Απορίες και πολλά άλλα

Περί Δικαιοσύνης και ηθικής

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Απορίες και πολλά άλλα

Ζούμε σε ένα κράτος όπου οι δικαστές κρίνουν την τύχη των κατηγορουμένων. Είτε τους αθωώνουν ή τους ενοχοποιούν και βάζουν την κατάλληλη ποινή για το αδίκημα που διέπραξε ο κατηγορούμενος. Είμαστε υποχρεωμένοι ανεξαρτήτως αν μια απόφαση δικαστηρίου μας είναι αρεστή ή όχι να την αποδεχτούμε. Η υπόθεση Λιγνάδη έχει συγκλονίσει την χώρα μας εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα. Τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν τον κατηγορούμενο ως ένοχο για δυο βιασμούς ανηλίκων, ως έχει δικαίωμα ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση στην συγκεκριμένη απόφαση.

Μέχρι να κριθεί η τύχη αυτής της έφεσης ο κατηγορούμενος και πρωτόδικα καταδικασμένος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Τα γατάκια του συστήματος αμέσως μίλησαν για τον νόμο Παρασκευόπουλου που όμως όπως ο ίδιος αλλά και άλλοι άνθρωποι της δικαιοσύνης εξήγησαν ο Λιγνάδης δεν αφέθηκε ελέυθερος λόγω του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου. “Ο «Νόμος Παρασκευόπουλου» είναι τελείως μα τελείως άσχετος αφού η απελευθέρωση Λιγνάδη στηρίζεται όχι σε … αποσυμφορήσεις αλλά στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως ίσχυε και από το 2010” τονίζει στην ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός και προσθέτει:

“Ποιόν προσπαθεί να αποπροσανατολίσουν; Μα είναι φανερό, τον ελληνικό λαό. Πώς; Επιχειρώντας να στιγματίσουν χυδαία και με δόλια ψεύδη ένα πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το όνομα ενός προσώπου. Όταν βρισκόμουν στην πολιτική, ποτέ δεν προσέφυγα στη Δικαιοσύνη για τις ύβρεις και τις συκοφαντίες, έχοντας υποδομή για να απαντώ. Σήμερα δεν έχω λόγο να διστάσω“.

Την θέση αυτή εκφράζει περίπου και ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, όπου σημειώνει ότι “Εδώ έχουμε το εξής αντιφατικό: Όταν ο κ. Λιγνάδης πέρασε την ανάκριση κατηγορούμενος, προφυλακίστηκε διότι κρίθηκε ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, δηλαδή ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να το ξανακάνει. Τώρα τον έχουμε πλέον καταδικασμένο, ένοχο δηλαδή της πράξης, με σκεπτικό ακριβώς ανάποδο, προφανώς δηλαδή θεωρούν ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων” επισήμανε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, για την αναστολή εκτέλεσης ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη, με περιοριστικούς όρους.

“Το κακό είναι ότι ακούγονται πράγματα που δεν ισχύουν. Ο νόμος Παρασκευόπουλου δεν έχει καμία σχέση με την αναστολή που πήρε ο κ. Λιγνάδης, ίσχυε και πριν” συμπλήρωσε ο ίδιος. Όπως εξήγησε ο κ. Λύτρας, αν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, αν δεν είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό, αν είναι γνωστής διαμονής στην Ελλάδα, αν δεν έχει ξανακαταδικαστεί για κακούργημα, αν δεν υπήρξε φυγόποινος, φυγόδικος και αν δεν είναι ύποπτος για διάπραξη νέων εγκλημάτων το δικαστήριο χορηγεί την αναστολή”.

“Άρα ο κ. Λιγνάδης έχει καταδικαστεί, πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν παραμείνει στο εφετείο η ίδια ποινή, θα οδηγηθεί στην φυλακή. Είναι ελεύθερος μέχρι να εκδικαστεί το εφετείο του. Έχει τιμωρηθεί για δύο βιασμούς ανηλίκων” ανέφερε ο κ. Λύτρας.

Με τον νόμο Παρασκευόπουλου, διευκρίνισε “αυτό που εφαρμόστηκε τότε ήταν ότι έγιναν κάποιες αποφυλακίσεις κρατουμένων, που είχαν εκτίσει κάποιο μέρος της ποινής τους, για την αποσυμφόρηση των φυλακών” και επανέλαβε ότι στην αναστολή που έχει δοθεί στην υπόθεση Λιγνάδη δεν έχει καμία σχέση ο νόμος Παρασκευόπουλου.

“Το παράδοξο που προκαλεί τον κόσμο είναι ότι έχουμε περιπτώσεις πάρα πολύ απλές και σε αδικήματα που δεν είναι τόσο σοβαρά, που δεν έχει χορηγηθεί αναστολή. Να θυμίσω την περίπτωση του ανθρώπου στο ΕΚΑΒ με το πλαστό πτυχίο, την καθαρίστρια με το πλαστό πτυχίο ή άλλες περιπτώσεις που δεν χορηγήθηκε αναστολή και έχουμε τώρα έναν που έχει κατηγορηθεί και τιμωρηθεί πλέον για 2 βιασμούς και του χορηγείται αναστολή” επισήμανε ο κ. Λύτρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι θέμα απόφασης του δικαστηρίου.

“Είναι στην διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου αν θα χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι το Εφετείο” ανέφερε, εκτιμώντας ότι η εκδίκαση στο Εφετείο, προφανώς θα προσδιοριστεί σε περίπου 2 χρόνια και με τις καθυστερήσεις θα πάρει περισσότερο χρόνο.

2 χρόνια δηλαδή σύμφωνα με τον ποινικολόγο Λύτρα θα παραμείνει εκτός φυλακής και έπειτα θα αποφασίσει την τύχη του το εφετείο.

Θα σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι μπορεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις να τις δεχόμαστε, αλλά όλες οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να κριθούν, διότι όπως η δικαιοσύνη κρίνει και έτσι πρέπει να κάνει και ο μέσος πολίτης έχει το δικαίωμα να κρίνει. Και με αυτήν την σημείωση προχωράμε στο δια ταύτα. Ο Λιγνάδης έμεινε μέσα περίπου 17 μήνες, σαφώς έχει δικαίωμα να εκφράσει όποια γνώμη θέλει. Ωστόσο καταδικάστηκε ως βιαστής ανηλίκων.

Σήμερα πήρε τριήμερη άδεια ένας επίσης βαριά κατηγορούμενος για συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που καταδικάστηκε για πολλαπλά εγκλήματα. Από το 2002 που συνελήφθη, βρίσκεται σε ένα κελί στις φυλακές Κορυδαλλού και δεν έχει πάρει ούτε μια μέρα άδεια. 20 χρόνια χωρίς άδεια είναι ο κατά πολλούς ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο νόμος όμως κανονικά και όχι ο νόμος παρασκευόπουλου πάλι, προέβλεπε περισσότερες άδειες.

Ο Γιωτόπουλος έχει υποβάλει στο παρελθόν πολυάριθμα αιτήματα τα οποία όλα έχουν απορριφθεί, ενώ εκκρεμεί και δεύτερο κατά σειρά αίτημά του για υφ΄ όρων απόλυσή του από τις φυλακές. Ο δήμαρχος Αθηναίων και γιός του δολοφονηθέντα Παύλου Μπακογιάννη αντέδρασε και θα μπορούσαμε να πούμε δικαίως. Ωστόσο σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να του δοθεί και άλλες φορές το δικαίωμα, δεν του δόθηκε και έμεινε 20 χρόνια μέσα χωρίς ούτε μια μέρα άδεια.

Και πάμε σε μια άλλη περίπτωση, του ληστή τραπεζών και αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή 9 χρόνια και 7 μήνες. Ο Μιχαηλίδης σήμερα είναι απεργός πείνας για πάνω από δύο μήνες. Ζητά με αυτό τον τρόπο από την Ελληνική δικαιοσύνη να αφεθεί ελεύθερος από τις φυλακές αφού, όπως τονίζει, είναι κάτι που το δικαιούται εδώ και επτά μήνες. Ωστόσο η δικαιοσύνη δεν του δίνει αυτό το δικαίωμα. Οργισμένος βλέποντας τα γεγονότα έστειλε στον ιστότοπο Ζούγκλα την παρακάτω επιστολή:

ΒΙΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΦΟΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Για την ελληνική “δικαιοσύνη”, ένας βιαστής παιδιών (Δ. Λιγνάδης) μετά από ούτε 1,5 χρόνο φυλακής έχει σωφρονιστεί επαρκώς και δεν αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Ένας δολοφόνος με ρατσιστικά κίνητρα (Αθ. Χορταριάς), σε 2 μήνες φυλακής έχει σωφρονιστεί επαρκώς και δεν αποτελεί επίσης κίνδυνο. Ένας δολοφόνος του 15χρονου Αλέξανδρου (Επ. Κορκονέας) δεν αξίζει ισόβια κάθειρξη. Ένας άλλος βιαστής (Π. Φιλιππίδης), κερδίζει πρόωρα την ελευθερία του καθώς δεν κρίνεται επικίνδυνος λόγω της διασημότητας του. Αυτή είναι η “εποποιία” της διαπλεκόμενης ελληνικής “δικαιοσύνης”.

Ωστόσο για την ελληνική “δικαιοσύνη” ένας αναρχικός ληστής τραπεζών και δραπέτης, μετά από 9 σχεδόν χρόνια φυλακής και 7 μήνες έπειτα από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων 3/5 της ποινής, είναι “επικίνδυνος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων καθώς δεν έχει περάσει επαρκές χρονικό διάστημα για τον σωφρονισμό του”.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η ληστεία τράπεζας και η απόδραση από τη φυλακή είναι κάτι πολύ χειρότερο από τον βιασμό ή τον φόνο. Ιδίως αν ο βιαστής είναι κολλητός υπουργών ή οι δολοφόνοι σκοτώνουν ταραχοποιούς πιτσιρικάδες ή περιθωριακά άτομα. Άλλωστε ο ρόλος του  κράτος δεν είναι η προστασία του κεφαλαίου; Επίσης, προφανώς και θα δείξει μεγαλύτερη εκδικητικότητα απέναντι σε κάποιον που αμφισβήτησε έμπρακτα το θεσμό-φόβητρο της φυλακής, απολύτως απαραίτητου για την πειθάρχηση της κοινωνίας.

Και όσον αφορά τις ληστείες τραπεζών, τώρα που σας φτωχοπιούμε, μη σας μπαίνουν ιδέες. Άμα θέλετε να βιάσετε κάποιο παιδάκι, με βύσμα σε υπουργό όλα γίνονται! Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής “δικαιοσύνης”.

Το έλαβα. Για αυτό ξεκίνησα απεργία πείνας. Για να εκθέσω όλες εκείνες τις αυθαιρεσίες εις βάρος μου, τις οποίες απαριθμώ στο κείμενο της έναρξης. Ωστόσο από ότι βλέπω δεν με έχουν ανάγκη. Εκτίθονται μόνοι τους. Ούτε τα προσχήματα.

Νομίζω πλέον και την απεργία πείνας την αξιοποιούν ως παραδειγματισμό. Όρισαν τη δικάσιμο της έφεσης μου στις 25/7. Εκείνη τη μέρα θα μετράω 64 ημέρες απεργίας πείνας. Ο σκοπός ξεκάθαρος. Να με εξαντλήσουν. Μία ενδεχόμενη αναπηρία μου ενισχύει το μήνυμα που εκπέμπουν. Ίσως και ο ενδεχόμενος θάνατος μου ο οποίος κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο πιθανός. Τέτοια διαστρέβλωση της έννοιας του Δικαίου είναι αδιανόητη. Να τη χαίρονται τη “δικαιοσύνη” τους. Άντε και καλές καριέρες.

Όσο για μένα, που δεν έχω πρόσβαση στις βίλες τους με τα πληθωρικά τραπέζια τους πληρωμένα με μίζες, μπορεί να χαιρετήσω αυτόν τον κόσμο νηστικός, αλλά με την πνευματική πληρότητα της ολικής υπαρξιακής σύγκρουσης με το σάπιο σύστημα τους.

15/7/2022,

Απεργός πείνας από 23/5, Γιάννης Μιχαηλίδης

Η δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μάθει να συντονίζεται με το περί κοινού δικαίου αίσθημα. Ένας βιαστής είναι έξω, ο Γιωτόπουλος μετά από 20 χρόνια παίρνει άδεια για 3 μέρες, ο Μιχαηλίδης έγκλειστος εδώ και 9 χρόνια δεν έχει πάρει ούτε μια μέρα άδεια και δυστυχώς ή ευτυχώς πολλά από αυτά που γράφει στην επιστολή του είναι αληθή. Προσπαθώ στο συγκεκριμένο άρθρο να είμαι όσο πιο προσεκτικός μπορώ γιατί αυτά τα θέματα είναι ευαίσθητα, επίσης δεν υποστηρίζω κανέναν από τους παραπάνω, κανένας δεν είναι αθώος, ωστόσο η αντιμετώπιση από την δικαιοσύνη δεν είναι ίση. Βασικό συστατικό της δημοκρατίας είναι η ισονομία, εφόσον σε έναν βιαστή δίνεται η δυνατότητα να είναι έξω, γιατί σε έναν δολοφόνο δεν δίνεται αυτό, γιατί σε έναν ληστή δεν δίνεται αυτό το δικαίωμα. Ο βιαστής ξέρετε είναι και αυτός δολοφόνος, και μάλιστα χειρότερος από τον δολοφόνο, αφού το θύμα του ζει και ζει με τις συνέπειες μιας πράξης που του στιγματίζει όλη του την ζωή.

Παρέθεσα όσα βρήκα από τους νομικούς της χώρας μας, δικαιοσύνη υπάρχει, η ισονομία όμως είναι μακριά από την ελληνική πραγματικότητα.

Η Δημοκρατία έχει τρία βασικά γνωρίσματα την Ισηγορία: (Δυνατότητα ίσου χρόνου λόγου σε όλους τους πολίτες), την Ισονομία: (Ισότητα των πολιτών απέναντι στους νόμους) και την Ισοκρατία: (Ίσο βάρος των πολιτών στις αποφάσεις της πολιτείας, δηλ. ίσα πολιτικά δικαιώματα). Αυτά τα καθιέρωσαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι, σήμερα όμως η δημοκρατία είναι κατά το δοκούν και κατά το όσο μας βολεύει, άρα ξεφεύγουμε από τις βασικές της αρχές που καθιέρωσαν οι πρόγονοί μας. Δεν κρίνω αποφάσεις, αλλά συγκρίνω αποφάσεις και από τι φαίνεται, κάτι δεν πάει καλά. Το τι; ας το κρίνει ο καθένας.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock