Κόντρα στον δήμο Ανατολικής Σάμου για παράνομη κοστολόγηση λογαριασμών τελών ύδρευσης

Προ ολίγων ημερών η Δημότική παράταξη «Ανατροπή» κατήγγειλε ότι η δημοτική αρχή της ανατολικής Σάμου κοστολόγησε παράνομα στους λογαριασμούς ύδρευσης τα τέλη ύδρευσης και σήμερα είχαμε απάντηση από την δημοτική αρχή.

Κόντρα στον δήμο Ανατολικής Σάμου για παράνομη κοστολόγηση λογαριασμών τελών ύδρευσης

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η ανατροπή αναφέρει ότι “μελετήθηκαν λογαριασμοί τελών ύδρευσης που εκδίδονται τα τελευταία χρόνια από την νυν δημοτική αρχή, στους οποίους παρουσιάζονται «διάφορα τεχνάσματα και αλχημείες, που όλα αυτά εγείρουν πολλά ερωτηματικά (με ποιες αποφάσεις γίνονται και αν πραγματοποιούνται σωστές μετρήσεις), καταλήγοντας σε μια άδικη κοστολόγηση εις βάρος των δημοτών“ και προκύπτουν ερωτήματα όπως :

1. Πως τυχαίνει η κατανάλωση να παραμένει ακριβώς ίδια κάθε χρόνο σε πολλές παροχές;

2. Γιατί αλλού εκδίδονται εξαμηνιαίοι λογαριασμοί, ενώ αλλού ετήσιοι;

3. Πως γίνεται να εκδίδεται σήμερα ένας λογαριασμός και να αφορά την κατανάλωση που έγινε από 2 έως και 3 χρόνια πριν;

Η “Ανατροπή” ήδη έχει καταγγείλει εγγράφως αυτές τις λανθασμένες υπερχρεώσεις στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και ζητάει την διερεύνηση, τον έλεγχο και τον καταλογισμό ευθυνών.

Συγκεκριμένα η παράταξη αιτείται:

1. Να ελεγχθούν από αρμόδια όργανα και υπηρεσίες όλοι οι λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί κατά την νυν δημοτική περίοδο.

2. Να καταλογιστούν οι προβλεπόμενες ευθύνες στους αρμόδιους που διοικούν τον Δήμο.

3. Να διευθετηθεί ο τρόπος, ούτως ώστε όσοι δημότες έχουν χρεωθεί παράνομα, να εισπράξουν άμεσα την διαφορά των χρεώσεων και όχι να γίνει μελλοντικός συμψηφισμός, λόγω υπέρογκων ποσών.

Από την δημοτική αρχή “ζητάει εδώ και τώρα“:

1. Να ανασταλούν όλες οι εισπράξεις των λογαριασμών τελών ύδρευσης για όλους τους δημότες μας, μέχρι να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας όλοι οι λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί και να γίνουν οι επιστροφές.

2. Σε όσες περιπτώσεις αποδεικνύεται η παράνομη είσπραξη χρημάτων από τον Δήμο, να επιστραφούν άμεσα και έντοκα.

3. Να αναλάβουν τις ευθύνες όσοι αιρετοί είναι υπεύθυνοι, υποβάλλοντας και την ανάλογη παραίτησή τους.

Η απάντηση της Δημοτικής αρχής είναι ότι τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δηλαδή στις 4 Σεπτεμβρίου του 2019 ενημερώθηκε με σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας εσόδων, για τις ελλείψεις που υπήρχαν στην καταμέτρηση λογαριασμών ύδρευσης οι οποίες αφορούσαν τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018.

Ως εκ τούτου όπως ανέφερει η Δημοτική Αρχή ήταν επιτακτική ανάγκη να μετρηθούν και να βεβαιωθούν οι λογαριασμοί ύδρευσης παρελθόντων ετών διότι η καθυστέρηση αυτή επέφερε μείωση των εσόδων. Αυτό είχε ως προϋπόθεση να γίνει άμεσα καταμέτρηση σε ετήσια βάση και όχι σε εξαμηνιαία (λόγω των ετών που είχαν να μετρηθούν) για να μπορέσουμε να έρθουν οι λογαριασμοί στη σωστή τους σειρά όσον αφορά το έτος βάσης (όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι εξ αρχής).

Για το λόγο αυτό υπήρξε τροποποίηση του μηχανογραφικού συστήματος ώστε να αλλαχθεί το έτος αλλά και η κλίμακα χρέωσης. Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό συνεργάτη του συστήματος διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιοχές έγινε αλλαγή έτους αλλά όχι και κλίμακα χρέωσης, με αποτέλεσμα την λανθασμένη χρέωση σε κάποιους λογαριασμούς ύδρευσης.

Με την διαπίστωση του λάθους δόθηκε εντολή στον εξωτερικό συνεργάτη να συντάξει νέες λίστες με τα διορθωμένα ποσά σε συνεργασία με την υπηρεσία εσόδων και όπου υπάρχουν λάθος χρεώσεις θα γίνει συμψηφισμός των λανθασμένων διαφορών.

Τέλος η Δημοτική Αρχή Ανατολικής Σάμου κατηγορεί τον επικεφαλή της Παράταξης «ΑΝΑΤΡΟΠΗ»ότι θα μπορούσε να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία για να ενημερωθεί αντί «να δημοσιοποιήσει το θέμα και ακόμη περισσότερο να αποστείλει καταγγελία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά και στον Συνήγορο του πολίτη με όποια επιβάρυνση μπορεί αυτό να επιφέρει στο Δήμο, τους υπαλλήλους και κατ’ επέκταση στους δημότες».

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading