Ανακοινώσεις μεταξύ Μπελαβίλα και τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στη Σάμο

Ανακοινώσεις μεταξύ Μπελαβίλα και τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στη Σάμο

Κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Σάμο η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας βρήκε την ευκαιρία να γράψει ένα αιχμηρό κείμενο όπου ανέφερε και τον Νίκο Μπελαβίλα. Αμέσως η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με τον ίδιο αιχμηρό τρόπο στην Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο ο Νίκος μπελαβίλας ένοιωσε την ανάγκη σήμερα να δώσει μια οριστική απάντηση στην τοπική οργάνωση, που τον κατηγορεί πως έφτιαξε το χωροταξικό της Σάμου που αποτελεί από το 1994 τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού.

Η απάντηση δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Samos24 και ο Νίκος Μπελαβίλας απαντάει με την επαγγελματική του και όχι την πολιτική του ιδιότητα. Η απάντηση του Νίκου Μπελαβίλα έχει ως εξής:

Κύριοι της Δ.Ε.Ε.Π. Σάμου ΝΔ

Ο ανώνυμος συντάκτης της νέας ανακοίνωσης σας ή έχει πρόβλημα ανάγνωσης και κατανόησης της ελληνικής γλώσσας ή στήνει fake news για να ξεφύγει από το αμείλικτο ερώτημα που ετέθη την περασμένη εβδομάδα και δεν έχετε απαντήσει ακόμη: Τι γίνεται με τα χίλια σεισμόπληκτα κτίρια, με τα χίλια νοικοκυριά της Σάμου που αναμένουν είκοσι μήνες αυτά που υποσχεθήκατε και τα 80 εκ ευρώ;Τι γίνεται με τους δεκάδες κατεστραμμένους ναούς, σχολεία, δημόσια κτίρια;

Ας ξαναδιαβάσει παρακαλώ αργά και προσεκτικά το απόσπασμα της πρώτης ανακοίνωσης σας, όπου αντί να απαντήσει για τους σεισμούς ανατρέχει στο 1994(!): «Είδαμε επίσης  ότι είχε μαζί του (ο Αλέξης Τσίπρας) και τον κ. Μπελαβίλα βασικό μέλος της ομάδας του έφτιαξε το χωροταξικό της Σάμου που αποτελεί από το 1994  τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νησιού.»

Ξανά η απάντηση μου μήπως και την καταλάβει: Όχι δεν έκανα το χωροταξικό της Σάμου του 1994. Το επέβλεψε, ενέκρινε και αποπλήρωσε ο Υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατσιγιάννης τον Σεπτέμβριο του 1992 και το έκανε Προεδρικό Διάταγμα η επόμενη κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια χωρίς να αλλάξει ούτε μία γραμμή. Δυστυχώς για εσάς αυτή είναι η αλήθεια.

Με τη νέα ανακοίνωση σας επανέρχεστε ανοήτως με μία συνέντευξη μου, του 2019 ανακαλύπτοντας δήθεν την κρυμμένη πληροφορία. Λέω τότε στην Ευγενία Λουπάκη στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο επί λέξει: «Με την Σάμο έχω ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν και ως μέλος της ομάδας που έφτιαχνε το χωροταξικό των νησιών». Βεβαίως και είναι αλήθεια, έχω ασχοληθεί πάρα πολλές φορές. Με δύο συνέδρια για το Βαθύ και τη Σάμο, με έξι βιβλία για το Αιγαίο και τη Σάμο, με εικοσαετή διδασκαλία στο Πολυτεχνείο και με διαλέξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για το Αιγαίο, όπου περίοπτη θέση έχει η Σάμος. Με αυτές μου τις γνώσεις συνέβαλα όσο μπορούσα στο νομοσχέδιο για τη «Θαλάσσια Χωροταξία» του 2018.  Για να μην το  ξαναμπλέξετε σας ενημερώνω ότι αυτό με το οποίο ασχολήθηκα (το 2018 και όχι το 1994) έχει σχέση μόνο με τη θάλασσα, δηλαδή – ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, μεταφορές, λιμάνια, αγκυροβόλια, θαλάσσια πάρκα κλπ και δεν έχει ουδεμία σχέση με το περιβόητο σχέδιο του 1994, τις πόλεις, τους αγρούς, τα δάση και τη δόμηση.

Τελικά όμως για να φύγουμε από το μακρινό 1994 και να έρθουμε στο δραματικό 2022, το πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη της σεισμόπληκτης Σάμου. Το παλιό χωροταξικό είναι η κουρτίνα που εφεύρατε, ένα τέταρτο του αιώνα μετά, για να κρυφτούν οι ευθύνες του σήμερα. Είπαμε για να λυθεί, χρειάζονται άλλες ιδέες και άλλα μυαλά. Όχι ανώνυμοι συντάκτες ψευδών ειδήσεων.

Νίκος Μπελαβίλας

Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος

Η απάντηση της ΔΕΕΠ Σάμου (samos 24) πάνω σε αυτή την επιστολή έχει ως εξής:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε την ανοιχτή επιστολή – απάντηση του κ. Μπελαβίλα , παρότι ο ίδιος φέρεται το 2019 , όπως τουλάχιστον απόσπασμά της αποτυπώθηκε σε κεντρικά και τοπικά μέσα και δεν διαψεύστηκε , να δηλώνει στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο και τη δημοσιογράφο Ευγενία Λουπάκη με αφορμή την υποψηφιότητά του ως βουλευτής στον νομό: «Με την Σάμο έχω ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν και ως μέλος της ομάδας που έφτιαχνε το χωροταξικό των νησιών». Αυτά το 2019. Αν ο ίδιος εκ των υστέρων το αρνείται και διευκρινίζει ότι δεν συμμετείχε “σε ομάδα που έφτιαχνε το χωροταξικό ” εμείς δεν θα το αμφισβητήσουμε. Αλλά ήταν δικές του δηλώσεις. Αν αυτές δεν μεταφέρθηκαν σωστά η αν ήθελε άλλα να πει και άλλα γράφτηκαν δεν είναι δικό μας ζήτημα.

Το χωροταξικό στην Σάμο “φτιάχτηκε” το 1995 χρόνο κατά τον οποίο η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην οποία αναφέρθηκε ο γράφων ως τάχα υπεύθυνη γι’ αυτό, δεν βρίσκονταν στην εξουσία αλλά την είχε χάσει από το 1993. Το σημαντικό όμως για εμάς είναι το αποτέλεσμα της ενασχόλησης καθενός με το συγκεκριμένο θέμα είτε το 1995 είτε το 2005 είτε το 2015 να ήταν προς όφελος του νησιού και να βοήθησε να αρθεί έστω και μέρος των απαράδεκτων απαγορεύσεων του αρχικού χωροταξικού. Το σημαντικό για εμάς είναι ότι τίποτα σήμερα δεν παραπέμπεται στις καλένδες και δεν καθυστερεί. Το ΣΧΟΟΑΠ Μαραθοκάμπου ψηφίστηκε, οι αποφάσεις για το νέο χωροταξικό εκδόθηκαν και αναμένεται η προκήρυξη των μελετών ώστε να ακολουθήσει η διαβούλευση. Το σημαντικό είναι ποια θέση θα πάρει ο καθένας μας και πάλι. Θα πάρουμε το μέρος όσων λένε ότι πρέπει να καταργηθούν οι απαράδεκτες απαγορεύσεις που έφεραν μέχρι σήμερα το νησί μας πίσω στην ανάπτυξη ή θα ζητάμε να παραμείνουν οι ίδιες ή ακόμα μεγαλύτερες απαγορεύσεις επικαλούμενοι υπερβάλλουσες περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Εδώ θα φανεί η συμμετοχή του καθενός μας, το αν μας άρεσε ότι έγινε μέχρι σήμερα και αν θέλουμε να τα αλλάξουμε προς όφελος του νησιού.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock