Σεισμός στην Εύβοια

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός στην Αθήνα, σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (14/12). Στην Εύβοια το επίκεντρο.

Σεισμός στην Εύβοια

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 17:28 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 57 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας.

Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία δεν έχουν δεχτεί κλήσεις για τυχόν παροχή βοήθειας.

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στο σημείο

Στο ίδιο σημείο είχαν γίνει δύο σεισμοί την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίοι αποτέλεσαν συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που ταρακούνησαν την Εύβοια, αλλά και την Αττική, στα τέλη του Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, δύο ασθενείς σεισμοί μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (3/12) στην ανατολική Εύβοια.

Οι δονήσεις εντάσσονται στη μετασεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στην περιοχή μετά τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ καθώς και τον σεισμό 5 Ρίχτερ, οι οποίοι καταγράφτηκαν το πρωί και το βράδυ της Τρίτης (29/11) αντίστοιχα.

Προέρχονται από το ίδιο ρήγμα, το οποίο έχει προκαλέσει προβληματισμό στους σεισμολόγους. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Παπαζάχος και ο Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις τους έχουν πει ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια ήταν ο κύριος.

Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίστηκε 7 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά των Νέων Στύρων και είχαν εστιακό βάθος 9,7 χιλιομέτρων ο πρώτος και 9,5 χιλιομέτρων ο δεύτερος.

Οι σεισμικές δονήσεις στην Εύβοια έγιναν αισθητές και στην Αττική.

Ανησυχία για το ρήγμα στις Αλκυονίδες

Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Εύβοια, που έγιναν αισθητοί στην Αθήνα, αλλά και η κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα μόλις λίγες ημέρες μετά, άνοιξαν τη συζήτηση σχετικά με το ρήγμα στις Αλκυονίδες, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους σεισμολόγους.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, είπε σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις στην Εύβοια, ότι η σεισμική ακολουθία είναι σε αποδρομή, ενώ μιλώντας για τον ανατολικό Κορινθιακό τόνισε ότι είναι «ο ομφαλός της σεισμικότητας στην Ελλάδα. Είναι το σημείο αναφοράς. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με τον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο, που αν το κοιτάξουμε διαχρονικά είναι ένας κόλπος εγκάρσια στο ελληνικό τόξο. Είναι ένας κόλπος ο οποίος έχει προξενήσει το προκαλέσει το ενδιαφέρον ουσιαστικά πολυάριθμων επιστημονικών ομάδων από όλες τις χώρες του κόσμου και ο οποίος προσομοιάζει σαν ένας μικρός ωκεανός, ο οποίος συνέχεια ανοίγει».

Με αυτήν του τη δήλωση ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι απομακρύνεται η Πελοπόννησος από την ηπειρωτική Ελλάδα. «Το κομβικό σημείο στον ελληνικό χώρο υψηλής σεισμικότητας είναι και ο Κορινθιακός αλλά και Πατραϊκός κόλπος, όπου εκεί ουσιαστικά συσσωρεύονται δυνάμεις. Το 1981 είχαμε το μεγάλο σεισμό των 6,7 βαθμών με αρκετά μεγάλες επιπτώσεις στη γύρω περιοχή αλλά και στην Αττική και από εκεί και πέρα αναπτύσσεται μία συζήτηση κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί ένα τέτοιο σεισμικό γεγονός. Δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το χρόνο μέσα στον οποίο θα ενεργοποιηθούν ξανά οι Αλκυονίδες ή τα παράλληλα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο μεγαλύτερο μέγεθος συσσωρεύεται ενέργεια και τόσο μεγαλύτερο μέγεθος μπορεί να έχουμε».

Μιλώντας για την αντισεισμική κατάσταση των κατοικιών επέκρινε τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που γίνονται από όλες τις κυβερνήσεις και ότι δίνονται τεράστια ποσά χρημάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δίχως να γίνεται και αντισεισμική αναβάθμιση.

Αναφορικά με την Κακιά Σκάλα τόνισε ότι «είναι μία περιοχή η οποία έχει αυξημένο καταληκτικό κίνδυνο εδώ και 4.000 χρόνια. Τοποθετούνται καινούργιες βραχοπαγίδες, όπως λέμε γίνεται έλεγχος στα πρανή, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε βράχους οι οποίοι είναι έτοιμοι προς κατάπτωση. Η προσπάθεια μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο και να μειώσουμε και τη διακινδύνευση, δηλαδή τα ατυχήματα που υπάρχουν πάνω στην κατεύθυνση προς την Αθήνα».

News247

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.