Συγκρότηση επιτροπής αγώνα και αλληλεγγύης για το νοσοκομείο Ικαρίας

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

Συγκρότηση επιτροπής αγώνα και αλληλεγγύης για το νοσοκομείο Ικαρίας

Με κάλεσμα του ΣΕΝΙ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/9 στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Ικαρίας η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης. Μετά την εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και τις αναστολές εργασίας 23 εργαζομένων σε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Ευδήλου προέκυψε η ανάγκη για συντονισμένο αγωνιστικό βηματισμό.

Κύριοι στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι η άμεση στήριξη των 23 εργαζομένων που αυτοί και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, καθώς και η πραγματοποίηση δράσεων και κινητοποιήσεων στην κατεύθυνση της ακύρωσης του νόμου της υποχρεωτικότητας και της άρσης των αναστολών εργασίας.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου μας αποτελώντας ένα ελπιδοφόρο γεγονός και μια έμπρακτη εκδήλωση στήριξης των υγειονομικών που βρέθηκαν στο δρόμο.

Βάση συγκρότησης της Επιτροπής μπορούν να αποτελούν οι κατευθύνσεις που παρουσιάστηκαν στο κείμενο που εκφώνησε ο πρόεδρος του συλλόγου μας.

Μακριά από μαξιμαλισμούς και συνολικές πολιτικές τοποθετήσεις που μπορεί να βλάψουν την ενωτική προσπάθεια, βασικοί κατευθυντήριοι άξονες της Επιτροπής, όπως αυτοί προέκυψαν από την κουβέντα που έγινε, είναι:

Εδώ και 18 μήνες με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη επίθεση στον ελληνικό λαό. Με αλλεπάλληλες απαγορεύσεις, ποινές, πρόστιμα και κάθε είδους κατασταλτικά μέτρα, εδραιώνει ένα καθεστώς αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας. Στοχοποιεί διαρκώς κοινωνικές ομάδες και ανακαλύπτει «ενόχους» για τις δικές της εγκληματικές ευθύνες προβάλλοντας την «ατομική ευθύνη» όσων δεν συμμορφώνονται ως αιτία της εξάπλωσης του ιού.

Την ίδια στιγμή όχι απλά δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο  ενίσχυσης του ΕΣΥ,  αλλά συνεχίζει την πολιτική υπονόμευσης και κατεδάφισης του, ενώ παρά τα αιτήματα και την αγωνία που εκφράζουν όλοι οι φορείς δεν παίρνει κανένα μέτρο πραγματικής πολιτικής προστασίας και πρόληψης σε σχολεία, ΜΜΜ, χώρους εργασίας κλπ. Ακόμη και τα τεστ, από βασικό όπλο ελέγχου και επιτήρησης της πανδημίας τα έχει μετατρέψει σε εργαλεία εκβιασμού και πειθάρχησης των ανεμβολίαστων!

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στο μέτωπο  της πανδημίας είναι πλέον ορατά στον καθένα. Η Ελλάδα μετά από την επιβολή ενός από τα πιο σκληρά σε μέτρα και διάρκεια lockdown, μετά από αμέτρητες απαγορεύσεις, ποινές και κάθε μορφής καταστολή, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσο και αν η κυβέρνηση με μια χυδαία προπαγάνδα επιχειρεί να κατασκευάζει ενόχους για να μεταθέσει τις ευθύνες της, αυτά είναι τα αποτελέσματα της δικής της πολιτικής. Οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί, η κατάρρευση του ΕΣΥ και η μετατροπή του σε σύστημα μιας νόσου, συνιστά ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού και του τόπου με τις ευθύνες να βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και κανέναν άλλον.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η πανδημία και τα αποτελέσματα της ποσώς δεν απασχολούν τους άριστους της κυβέρνησης. Απλά την χρησιμοποιούν σαν όχημα επιβολής μια αντιδραστικής και αυταρχικής πολιτικής. Τελευταίο ακραίο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η τροπολογία με την οποία επιβάλλεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς καθώς και η ποινή της αναστολής για όσους δεν πειθαρχούν. Η πολιτική αυτή επιβάλλεται πάνω στο ψευδές αφήγημα ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι μπορούν να νοσούν και να μεταδίδουν τον ιό και ότι από αυτούς κινδυνεύουν οι εμβολιασμένοι. Πρόκειται για ένα ανύπαρκτο και επικίνδυνα αντιεπιστημονικό συμπέρασμα. Και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσούν και μεταδίδουν τον ιό. Και οι εμβολιασμένοι πρέπει σε ένα νοσοκομείο να ελέγχονται όσο και οι ανεμβολίαστοι για να αποφεύγονται κίνδυνοι μετάδοσης. Για αυτό και το μέτρο της υποχρεωτικότητας δεν μπορεί να έχει καμία λογική και επιστημονική ισχύ.

Όσο και αν τα εμβόλια αποτελούν ένα βασικό όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας, όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις και διεθνώς και στη χώρα μας, σε καμία περίπτωση δεν αρκούν από μόνα τους για να απαντηθεί το πρόβλημα. Είναι αναγκαία και όλα τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και πρόληψης τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να πάρει.

Με αυτά τα δεδομένα η υποχρεωτικότητα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υγειονομικό μέτρο και δεν στοχεύει στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

  •  Αποτελεί την συνέχεια της αντιδραστικής πολιτικής της ατομικής ευθύνης, μετατρέπει και τα εμβόλια σε εργαλείο εκβιασμού, διχασμού και επέκτασης του κοινωνικού αυτοματισμού. Στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους, επιχειρώντας τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής και της μετάθεσης των εγκληματικών ευθυνών της στο λαό.
  • Αποτελεί μια επιχείρηση πειθάρχησης σε κάθε κυβερνητική απαίτηση, ακόμα και για ζητήματα ιατρικών πράξεων κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικού δικαιώματος και ελευθερίας.
  • Προωθεί τον πάγιο πόθο της κυβέρνησης για απολύσεις στο ΕΣΥ και υπονόμευση του δημόσιου τομέα υγείας, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση του. Επιχειρεί με τις τρίμηνες συμβάσεις αντικατάστασης την άμεση επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
  • Η αναστολή-απόλυση δεκάδων χιλιάδων υγειονομικών από το ΕΣΥ ειδικά σε αυτή τη φάση, θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση του, με ολέθριες συνέπειες για τους υγειονομικούς και το λαό.

Όλα αυτά για το νησί μας σηματοδοτούν ένα ακόμα βαρύτατο χτύπημα στην ήδη -από όλες τις προηγούμενες πολιτικές- υπονομευμένη λειτουργία του Νοσκομείου και των ΚΥ. Το αυταρχικό μέτρο της αναστολής οδηγεί στην απόγνωση δεκάδες συντοπίτες μας και για τον ικαριακό λαό μετατρέπεται σε νέο υγειονομικό εφιάλτη.

Οφείλουμε να πούμε ένα καθαρό Όχι στις σύγχρονες ανθρωποθυσίες προκειμένου να καλυφθούν οι πολιτικές μιας κυβέρνησης, η οποία για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας επιστρατεύει κάθε αντιδραστικό μέτρο καταστολής, διχόνοιας,  εκφοβισμού, τιμωρίας και πειθάρχησης, αφήνοντας στην άκρη το βασικότερο: την ύπαρξη ενός ισχυρού, πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου συστήματος υγείας σε όλες του τις βαθμίδες.

Μπροστά στην αυταρχική κυβερνητική επιβολή, μπροστά στην απώλεια μισθού, ασφάλισης και εργασίας για δεκάδες υγεινονομικούς που χρόνια τώρα βρίσκονται πλάι μας στις δύσκολες συνθήκες του Ανατολικού Αιγαίου να υψώσουμε έναν πύργο αγώνα και αλληλεγγύης.

Ήδη από την πρώτη συνάντηση με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν

  1. Αποφασίστηκε η έκδοση κουπονιών οικονομικής στήριξης των συναδέλφων που βγαίνουν σε αναστολή και τις επόμενες μέρες θα διατίθενται από μέλη της Επιτροπής σε όλη την Ικαρία.
  2. Προτάθηκε η πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων στα χωριά της Ικαρίας και τους Φούρνους το αμέσως επόμενο διάστημα και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.
  3. Αποτυπώθηκε η ανάγκη συνέχισης των κινητοποιήσεων με βασικούς άμεσους στόχους πάλης την άρση της υποχρεωτικότητας και την προάσπιση του Νοσοκομείου μας από την υποβάθμιση, όπως αυτή διαφαίνεται για όλα τα ¨μικρά¨ νοσοκομεία της χώρας στα πλαίσια των εφαρμοζόμενων πολιτικών ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Αγώνες, οι οποίοι, είτε σε τοπική αυτόνομη βάση, είτε στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποιήσεων των ομοσπονδιών της υγείας, είτε κατόπιν συντονισμού με άλλα σωματεία υγειονομικών, θα γίνονται με συνέχεια και διάρκεια μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων μας.
  4. Υπήρξαν προτάσεις για διοργάνωση πλήθους άλλων εκδηλώσεων (συλλογικές κουζίνες, καλλιτεχνικά γεγονότα) που θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.
  5. Μέχρι να καταλήξουμε στην μορφή οργάνωσης και λειτουργίας της Επιτροπής, την ευθύνη για τις αρχικές αποφάσεις και τον συντονισμό της προσπάθειας διατηρεί ο ΣΕΝΙ.

Από μεριάς του συλλόγου μας συνεχίζουμε να καλούμε κατοίκους, συλλόγους και φορείς των νησιών μας για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Επιτροπή και τις δράσεις της.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock