Δηλώσεις και δράσεις για τα 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων

Πέρασαν 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, όπου είχε ως αποτέλεσμα πέρα από το να φτάσουμε κοντά εμείς έναντι των Τούρκων σε ένοπλη σύγκρουση, και τον θάνατο τριών στρατιωτικών από πτώση ελικοπτέρου.

Δηλώσεις και δράσεις για τα 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων

Πρόκειται για τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό. Στη μνήμη αυτών η Ολομέλεια τήρησε ενός λεπτού σιγή, ενώ αναφορές έγιναν από όλους τους βουλευτές, όλων των πτερύγων, τόσο στην θυσία των Ιμίων όσο και στην «μαύρη» ημέρα για την Πολεμική μας Αεροπορία, λόγω του περιστατικού της πτώσης του Phantom F4, που ακόμη την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο δεν έχει βρεθεί ο αγνοούμενος κυβερνήτης, και όσο περνάει η ώρα μειώνονται οι πιθανότηες, να είναι ζωντανός.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, είτε σημερινές, είτε λίγο παλαιότερες.

Γιάννης Οικονόμου: “Ζωντανή η μνήμη τους, υπενθύμιση για τους αγώνες του αύριο”

“Υπενθύμιση για τους αγώνες του αύριο” χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τη θυσία των τριών αξιωματικών στα Ίμια πριν από 27 χρόνια.

Σε ανάρτηση του στο twitter ο κ.Οικονόμου σημείωσε: “Εἷς οἰωνός ἄριστος, ἀμύνεσθαι περί πάτρης. 27 χρόνια μετά, η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών μας στα Ίμια παραμένει ζωντανή, ενώ αποτελεί υπενθύμιση για τους αγώνες του αύριο. Δεν ξεχνάμε! Αθάνατοι!”

Μηνύματα Νίκου Δένδια, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Ανδρέα Κατσανιώτη

«27 χρόνια από την κρίση στα Ίμια, τιμάμε τη μνήμη των πεσόντων σε ώρα καθήκοντος Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.  «Με επαγρύπνηση και με υπευθυνότητα προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», προσθέτει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του στο twitter σημειώνει τα εξής: «27 χρόνια από τη νύχτα των Ιμίων. Δεν λησμονούμε ποτέ και πάντα θα τιμούμε τους Ήρωες Αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν για την Πατρίδα. Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, Αντιπλοίαρχος, Παναγιώτης Βλαχάκος, Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός Αθάνατοι!».

«Ίμια 31/01/1996: Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος, Έκτορας Γιαλοψός. Αθανατοι!», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης σε ανάρτησή του στο twitter.

Χρ. Αθανασίου: Μας έδειξαν πώς είναι να νοιώθεις ελεύθερος – Θ. Πλεύρης: Το Αιγαίο και η γη μας είναι ποτισμένη με το αίμα ηρώων

«Οι τρεις σύγχρονοι “Παπανικολήδες”, ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, θυσιάστηκαν γιατί έμειναν πιστοί στον όρκο τους και από το πρόσταγμα της εσωτερικής τους ελευθερίας να υπερασπιστούν την εθνική ελευθερία με συμβολισμό τη συνέχιση της κυματίζουσας σημαίας μας στο Αιγαίο». Αυτό τόνισε ο προεδρεύων β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια την 31η Ιανουαρίου 1996.

Ο κ. Αθανασίου, εκ μέρους του Σώματος, ανάφερε πως «πριν από 27 χρόνια, σαν χθες βράδυ 30 Ιανουαρίου, τρεις σύγχρονοι “Παπανικολήδες” έδειξαν στον κόσμο όλο πώς είναι να νοιώθεις ελεύθερος και πώς υπερασπίζεσαι την ελευθερία σου».

«Ίμια 31 Ιανουαρίου 1996. Οι τρεις “Παπανικολήδες”, ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, αξιωματικοί του Πολεμικού μας Ναυτικού, κλήθηκαν από πρόσταγμα της εσωτερικής τους ελευθερίας να υπερασπιστούν την εθνική ελευθερία με συμβολισμό τη συνέχιση της κυματίζουσας σημαίας μας στο Αιγαίο, θυσιάζοντας τη ζωή τους. Ναι, θυσιάστηκαν γιατί έμειναν πιστοί στον όρκο που οι πρόγονοί μας στις Θερμοπύλες, στο 1821, στο 1922, στο 1940, τους υπαγόρευσαν. Γιατί γνώριζαν βαθειά μέσα τους ότι οι Έλληνες μπορεί, κατά καιρούς, να υποδουλωθήκαμε από υπέρτερες υλικές δυνάμεις, αλλά ποτέ, ανά τους αιώνες, δεν νοιώσαμε ανελεύθεροι», επεσήμανε.

Ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενους στους βουλευτές και την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία, σημείωσε: «Περνάμε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των προκλήσεων της γείτονος χώρας, μιας χώρας που συνεχώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας». «Εμείς δεν επιθυμούμε τις εντάσεις και τις προκλήσεις, τις αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και αποφασιστικά. Γνωρίζει, δε, η γειτονική χώρα ότι υπερέχουμε σε αυτοπεποίθηση, σε ψυχικές δυνάμεις. Είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά όμως έχουμε και εκατομμύρια Γιαλοψούς, Βλαχάκους και Καραθανάσηδες, έτοιμους να θυσιαστούν για την πατρίδα», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, υπογράμμισε ότι «πραγματικά, αυτή η επέτειος συμπίπτει με ένα επιπλέον συμβάν, το οποίο δημιουργεί ένα εθνικό πένθος και είναι η πτώση του Φάντομ χθες», συμπληρώνοντας πως «το Αιγαίο και η γη μας είναι ποτισμένη με το αίμα ηρώων και όσο θα υπάρχουν αυτοί οι ήρωες στον ακήρυχτο πόλεμο και στις προκλήσεις, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν που απειλεί ότι θα έρθει είτε μέρα είτε νύχτα. Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

Τάσος Γαϊτάνης: Δεν ξεχνάμε τη θυσία των τριών αξιωματικών στα Ίμια

«Η Ελλάς προασπίζει με αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης σε ανάρτηση στο Twitter για τη συμπλήρωση 27 ετών από τη θυσία των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ιμια τους οποίους, όπως επισημαίνει, «δεν ξεχνάμε».

«Θλιβερή επέτειος η σημερινή. 27 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε τους πεσόντες υπέρ πατρίδος. Δόξα και τιμή στους Ανιπλοιάρχους Χρ. Καραθανάση και Παν. Βλαχάκο και στο Σημαιοφόρο Έκτορα Γιαλοψό. Η Ελλάς προασπίζει με αποφασιστικότα την εθνική της κυριαρχία και τα εθνικά της Δίκαια», αναφέρει ο κ. Γαϊτάνης.

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Ήταν νύχτα του Γενάρη του 1996

Ο βουλευτής Σάμου σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει τα εξής:

«Στην φουρτουνιασμενη θάλασσα του Αιγαίου μας από τον παγωμένο βόρια, έπεσαν ηρωικά υπέρ πατρίδος στα ελληνικά Ίμια… Ο Καραθανάσης , ο Βλαχάκος και ο Γιαλοψός.

Η πατρίδα ευγνωμονούσα, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, ονόμασε 3 σύγχρονα πολεμικά ταχέα πλοία με το όνομα τους.

( Η κατασκευή των 2 περατώθηκε και του τρίτου επίκειται).

…Η μνήμη τους έτσι, εκτός από τις καρδιές μας, θα άρμενίζει στις θάλασσες μας και θα θυμίζει και στους εχθρούς μας τι τους περιμένει, είτε νύχτα έλθουν, είτε μέρα!…»

Μνημόσυνο για τον αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο στον Πειραιά (πρώτο θέμα)

Μνημόσυνο για τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκο, τελέστηκε σήμερα στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην Τερψιθέας) στον Πειραιά, εκεί όπου δεσπόζει το άγαλμα του ήρωα.

Ο αντιναύαρχος έπεσε στο καθήκον στις 31 Ιανουαρίου 1996 μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, του στρατεύματος, της αυτοδιοίκησης και τα μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Π. Βλαχάκου.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε: “Τιμάμε σήμερα τη μνήμη του αντιναύαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, ενός από τους τρεις ήρωες της σύγχρονης Ελλάδας που μαζί με τον Χριστόδουλο Καραθανάση και τον Έκτορα Γιαλοψό, έπεσαν υπέρ της πατρίδας μας στα τέλη Ιανουαρίου του 1996.

Τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς, αποτελούν μια τραγική ανάμνηση για κάθε Έλληνα. Εκείνη την νύχτα συμπυκνώθηκαν με δραματικό τρόπο τα γνωρίσματα της ιστορικής πορείας του ελληνικού έθνους. Η αγάπη για την πατρίδα ως ύψιστη αξία ζωής, η απόλυτη αίσθηση του καθήκοντος, η αυτοθυσία για την Ελλάδα μας, την Ελλάδα που έχει μάθει να πορεύεται σε άγρια και απειλητικά κύματα ανά τους αιώνες.

Την Ελλάδα που αντιμετωπίζει διαρκώς την απειλή και την επιβουλή των εξ ανατολών γειτόνων. Την Ελλάδα που δεν κάνει και δεν πρόκειται ποτέ να κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Που δίδαξε πολλές φορές στην ανθρωπότητα, οτι η δύναμη της ψυχής και η αφοσίωση στην πατρίδα, μπορεί να υπερνικήσει πολυάριθμους αντιπάλους. Την Ελλάδα που κάθε νέα γενιά παιδιών της, μπορεί ανά πάσα στιγμή και με κάθε κόστος να σηκώσει επάξια στους ώμους της το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης της πατρίδας, όταν κληθεί από την ιστορία να το πράξει. Αυτό έπραξαν εκείνο το βράδυ οι τρεις ήρωες των Ιμίων, αυτό έπραξε ο Παναγιώτης Βλαχάκος. Σε εκείνο το ελικόπτερο με κατεύθυνση τα Ίμια, είχαν μαζί τους την αυταπάρνηση και την υπέρτατη αγάπη για την Ελλάδα. Αυτό που διασφαλίζει στο ελληνικό έθνος την συνέχεια και την πρόοδο στο αύριο.

Οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία μας, και σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, αυτά αποτελούν πυξίδα και προϋπόθεση αισιοδοξίας για το μέλλον. Το σπουδαιότερο, όταν μιλάμε για την εθνική ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία, οφείλουμε όλοι να είμαστε απολύτως ενωμένοι. Ο διχασμός και η εσωστρέφεια από όποιους υποκινούνται, δεν εκφράζουν διαφωνίες για το παρόν, αλλά ανευθυνότητα για το αύριο.

Η ιστορία μας είναι γεμάτη με κόκκινες γραμμές, γραμμένες από το αίμα ηρώων. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Παναγιώτης Βλαχάκος είναι και πάλι φρουρός του Αιγαίου. Η νέα πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού φέρει το όνομα του, πλέει στα γαλανά νερά του Αιγαίου, είναι άγρυπνος φύλακας των συνόρων μας. Με αυτό τον τρόπο η πολιτεία αποφάσισε να τιμήσει με τον πλέον εμβληματικό τρόπο την μνήμη του ανθρώπου που την τίμησε και έδωσε την ίδια του την ζωή. Οφείλουμε κάθε μέρα για να αγωνιζόμαστε να κάνουμε πράξη το νόημα της θυσίας τους.

Του Παναγιώτη, του Χριστόδουλου, του Έκτορα, όλων των Ελλήνων που δέχθηκαν σε κάποια στιγμή της ζωής τους το ιστορικό κάλεσμα της εθνικής μοίρας. Να δώσουν και την ίδια τους τη ζωή. Ας δουλέψουμε όλοι οι Έλληνες με ενότητα και αποφασιστικότητα, ας δυναμώσουμε και άλλο την πατρίδα μας, την ισχύ της, την προοπτική της, την αυτοπεποίθηση όλων στο αύριο. Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα και με ένδοξη ιστορία αλλά και με ένδοξο παρόν και μέλλον”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε κατά την ομιλία του: “Όπως κάθε χρόνο ο Δήμος Πειραιά, τιμά την μνήμη του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Πειραιώτη αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσε στο καθήκον, την τραγική νύχτα των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996. Πέρασαν 27 χρόνια από τότε, όμως οι μνήμες των δραματικών στιγμών που βίωσε η χώρα αλλά και η συγκίνηση για την απώλεια των τριών αξιωματικών μας, παραμένουν έντονες και το ίδιο δυνατές.

Ειδικά για τον Πειραιά η απώλεια ήταν μεγάλη καθώς χάθηκε ένας συμπολίτης μας γεμίζοντας την οικογένεια του πάνω από όλα αλλά και την πόλη μας με θλίψη. Ο Δήμος Πειραιά με το μνημόσυνο αυτό, διατηρεί ζωντανή την μνήμη και τιμά τον Παναγιώτη Βλαχάκο, καθώς έχασε την ζωή του υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας και την τιμή όλων των Ελλήνων.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν οξυμένες, φέτος μάλιστα η προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, σε επίπεδο φρασεολογίας και απειλών προς την χώρα μας, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Απέναντι σε αυτή την συμπεριφορά, οφείλουμε και ζητάμε να είμαστε όλοι ενωμένοι, όταν πρόκειται για κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Οφείλουμε να παραμερίζουμε τις οποίες ιδεολογικές μας διαφορές και να γινόμαστε όλοι ένα”,τόνισε ο κ. Μώραλης.

Σε σύντομη ομιλία προχώρησε και ο αδερφός του εκλιπόντος, Νίκος Βλαχάκος: “‘Αλλη μια μέρα τιμής για τους φύλακες της ειρήνης. ‘Αλλη μια μέρα που ανήκει αποκλειστικά στους τρεις ήρωες των Ιμίων και το Πολεμικό Ναυτικό. Στους ανθρώπους αυτούς που όταν τους καλεί το πατριωτικό καθήκον, τους χαρακτηρίζει απόλυτα η τόλμη και η αυτοθυσία. Είναι αυτοί που ξέρουν να τιμούν την στολή τους και το εθνόσημο. Αυτά αποδείξατε περίτρανα εσείς οι τρεις εκείνο το μοιραίο βράδυ με τίμημα την ίδια σας την ζωή. Σκοπός σας ήταν μόνο η διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων. Στόχος σας τα σύνορα μας να είναι πάντα γαλάζια. Η πολιτεία ναυπήγησε δύο υπερσύγχρονες πυραυλακάτους, Καραθανάσης και Βλαχάκος. Τιμώντας σας έτσι ώστε η ηρωική σας πράξη να μείνει άσβεστη στη διαδρομή της ιστορίας της πατρίδας”.

Μνημόσυνο και στη Σάμο (samos 24)

Τους πεσόντες της Ναυτικής Αεροπορίας, ανάμεσα τους τον υποπλοιάρχους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος την 31η Ιανουαρίου 1996, όταν το ελικόπτερό τους κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, τίμησε η κοινότητα Καρλοβάσου, με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που έχει στηθεί, με πρωτοβουλία της οικογένειας Ανδριανόπουλου .

Να θυμίσουμε ότι ο Χριστόδουλος Καραθανάσης είχε καταγωγή από τη Σάμο και για αυτό έχει στηθεί εκεί το μνημείο.

Μνημόσυνο και στη Κέρκυρα

Πρόκειται για την ιδιαίτερη πατρίδα του Έκτορα Γιαλοψού, όπου συγκεκριμένα καταγόταν από το χωριό Αφίωνα. Και εκεί κάθε χρόνο αυτή την ημέρα γίνεται επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη παρουσία στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.