Αίρονται και άλλοι περιορισμοί του πυραυλικού προγράμματος της Νότιας Κορέας

Στην άρση και άλλων περιορισμών του πυραυλικού προγράμματος της Νότιας Κορέας προχώρησαν οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας την επιθετικότητά τους στην Κορεατική Χερσόνησο, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

Στο πλαίσιο διμερούς διευθέτησης που ανάγεται στο 1979, η Σεούλ είχε συμφωνήσει να περιοριστεί το δραστικό βεληνεκές των πυραύλων της στα 180 χιλιόμετρα. Σε αντάλλαγμά της δινόταν πρόσβαση σε αμερικανικούς πυραύλους και στην αμερικανική πυραυλική τεχνολογία.

Η συμφωνία του 1979 έχει ωστόσο αναθεωρηθεί επανειλημμένα, με πρόσχημα την απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Έτσι, η Νότια Κορέα επιτρέπεται πλέον να έχει στο οπλοστάσιό της πυραύλους με δραστικό βεληνεκές 800 χιλιομέτρων και κεφαλή βάρους ως και 500 κιλών.

Επιπλέον, Ουάσιγκτον και Σεούλ συμφώνησαν να αρθεί άλλος ένας περιορισμός, ο οποίος εμπόδιζε τη Νότια Κορέα να χρησιμοποιεί πυραύλους με κινητήρες στερεού καυσίμου. Η αλλαγή αυτή πολιτικής θεωρείται γενικά πως άνοιξε τον δρόμο προκειμένου η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση να μπορέσει να θέσει σε τροχιά δικούς της κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επέκριναν με σφοδρότητα σήμερα την πρόσφατη άρση περιορισμών, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι ασκεί «εχθρική πολιτική» έναντι της Πιονγιάνγκ και επιδεικνύει «επονείδιστη διπλοπροσωπία».

Άρθρο που μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA χαρακτηρίζει «προφανώς εσκεμμένη και εχθρική ενέργεια» την άρση των περιορισμών στο βεληνεκές των πυραύλων της Νότιας Κορέας, προσθέτοντας ότι μάλλον οι ΗΠΑ «δεν ικανοποιήθηκαν» όταν προχώρησαν στην «άρση των περιορισμών ως προς το βάρος της κεφαλής» των πυραύλων που έχει στο οπλοστάσιό της η Σεούλ.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα