Ο Γιάννης Μπουρνούς στην COSAC: Ανάγκη οριστικής αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας

Στις εργασίες της 65ης Ολομέλειας της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), που διεξήχθησαν στις 30 Μαϊου και 1 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας, πήρε μέρος ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Η Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπήθηκε από τους Μαριέττα Γιαννάκου και Δημήτρη Καιρίδη (ΝΔ), Γιάννη Μπουρνού (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) και Απόστολο Πανά (ΚΙΝΑΛ).

Μεταξύ των ομιλητών της Διάσκεψης ήταν ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι κ.α.

Ο Γιάννης Μπουρνούς έκανε παρέμβαση στην θεματική ενότητα με θέμα την Κοινωνική Ευρώπη (“Ποιο μοντέλο για την τριπλή μετάβαση: κλιματική, πράσινη, ψηφιακή;”), κατά την οποία τόνισε ότι η Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ σωστά έθεσε ως προτεραιότητα τον Κοινωνικό Πυλώνα, τα κοινωνικά δικαιώματα, τη μείωση των ανισοτήτων και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και την γρηγορότερη δυνατή εκκίνηση των προγραμμάτων ανάκαμψης, με στόχο την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παρόλα αυτά, τόνισε, “η Ευρώπη υστερεί στη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και ήδη απογοητεύει τους λαούς της. Συμβιβάστηκε για προγράμματα που είναι κατώτερα του αναμενόμενου – ειδικά αν τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ. Ενώ αμέλησε την ανάγκη άμεσης και ισχυρής στήριξης της ανάκαμψης, για τους επόμενους 6-12 μήνες που θα είναι δύσκολοι για όσες χώρες μπήκαν στην πανδημία με οικονομίες επιβαρυμένες από μακροχρόνια λιτότητα και επώδυνα υψηλή ανεργία”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε στην ανάγκη οριστικής αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας και αντικατάστασής του μ’ ένα σύμφωνο, που δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ισότιμη ανάπτυξη όλων των οικονομιών στην Ευρώπη και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και ειδικά της νεανικής ανεργίας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σχολιάστε Ελεύθερα