Απίστευτο:Τους έπεσε ο πίνακας του Πικάσο στην συνέντευξη Τύπου

Από τη Σύνταξη

Το έργο αριστούργημα, δώρο του μεγάλου ζωγράφου στην Ελλάδα ήταν καλυμμένο με σακούλες, στηρίχτηκε σε γυαλί, έπεσε και μαζεύτηκε σαν σκουπιδάκι από κάποιον αστυνομικό, την ώρα που ο υπουργός Προστασίας του πολίτη και η υπουργός Πολιτισμού μιλούσαν για την κλοπή του αιώνα και το πως ανακάλυψαν τον κλεφτη και τα κλοπιμαία. Μιλάμε για έργο που αξίζει πάνω από 50.000€.

Εντάξει συνηθίσαμε τα τσιμέντα στην Ακρόπολη, την πώληση-δάνειο για 50 χρόνια των αρχαιοτήτων μας, με αυτό το ολίσθημα πλέον είμαστε γνώστες της σχέσης μεταξύ πολιτισμού-κυβέρνησης-ΝΔ-ΔΑΠ και Τσιμεντώνης. Το έργο αυτό έπρεπε να το χειριστούν ειδική στην τέχνη, να δουν τι ζημιές μπορεί να έχει, να εκτιμήσουν την αυθεντικότητά του, να το χειριστούν αυτοί εν ολίγοις. Αντί αυτού το διαχειρίστηκαν οι αστυνομικοί και του φέρθηκαν σαν σκουπίδι, προφανώς ο κύριος που φαίνεται στην κάμερα να πιάνει το έργο αυτό, δεν γνωρίζει την αξία του συγκεκριμένου έργου, που στηρίχτηκε σε γυαλί λες και πουλάμε πατάτες. Τα σχόλια πραγματικά είναι περιττά, δείτε το εξωφρενικό στο ρεπορτάζ του Mega.

Σε γενικές γραμμές η κριτική που ασκείται στους δύο υπουργούς και μας βρίσκει σύμφωνους, είναι η προχειρότητα με την οποία έγιναν οι ανακοινώσεις, καθώς, ο πίνακες ήταν εκτεθειμένοι στα φλας, ενώ υπάλληλοι τους έπιαναν με γυμνά χέρια.

Μερικά λόγια για το έργο του Πικάσο (Καθημερινή)

Το «Γυναικείο Κεφάλι», όπως ονομάζεται το έργο του Πικάσο, φιλοτεχνήθηκε από τον Ισπανό καλλιτέχνη το 1939 και είναι πορτρέτο της συντρόφου και μούσα του εκείνη την περίοδο, Ντόρας Μάαρ. Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον ελληνικό λαό, ως τιμητική προσφορά για τη γενναία αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Η Ντόρα Μάαρ τον χειμώνα 1935-1936

Η Μάαρ ήταν Γαλλίδα σουρεαλίστρια φωτογράφος, ζωγράφος και ποιήτρια της δεκαετίας του ’30 και έγινε σύντροφος του Πικάσο όταν εκείνη ήταν 29 ετών και εκείνος 54. Εζησαν έναν παθιασμένο έρωτα και μία θυελλώδη σχέση και έγινε η μούσα του για μια σειρά πορτρέτων και εμβληματικών έργων όπως «Η γυναίκα που κλαίει» (The Weeping Woman).

Οταν ο Πικάσο ξεκίνησε να ζωγραφίζει το εμβληματικό έργο του, την «Γκουερνίκα», η Μάαρ φωτογράφιζε όλα τα στάδια της δημιουργίας του έργου από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 1937, για να τον βοηθήσει στην εξέλιξη του πίνακα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το ζευγάρι χώρισε, ο Πικάσο ερευτεύτηκε μία άλλη, και η Μάαρ βυθίστηκε στην κατάθλιψη και στη μοναξιά.

Πορτραίτα της Μάαρ φιλοτεχνημένα από τον Πικάσο σε έκθεση στο Σιάτλ των ΗΠΑ, Οκτ. 2010

Η Μάαρ πέθανε τον Ιούλιο του 2007, σε ηλικία 89 ετών. Κατείχε μια συλλογή έργων του Πικάσο που αρνήθηκε να πουλήσει ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της.

Σχολιάστε Ελεύθερα