Επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος στις τοπικές εκλογές της Βενεζουέλας

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) του Ν. Μαδούρο και ο εκλογικός του συνασπισμός, Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, ήταν οι νικητές των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, κέρδισαν στις 20 από τις 23 περιφέρειες και στον μεγάλο δήμο της πρωτεύουσας Καράκας, ενώ η αστική αντιπολίτευση της Δημοκρατικής Ενότητας κέρδισε μόνο στις περιφέρειες Σούλια, Νουέβα Εσπάρτα και Κόχεδες.

Τη διαδικασία, στην οποία η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 41,80%, παρακολούθησαν πάνω από 150 παρατηρητές, οι περισσότεροι από την ΕΕ, κατόπιν συμφωνίας της αστικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση μετά από πολύμηνα παζάρια.

Νέες καταγγελίες από το ΚΚ Βενεζουέλας

Παρά τα περί «άψογης δημοκρατικής διαδικασίας» που προβάλλει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, το ΚΚ Βενεζουέλας και η εκλογική συμμαχία Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική, στην οποία συμμετέχει, κατήγγειλαν από την αρχή της προεκλογικής περιόδου την κατάφωρη παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων τους, μεταξύ άλλων με τις αδικαιολόγητες απορρίψεις 14 υποψηφίων τους (από τις 26 απορρίψεις στο σύνολο των υποψηφίων!).

Τη μέρα των εκλογών καταγγέλθηκαν επίσης επίθεση σε εκλογικούς αντιπροσώπους του ΚΚ Βενεζουέλας στον δήμο Χεσούς Μαρί Σεμπρούν, στην περιφέρεια Σούλια, και παρατυπίες από τοπικούς παράγοντες του PSUV, μία αξιωματούχο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής και την τοπική αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων σε πλήθος που περίμενε να ψηφίσει στο λαϊκό προάστιο Ραφαέλ Ουρντανέτα, ενώ έκλεισαν πρόωρα οι κάλπες.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Ενρίκε Μάρκες, αναφερόμενος στους αποκλεισμούς υποψηφίων, σημείωσε ότι «οι πολιτικές εκπτώσεις, χωρίς δικαίωμα υπεράσπισης, δεν είναι καλές για τη χώρα ή για τη δημοκρατία. Αυτή είναι μια πολύ άσχημη κηλίδα για τη Δημοκρατία της Βενεζουέλας». Επέκρινε επίσης ως πολύ αρνητικό το ότι στην κρατική τηλεόραση δεν υπήρξε αναλογική προβολή των υποψηφίων.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα