Ξεχασμένοι από την ελληνική κυβέρνηση οι Έλληνες ναυτικοί που κρατούνται όμηροι στο Ιράν

Απάντηση σε ερώτηση του Κ.Βελόπουλου η οποία αποτελεί ένα μείζον θέμα για την Ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ξεχασμένοι από την ελληνική κυβέρνηση οι Έλληνες ναυτικοί που κρατούνται όμηροι στο Ιράν

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Δυσάρεστες εντυπώσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη αλλά και δραματική αγωνία έχει προκαλέσει στους συγγενείς τους η μακρά παραμονή υπό συνθήκες ομηρίας των Ελλήνων ναυτικών, τους οποίους συνέλαβε, προ μηνών, με ρεσάλτο στα ελληνικά δεξαμενόπλοια «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior», εντός του Περσικού Κόλπου, όπου έπλεαν, στρατιωτική δύναμη των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». Διαπιστώνουμε ότι, οι εν λόγω Έλληνες όμηροι είναι ξεχασμένοι από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, εδώ και πάνω από 90 μέρες, τα ΜΜΕ δεν αναφέρουν κάποιες εξελίξεις για την υπόθεσή τους, αφού, προφανώς, τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν δίνουν στην δημοσιότητα το παραμικρό στοιχείο και πληροφορία για την εξέλιξη της υπόθεσης. Η κατάσταση προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς, μετά από τόσον καιρό, οι ως άνω αθώοι ναυτικοί, όντας θύματα μιας ιμπεριαλιστικής επίδειξης δύναμης, όπου στα πλαίσια της τελευταίας η Ελλάδα έπαιξε εις βάρος τους τον ρόλο του κομπάρσου, έπρεπε να έχουν γυρίσει στα σπίτια τους, κατόπιν μιας δυναμικής πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Ποιες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της ομηρίας των ως άνω συλληφθέντων από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν Ελλήνων ναυτικών και ποιες ενέργειες έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου για την απελευθέρωσή τους;

Απάντηση από τον Νίκο Δένδια

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή στο Υπουργείο μας από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η κράτηση δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους στο Ιράν, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών κινητοποιήθηκαν πάραυτα και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, προβαίνουν συστηματικά σε συνεχείς ενέργειες σε υψηλό επίπεδο προς τις ιρανικές Αρχές, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Τεχεράνη. Παράλληλα, άμεση ήταν από την πρώτη στιγμή η ταυτόχρονη κινητοποίηση και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, με εκεί παραστάσεις του Πρέσβη μας στο Λονδίνο υπέρ της άμεσης αποδέσμευσης των δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους.

Στο πλαίσιο δε των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών για την προστασία και τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα άρθρα 3 παρ. η’ και 4 παρ. ιβ’ του Ν. 4781/2021 (Οργανισμός ΥΠΕΞ), έχουν από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες μας με στόχο τη διασφάλιση των Ελλήνων-μελών των πληρωμάτων των δύο υπό κατάληψη πλοίων με ελληνική σημαία στο Ιράν. Ήδη από τις 13 Ιουλίου η Πρόξενος της Ελλάδας στην Τεχεράνη μετέβη και παρέμεινε εκεί όπου κρατούνται τα πλοία με σκοπό να συνδράμει προξενικά τα πληρώματά τους. Επιπλέον, στις 23 Ιουλίου μετέβη στο Ιράν και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος συμμετείχε επί τέσσερις εβδομάδες στις προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης των Ελλήνων πολιτών και πληρωμάτων. Ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται εγκατεστημένη σε μόνιμη βάση στο λιμένα Μπαντάρ Αμπάς με στόχο την προξενική συνδρομή των πληρωμάτων των υπό κατάληψη πλοίων. Κατά τις επισκέψεις διαπιστώνεται ότι η κατάσταση υγείας των Ελλήνων είναι ικανοποιητική, ενώ μετά από συνεχείς πιέσεις μας προς τις ιρανικές Αρχές, οι συνθήκες κράτησης έχουν βελτιωθεί, με την ιρανική πλευρά να έχει πλέον επιτρέψει στο πλήρωμα χρήση κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών. Η τελευταία επίσκεψη στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών στα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κρατούνται στο Μπαντάρ Αμπάς πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου, συνοδεία και δύο Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι μετέβησαν από την Αθήνα στο Ιράν για τον σκοπό αυτό. Κατά την ανωτέρω επίσκεψη, διαπιστώθηκε βελτίωση της κατάστασης στα πλοία, μετά από συνεχείς πιέσεις μας προς τις ιρανικές Αρχές.

Τυχόν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις νομικές εξελίξεις επί του ζητήματος, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, θα πρέπει να αναζητηθούν από τα συναρμόδια Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock