛΑΜ σημείωσε αύξηση φτάνοντας στο 6,78%, σημειώνοντας αύξηση 3,3% και ακολουθεί η ΕΔΕΚ με ποσοστό 6,72%. Στη Νέα Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά η Δημοκρατική Παράταξη με ποσοστό 6,10%, ενώ οι Οικολόγοι πήραν ποσοστό 4,41%.

Εκτός Βουλής έμειναν οι Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Κυνηγών, η Αλλαγή Γενιάς, η Αλληλεγγύη, η Κίνηση Αμμόχωστος για την Κύπρο, η Αφύπνιση, η Πνοή Λαού και το Κόμμα για τα Ζώα.

Η αποχή ανήλθε στο 34,28%.

Όσον αφορά τις θρησκευτικές ομάδες, στη νέα βουλή μπαίνουν ο Γιαννάκης Μούσας για τη Μαρωνιτική κοινότητα, και η Αντωνέλλα Μαντοβάνη για τη Λατινική κοινότητα. Εκπρόσωπος των Αρμενίων ανακηρύχθηκε χωρίς ανθυποψήφιο ο Βαχτές Μαχτεσιάν.

Με μία πρώτη ανάγνωση, ηττημένος των χθεσινών εκλογών είναι το ΑΚΕΛ το οποίο είδε την εκλογική του βάση να συρρικνώνεται στο 22,34%. Επιβίωσε το ΔΗΚΟ διατηρώντας τις 9 έδρες του αν και με 3,2% χαμηλότερα ποσοστά. Ωστόσο, σε συνάρτηση με τις απώλειες του ΑΚΕΛ χρίζουν αναθεώρησης οι σχεδιασμοί εντός και εκτός Βουλής. Οι βασικοί πυλώνες της αντιπολίτευσης συμποσούνται σε ποσοστό της τάξης του 33,6%. Επίσης είναι ανησυχητική η άνοδος του Ε.ΛΑ.Μ., που είναι αδερφό κόμμα με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Κύπρου ισχυροποιήθηκε και ανήλθε στην τέταρτη θέση, με την ΕΔΕΚ να υποχωρεί στην πέμπτη και με έκτη τη ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν.

Ν. Αναστασιάδης: «Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης»

Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι προτίθεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα της σύνθεση, όταν αυτή συνέλθει και αφότου εκλέξει νέο Πρόεδρο της Βουλής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τον άψογο τρόπο διεξαγωγής των καθοριστικών, για το αύριο, εκλογών.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέας Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ολοκληρώθηκε στις 18:00, όταν έκλεισαν οι κάλπες και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων ενώ δημοσιοποιήθηκαν τα exit polls των τηλεοπτικών καναλιών.

Το 63,9% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, ποσοστό που μεταφράζεται σε 356.682 ψηφοφόρους είναι το τελικό ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων Από τα τελικά ποσοστά που ανακοίνωσε ο γενικός έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου συμπεραίνεται ότι το ποσοστό της αποχής ανήλθε στο 36.1%.

Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές του 2016, το τελικό ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων ήταν 66,7%. Πάντως, με καταμετρημένο περίπου το 4% των αποτελεσμάτων παγκύπρια, η νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως κατέδειξαν τα exit polls αναμένεται πολυκομματική.

Προβληματισμός στο ΑΚΕΛ

Δύσκολη ήταν η νύχτα της Κυριακής για το ΑΚΕΛ, αλλά ακόμα πιο δύσκολη προβλέπεται η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών, που βρίσκει το κόμμα της Αριστεράς να είναι ο μεγάλος χαμένος της κάλπης.

Στα ανώτατα δώματα της Εζεκίας Παπαϊωάννου, επικρατεί προβληματισμός και ήταν εμφανές χθες και από τις δηλώσεις του ίδιου του Άντρου Κυπριανού αλλά και από τις τοποθετήσεις ανώτατων στελεχών του κόμματος σε τηλεοπτικά πάνελ. «Δεν πείσαμε, όσο θα έπρεπε», ήταν η αναφορά του Άντρου Κυπριανού. «Έχουμε την υποχρέωση να εργαστούμε για προοδευτική αλλαγή στην διακυβέρνηση του τόπου», δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ, ο οποίος ερωτήθηκε και για το θέμα ανάληψης ευθυνών και αν θα παραιτηθεί. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι ευθύνες στο ΑΚΕΛ αναλαμβάνονται συλλογικά και «σε ότι με αφορά σίγουρα θ’ αναλάβω τις ευθύνες οι οποίες μου αναλογούν». Σε ό,τι αφορά το πού αποδίδεται η πτώση των κομμάτων του ΑΚΕΛ, ο γγ είπε ότι θα τα δουν αναλυτικά σήμερα και θα δώσουν την ολοκληρωμένη τους άποψη.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε «είναι προφανές ότι έχουμε πρόβλημα», όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ΑΚΕΛ δυσκολεύεται να περάσει τις θέσεις του. «Θα το αναλύσουμε στο συνέδριο και θα επιδιώξουμε να βρούμε όλους τους λόγους που υπάρχει αυτό το πρόβλημα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση «απομονωμένη ούσα από όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν νομίζω ότι έχει ποσοστά που της επιτρέπουν να λέει ότι έχει πείσει την κυπριακή κοινωνία με τις πολιτικές τις οποίες ακολουθεί».

Η κυβέρνηση, ανέφερε, θα έχει πρόβλημα να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός ή εντός Βουλής. «Αν δεν καταλάβει ότι χρειάζεται μεγαλύτερος σεβασμός στα πολιτικά κόμματα, μεγαλύτερη συζήτηση μαζί τους για την προώθηση διαφόρων πολιτικών, μεγαλύτερη προσπάθεια για συναίνεση με τα πολιτικά κόμματα, θεωρώ ότι θα δυσκολευτεί πολύ».

Για τους σχεδιασμούς για τις προεδρικές εκλογές, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι οι Προεδρικές θα γίνουν, χρειάζεται η σημερινή κυβέρνηση να απομακρυνθεί από την εξουσία. Οι σχεδιασμοί θα ξεκινήσουν, πρόσθεσε, «αν είναι αύριο ή μετά από 3 – 4 εβδομάδες, αυτό θα το δούμε».

Η πρώτη ανάγνωση που γίνεται κάνει λόγω για διαρροές προς ΕΔΕΚ, ΚΕΚΚ, Δημοκρατική Παράταξη και Οικολόγους. Οι λόγοι, βέβαια, εάν επιβεβαιωθεί αυτή η ανάγνωση, θα πρέπει να αναλυθούν από πλευράς ΑΚΕΛ. Στα τηλεοπτικά πάνελ, οι εκπρόσωποι του κόμματος αναφέρθηκαν στην παροχολογία από πλευράς κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές, αλλά και στην πανδημία και στα περιοριστικά μέτρα που δεν επέτρεψαν στο κόμμα να πραγματοποιήσει μια προεκλογική με τον παραδοσιακό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο μετρά ως αποτέλεσμα είναι ότι το ΑΚΕΛ κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ ποσοστών καταγράφοντας νέα πτώση 3,3%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2001 το ΑΚΕΛ είχε ποσοστό 34,7% και το 2006 31,13% και ήταν πρώτο κόμμα. Το 2011 είχε καταγράψει ποσοστό 32,6% και παρά το γεγονός ότι είχε χάσει την πρωτιά, είχε άνοδο ποσοστών και ήταν ήδη τρία χρόνια στη διακυβέρνηση.

Από το 2016 ξεκίνησε η απότομη πτώση με το 2016 να φτάνει το 25,67% που ήταν και πάλι ιστορικά χαμηλό ποσοστό για το κόμμα, το οποίο μετρούσε ήδη τρία χρόνια αντιπολίτευσης. Στις χθεσινές εκλογές υποχώρησε ακόμα περαιτέρω φτάνοντας στο 22,3%, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των εδρών του.

Σε αριθμό ψήφων, μεταφράζεται σε πέραν των 11.000 παγκύπρια. Πέραν αυτού, το ΑΚΕΛ κέρδισε την πρωτιά μόνο σε δύο επαρχίες. Στην Κερύνεια και στη Λάρνακα, καταγράφοντας όμως και στις δύο μείωση ποσοστών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Κερύνεια, κέρδισε την πρωτιά την οποία είχε χάσει το 2016 από τον ΔΗΣΥ. Στη Λάρνακα πρωτιά κατέγραψε και το 2016.

Την μεγαλύτερη απώλεια ποσοστών την κατέγραψε στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου έφτασε το 6,2%. Πτώση 2,9% κατέγραψε και στην επαρχία Λεμεσού και την επαρχία Λευκωσίας 2,8%. Πέραν των δύο πρωτιών σε Λάρνακα και Κερύνεια, η πτώση ποσοστών ήταν σε όλες τις επαρχίες, που εξηγεί και την μεγάλη πτώση παγκύπρια.

Τον Ιούνιο το Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Ως αποτυχία χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τη δεύτερη υποχώρηση του κόμματος σε βουλευτικές εκλογές που έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά.

Το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ανέφερε ότι θα συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου. Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ηγεσίας ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι αυτό θα συζητηθεί στο συνέδριο που άλλωστε, όπως είπε, γίνεται πάντα εκλογή Κ.Ε. Υπενθύμισε επίσης ότι στο ΑΚΕΛ οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να εκπληρώσει τον εκλογικό στόχο που έθεσε, και αυτός ήταν να αποδείξει ότι δεν είναι το ίδιο με τα άλλα κόμματα ούτε στο κυπριακό, ούτε στα θέματα της οικονομίας ούτε στα θέματα της κοινωνίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να προστατεύσει την κοινωνία και να επιφέρει την κοινωνική αλλαγή. Ερωτηθείς τι θα κάνει το ΑΚΕΛ αναφορικά με την προεδρία της Βουλής, είπε ότι ακόμα δεν έχει συζητηθεί οτιδήποτε. Αυτό το θέμα, πρόσθεσε, θα συζητηθεί εντός των ημερών.

Αναφορικά με τις έδρες ο κ. Στεφάνου είπε ότι η έδρα που χάθηκε είναι στη Λεμεσό, ενώ μετακινείται μια έδρα από τη Λάρνακα στη Λευκωσία. Σχολιάζοντας την άνοδο του ακροδεξιού ΕΛΑΜ είπε ότι θα συνεχίζει να αποτελεί την εφεδρεία του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης. Υπενθύμισε επίσης ότι μόνο το ΑΚΕΛ ασχολήθηκε με το κόμμα αυτό.

Left

Σχολιάστε Ελεύθερα