Οι κυριότερες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία είναι εν εξελίξει, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι είναι οι πρόσφυγες μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Οι κυριότερες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

Ένα μικρό χρονικό από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 24 Φεβρουαρίου τα ξημερώματα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε συγκεντρώσει μεταξύ 150.000 και 200.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τις προηγούμενες εβδομάδες, ανακοινώνει «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τις αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές «δημοκρατίες» των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε τρεις μέρες πριν.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο και σε πολλές πόλεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία. Το Κίεβο καταγγέλλει μια «εισβολή μεγάλης κλίμακας».

Η επίθεση προκαλεί διεθνή κατακραυγή. «Ο κόσμος θα απαιτήσει λογοδοσία από τη Ρωσία» μετά από αυτή την «αδικαιολόγητη» επίθεση, υπόσχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώνει επιστράτευση.

Το πρωί ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εισέρχονται σε ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Στις 26 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός λαμβάνει εντολή να επεκτείνει την επίθεσή του στην Ουκρανία «προς όλες τις κατευθύνσεις».

Στις 27, ο Πούτιν ανακοινώνει ότι θέτει σε ύψιστο συναγερμό την «αποτρεπτική δύναμη» του ρωσικού στρατού, η οποία περιλαμβάνει πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας. Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει μια «απαράδεκτη» κλιμάκωση, το ΝΑΤΟ μιλά για «ανεύθυνη» στάση της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνει ότι θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει τον σχηματισμό ενός διεθνούς «συνασπισμού» χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία.

Σε αντίποινα, η Δύση επιβάλει ένα πλήθος ολοένα και πιο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων με στόχο τον Πούτιν, τους συγγενείς του, καθώς και τη ρωσική οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η ΕΕ αποσυνδέει επτά ρωσικές τράπεζες από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift και, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εναέριοι χώροι είναι κλειστοί και η Ρωσία αποκλείεται από ένα πλήθος αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα ρωσικά κρατικά μέσα RT (πρώην Russia Today) και το Sputnik απαγορεύεται να εκπέμπουν στην Ευρώπη.

Στις 28 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, χωρίς απτά αποτελέσματα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προτρέπει την ΕΕ για άμεση ένταξη της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ «χωρίς καθυστέρηση».

Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν να απαιτήσει την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και το «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ως προϋπόθεση για το τέλος της εισβολής.

Το ρούβλι πέφτει σε ιστορικά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ στο χρηματιστήριο της Μόσχας.

Την 1η Μαρτίου, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζει τον Πούτιν «δικτάτορα», και ότι πλέον «πιο απομονωμένος από ποτέ από τον υπόλοιπο κόσμο».

Στις 2 Μαρτίου, ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώνονταν στο Χάρκιβ, τη δεύτερη πόλη της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και πλήττονται από φονικούς βομβαρδισμούς.

Στα νότια, το λιμάνι της Χερσώνας, κοντά στην Κριμαία, είναι στόχος έντονων βομβαρδισμών.

Στα νοτιοανατολικά, το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπεί τη Μαριούπολη χτυπώντας το κέντρο της πόλης και τις κατοικημένες περιοχές αυτού του μεγάλου λιμανιού στην Θάλασσα του Αζόφ, την επομένη της κατάληψης του λιμανιού του Μπερντιάνσκ, που βρίσκεται 90 χιλιόμετρα μακριά.

Ο έλεγχος της Μαριούπολης, μιας πόλης 441.000 κατοίκων, θα επέτρεπε στη Ρωσία να διασφαλίσει την εδαφική συνέχεια μεταξύ των δυνάμεών της από την Κριμαία και εκείνων από τα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς βορειότερα.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αποκαλύπτει τον πρώτο της απολογισμό για τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, ανακοινώνοντας τον θάνατο σχεδόν 500 στρατιωτών της.

Οι τιμές των υδρογονανθράκων και του αλουμινίου, των οποίων η Ρωσία είναι κύριος εξαγωγέας, εκτινάσσονται στα ύψη, με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Στις 3 Μαρτίου, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την κατάληψη της Χερσώνας από τον ρωσικό στρατό, της πρώτης μεγάλης πόλης που πέφτει υπό τον έλεγχό του.

Στη Μαριούπολη, η κατάσταση «επιδεινώνεται από στιγμή σε στιγμή», σύμφωνα με κάτοικο, ενώ στο Βορρά, το Χάρκιβ βομβαρδίζεται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγονται ισχυρές εκρήξεις. Χιλιάδες γυναίκες και παιδιά κοιμούνται τις τελευταίες νύχτες στο μετρό, που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών.

Λίγο νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ξεκίνησαν νέες συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Ο Μακρόν δηλώνει σήμερα το απόγευμα ότι θεωρεί ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν, που έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας. Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στην συνέχιση της επίθεσής του, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Ζελένσκι δηλώνει σήμερα το απόγευμα ότι θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι ο «μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Λέει ότι αν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Εντωμεταξύ το Βρετανικό υπουργείο άμυνας έδωσε τον σημερινό χάρτη των επιχειρήσεων της Ρωσίας στο Ουκρανικό έδαφος.

Ουσιαστικά η Ουκρανία έχει περικυκλωθεί από Βορρά και ανατολή, η πρόσβασή της στη Θάλασσα έχει μειωθεί, ενώ ο διάδρομος μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς έχει ουσιαστικά ανοίξει. Η προσπάθεια των Ρώσων είναι πλέον στην ένωση με την Υπερδνειστερία, ενώ σημαντικά εδάφη έχουν κυριευθεί και στον Βορρά. Το Κίεβο έχει σχεδόν περικυκλωθεί.

Νεκροί από βομβαρδισμούς στο Τσερνίγκιφ

Τουλάχιστον 22 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στην περιοχή Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης σε ανάρτησή τους στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται. Δεν διευκρινίστηκε ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίθεσης.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε δύο σχολεία και σε κατοικίες.

Επίσης, βόμβα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό στην Οκτρίκα στην Ουκρανία έριξαν οι Ρώσοι, όπως καταγγέλλει η ουκρανική πλευρά. Μάλιστα, βίντεο με τις συνέπειες της επίθεσης έχει δημοσιευτεί στο Twitter.

Φόβος για άμεση επίθεση και στην Οδησσό

Η Ουκρανία φοβάται ότι επίκειται άμεση επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας. Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε βίντεο, το οποίο δείχνει άντρες, γυναίκες και παιδιά να γεμίζουν σακιά με άμμο και να τα τοποθετούν γύρω από το λιμάνι της πόλης.

«Η ηρωική πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει τους Ρώσους κατακτητές. Έτοιμη να τους απωθήσει και στη θάλασσα και στη στεριά», αναφέρει το tweet του υπουργείο Άμυνας. Πάντως στον χάρτη που δίνει το Βρετανικό υπουργείο άμυνας, φαίνεται πως κατευθύνεται προς τα εκεί ο Ρωσικός στρατός.

Ο Λαβρόφ δηλώνει έτοιμος για διάλογο με το ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση όσον αφορά στο θέμα με την Ουκρανία, συμπληρώνοντας πως η χώρα θεωρεί ότι κάνει το σωστό.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σε σημερινή του τοποθέτηση, δήλωσε βέβαιος πως η υστερία γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία, θα περάσει.

Διαβεβαίωσε πως θα γίνουν οι σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Νωρίτερα, πηγή από τη Λευκορωσία επεσήμανε πως οι Ουκρανοί δεν επιθυμούν να γίνουν οι διαπραγματεύσεις στη χώρα.

Στις ειρηνευτικές συμφωνίες που θα υπογραφούν θα πρέπει να υπάρξει διάταξη για την καταστροφή όπλων που απειλούν τη Μόσχα, συμπλήρωσε.

Δύση και Ουκρανία μιλάνε για πυρηνικό πόλεμο

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η Δύση και η Ουκρανία αυτές που μιλάνε για πυρηνικό πόλεμο και όχι η Ρωσία.

«Οι συνομιλίες για πυρηνικό πόλεμο είναι πράγματι σε εξέλιξη. Σας ζητώ να δείτε πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις που έγιναν και ποιος τις έκανε» είπε.

«Η Μόσχα δεν μπορεί να επιτρέψει να υπάρξει απειλή άμεσης επίθεσης στη Ρωσία από την Ουκρανία» υπογράμμισε.

Σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, τόνισε πως φάνηκε η αληθινή θέση της Ε.Ε. στη διεθνή αρένα.

Ο Λαβρόφ είπε, ακόμα, πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο Χάρκοβο, ενώ δήλωσε σίγουρος πως «ετοιμάζονται σχέδια πολέμου κατά της Ρωσίας».

Ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα του δεν νιώθει «πολιτική μοναξιά» λόγω των εξελίξεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πύργο της τηλεόρασης στη Χερσώνα

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

«Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η Μόσχα να επιχειρήσει να στείλει κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με δημοσιογράφους που θα απαθανατίσουν σε βίντεο τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από Ρώσους στρατιώτες.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock