Κοτρωνιάς και Ράιζνιτσε – Όζολα με χρυσά στον Ίκαρο

Γράφει ο Κοσμάς Κέφαλος για την Αυγή

Ολοκληρώθηκαν στην Ικαρία οι διεθνείς σκακιστικές εκδηλώσεις – Πρωταθλητές Αιγαίου οι Λαδόπουλος και Τρουμούχη του «Ιππότη» Ρόδου. Δεκάδες μετάλλια και σκακιστικά βιβλία σε παιδιά.

Κοτρωνιάς και Ράιζνιτσε - Όζολα με χρυσά στον Ίκαρο

Οι Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2020» πραγματοποιήθηκαν για 43η χρονιά στον Άγιο Κήρυκο, ωστόσο οι έμπειροι διοργανωτές ένιωθαν σαν να οργάνωναν τουρνουά για πρώτη φορά!

Η οποιαδήποτε εκδήλωση εν μέσω πανδημίας παρουσιάζει δυσκολίες. Πόσο μάλλον ένα διεθνές τουρνουά με πολύωρη παρουσία παικτών στον ίδιο χώρο, με υποχρεωτική χρήση μάσκας ή προσωπίδας και με αποφυγή κλασικών συνηθειών (κάποτε είχε τιμωρηθεί ένας γκραν μετρ επειδή αρνήθηκε να δώσει το χέρι στον αντίπαλο, τώρα κινδύνευαν να τιμωρηθούν όσοι παρασύρονταν σε χειραψία!).

Οι 73 σκακιστές και σκακίστριες από πέντε χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, ΗΠΑ) αξίζουν συγχαρητήρια για το ότι τόλμησαν να συμμετάσχουν στο πρώτο διεθνές τουρνουά στην Ελλάδα μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων, αλλά, κυρίως, για το γεγονός ότι πειθάρχησαν στα όσα επιβάλλει το Αγωνιστικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο.

Η τελική κατάταξη στο Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2020»: 1) Κοτρωνιάς 6,5 σε 7, 2) Ντέιβιντ (Ιταλία) 6, 3-5) Ι. Νικολαΐδης, Μπανίκας, Λαδόπουλος (πρωταθλητής Αιγαίου) 5,5, 6-11) Γεωργίου, Παπασημακόπουλος, Χατζηελευθερίου, Ορνιθόπουλος (καλύτερος βετεράνος), Καραγιάννης, Γαζής 5 βαθμοί.

Οι πρώτες σκακίστριες: 1) Ράιζνιτσε – Όζολα (Λετονία) 4,5, 2-5) Ίασμαν (Γαλλία), Τρουμούχη (πρωταθλήτρια Αιγαίου), Γούργαρη (δευτεραθλήτρια Αιγαίου), Γκούσκου – Σαγιά 4.

Πρώτοι ανά ηλικιακή κατηγορία: Δάλλας (20), Μπάρδης (18), Χατζηελευθερίου (16), Καραμίχος (14), Σταθάτος (12), Μερκουρόπουλος (10), Δεληγιάννης (8). Οι πρώτες νεάνιδες: Γούργαρη (20),Τρουμούχη (16), Ορφανάκη (12), Δεληγιάννη(10).

Πρώτοι και πρώτες νέοι και νέες του Αιγαίου: Πεντογέννης, Κωτσιόπουλος, Σταθάτος, Δελιέζος, Λ. Μπεκιράι, Γούργαρη, Τρουμούχη, Σ. Ελσεχέτα, Πισσαδάκη.

Στα αγόρια και τα κορίτσια που διακρίθηκαν απονεμήθηκαν μετάλλια, θα προσφερθούν διαδικτυακά μαθήματα από γκραν μετρ και δόθηκαν δεκάδες βιβλία, ευγενική προσφορά του Γιώργου Βλάσση, του Ηλία Μάστορα, του Βαγγέλη Βιδάλη και του Νίκου Καμπάνη.

Σεμνή και εγκάρδια τελετή λήξης

Η τελετή λήξης με τις απονομές επάθλων ήταν όπως πάντα σεμνή αλλά και εγκάρδια, με τους πολλούς νεαρούς να διαμορφώνουν ατμόσφαιρα ενθουσιασμού όταν βραβεύονταν οι πιο αγαπητοί της παρέας!

Τα κύπελλα και τα μετάλλια στους νικητές απένειμαν ο δήμαρχος Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καλαμάρας, ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Λαρδάς, η αντιπρόερδρος της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ένωσης Ντάνα Ράιζνιτσε – Όζολα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ικαρίας Γιώργος Γλαρός, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δημήτρης Λούκος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ι. Μελάς» Μακούλα Κουμιώτη, ο πρώην πρόεδρος του Σ.Ο. Ικαρίας Νίκος Ξενάκης και ο διαχρονικός πρωταγωνιστής στο ελληνικό σκάκι Νίκος Ορνιθόπουλος.

Διευθυντής αγώνων ήταν για ακόμα μία χρονιά ο Δημήτρης Σκυριανόγλου, επικεφαλής διαιτητής και υπεύθυνος της ζωντανής μετάδοσης παρτίδων ο Μιχάλης Ρουκουνάκης, διαιτητές η Βέρα Αβραμίδου, η Τέρη Κοτσερώνη, ο Νίκος Καμπάνης, ο Βαγγέλης Βιδάλης και η Κατερίνα Κυριάκου.

Την Επιτροπή Ενστάσεων συγκρότησαν ο Νίκος Ορνιθόπουλος, η Ντάνα Ράιζνιτσε – Όζολα, ο Σπύρος Πέτσας, ο Χρήστος Μπανίκας και ο Αλμπέρτο Ντέιβιντ.

Οι αγώνες έγιναν στο ευρύχωρο και πολύ καλά αεριζόμενο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου από τον Δήμο Ικαρίας και τον Σκακιστικό Όμιλο Ικαρίας με την ευγενική χορηγία των ναυτιλιακών εταιρειών Blue Star και Dodekanisos Seaways.

Αναλυτικά σκορ, στατιστικά στοιχεία, παρτίδες, καθώς και άλλες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://ikariachess.blogspot.com/

Σχολιάστε Ελεύθερα