Για την υπόθεση του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καλείται να δώσει εξηγήσεις για το ποσό των 60.000€ που πήρε από την αμαρτωλή ΜΚΟ, που χρηματοδοτούσε το Κατάρ, και ήταν αναμεμειγμένη η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της. Ο ίδιος πάντως σε δημοσίευμα μας στις 12 Δεκμβρίου τόνισε ότι η συμμετοχή του στη ΜΚΟ ήταν υπό την έγκριση της Κομισιόν.

Για την υπόθεση του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης για την υπόθεση αυτή απευθύνει δυο ερωτήματα στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Τα δύο ερωτήματα που θέτει αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι:

  1. Γιατί δεν δήλωσε αμέσως, μαζί με την παραίτησή του, ότι πήρε 60.000 ευρώ από την ΜΚΟ Παντσέρι σε 1 χρόνο;
  2. Πήραν χρήματα και τα άλλα «βαριά ονόματα» ή ήταν ο μόνος;

Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «ο κ Αβραμόπουλος οφείλει απαντήσεις: Καθόλου «τιμητική», ούτε για τον ίδιο, ούτε για την Ελλάδα, αυτή του η ανάμιξη!».

Ο ίδιος επισημαίνει σε προηγούμενη ανάρτησή του, δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που αναφέρουν ότι ο Δημ. Αβραμόπουλος, έπαιρνε μισθό από την αμαρτωλή ΜΚΟ του Παντσερι. «Είναι αυτονόητο ότι απαιτούνται πλήρης έρευνα από τις βελγικές αρχές και ανάλογες κινήσεις από την Κομισιόν, το κόμμα του και τον ίδιο».

Στο μικροσκόπιο πάντως της Κομισιόν βρίσκεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση, διεξάγει εσωτερικούς ελέγχους και θα επικοινωνήσει με τον κ. Αβραμόπουλο εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι δεν συμμορφώθηκε με τους όρους της έγκρισης που του δόθηκε για τη συμμετοχή του στην ΜΚΟ.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως τον Φεβρουάριο  του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, «ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει».

Ο πρώην Επίτροπος αναφέρει, επίσης, στη δήλωσή του ότι: «Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή».

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, παραχώρησε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που δηλώνει τα εξής: «Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική. Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρό Von der Leyen. Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό:3750€) . Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει ,ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει», συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος».

Κλείνοντας ο Δημήτρης Αβραμόπολος υποστηρίζει πως «μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή».

Τι άλλο αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα

Τα ξένα δημοσιεύματα πάντως αναφέρουν ότι η επί πληρωμή συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην αμαρτωλή ΜΚΟ του Παντσέρι πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος καθώς ο πρώην Έλληνας Επίτροπος, θεωρείται – μαζί με τον Λουίτζι ντι Μάιο – ως ένα από τα δύο φαβορί για την ανάληψη του ρόλου του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μόλις έσκασε η σύλληψη της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της και του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, με βαλίστες με χρήματα, παραιτήθηκε από την ΜΚΟ Fight Impunity.

Η αμαρτωλή ΜΚΟ, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των ξένων ΜΜΕ, λειτούργησε ως «κέντρο ξεπλύματος» για τα κρυφά κονδύλια που έφτασαν από το Κατάρ στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες από Αυγή και Documento

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.