Βρέθηκε νεκρός ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλμυρό Μαγνησίας

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλμυρό Μαγνησίας, ο καθηγητής Χρήστος Τρικαλινός, αναζητούνταν από τους συγγενείς του 3 ημέρες. Δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν πουθενά και δεν είχε δώσει σημάδια ζωής. Έτσι αποφασίστηκε να παραβιάσουν την πόρτα του σπιτιού του, όπου και τον βρήκαν νεκρό.

Βρέθηκε νεκρός ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλμυρό Μαγνησίας

Ο Χρήστος Τρικαλινός, καθηγητής πανεπιστημίου πέθανε μόνος, την Δευτέρα το βράδυ, επάνω στην καρέκλα του γραφείου του από ανακοπή καρδιάς. Ήταν η επόμενη μέρα των εκλογών. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου και γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα προβλήματα με την υγεία του.

Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα της αριστεράς και ένας άνθρωπος που είχε ευρύτερη αποδοχή. Γεννήθηκε το 1946 στο Βόλο και έζησε στον Αλμυρό Μαγνησίας. Σπούδασε Φυσική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1981 έως το 2013 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την περίοδο 1981-2006 ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και την περίοδο 2006-2013 στο Τμήμα Μεθοδολογίας και Ιστορίας των Επιστημών. Πέρασε από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, δηλαδή από Επιμελητής έως Καθηγητής. Επίσης, δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, ενώ είχε γράψει το βιβλίο “Μοριακή Φυσική – Θερμοδυναμική” και από κοινού με τον Παύλο Ιωάννου τα βιβλία “Ασκήσεις Φυσικής – Μηχανική” και “Ασκήσεις Φυσικής – Ηλεκτρομαγνητισμός”.

Συμμετείχε επίσης στη συγγραφή εκπαιδευτικού πακέτου για την Φυσική Γενικής Παιδείας Α΄ και Β΄ Λυκείου. Συνταξιοδοτήθηκε το 2013 και από το 2014 ήταν Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ ΑΕΙ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού).

Ανακοίνωση του τμήματος ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης

Το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης αποχαιρετά με θλίψη τον Χρήστο Τρικαλινό, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος, στο οποίο υπηρέτησε από το 2006 ως το 2013.  Ο Χρήστος Τρικαλινός γεννήθηκε στον Βόλο το 1946.

Καταγόμενος από οικογένεια αριστερών αγωνιστών, γνώρισε και ο ίδιος διώξεις και κακουχίες στις πρώτες δεκαετίες της ζωής του.  Το 1964 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγκάστηκε όμως να εγκαταλείψει τις σπουδές του το 1967 λόγω της Απριλιανής δικτατορίας.

Μετέβη στη Μόσχα και το 1969 εγγράφηκε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ, από το οποίο αποφοίτησε το 1974 με άριστα και με ειδικότητα στην Πυρηνική και Ατομική Φυσική.  Μετά το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και έναν χρόνο αργότερα μετέβη πάλι στη Μόσχα για να εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή, την οποία ολοκλήρωσε το 1980, για να επιστρέψει στη συνέχεια οριστικά στην Ελλάδα.

Το 1981 εκλέχθηκε Επιμελητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε ως το 2006, όταν και μετακινήθηκε στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (σημερινό Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης), στο οποίο υπηρέτησε έως την αφυπηρέτησή του.  Ο Χρήστος Τρικαλινός δίδαξε και εκπαίδευσε εργαστηριακά αρκετές χιλιάδες φοιτητών διαφόρων Τμημάτων (Φυσικής, Παιδαγωγικό, Πληροφορικής, ΜΙΘΕ/ΙΦΕ), επέβλεψε δεκάδες διπλωματικών εργασιών και τρεις διδακτορικές διατριβές.  Την περίοδο 2004–2013 ήταν υπεύθυνος λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1998 έως το 2004 ήταν πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.) Α.Ε.Ι., ενώ επί πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων για τα ημερήσια και εσπερινά Λύκεια.

Τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης θα θυμούνται τον Χρήστο Τρικαλινό ως έναν αυστηρό αλλά δίκαιο πανεπιστημιακό δάσκαλο, με ακαδημαϊκό ήθος και ακεραιότητα, και με έντονη και ανιδιοτελή προσφορά τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στην κοινωνία.

Ανακοίνωση του γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας

“Με βαθιά οδύνη και συντριβή αποχαιρετούμε τον σύντροφό μας, συντονιστή της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλμυρού, Χρήστο Τρικαλινό. Ο Χρήστος Τρικαλινός ήταν διεθνούς κύρους καθηγητής Φυσικής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε διατελέσει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Α.Ε.Ι. από το 1998 έως το 2004. Πέρα από τη σημαντική ακαδημαϊκή και συνδικαλιστική του δράση, τους αγώνες του για την στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου και των αναγκών των φοιτητών και φοιτητριών, ο Χρήστος Τρικαλινός ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη στις ιδέες που υπηρετούσε. Από μικρή ηλικία βίωσε τις διώξεις και τις στερήσεις στα δύστοκα χρόνια του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου. Έζησε την εξορία στο Τρίκερι όπου κρατούνταν οι θείες του με τις οποίες μεγάλωσε και βίωσε στην παιδική και εφηβική ηλικία τον στιγματισμό που υπέστησαν όλες οι οικογένειες των ηττημένων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και ιδιαίτερα στην επαρχία. Όλα τα παραπάνω τα αποτύπωσε με τρυφερότητα σε ένα υπέροχο βιβλίο που μας άφησε με στιγμιότυπα από τη ζωή του. Είχε γράψει επίσης, 4 πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο φυσικής και συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων φυσικής για το Λύκειο. Δημοσίευσε πολλά άρθρα γενικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της χώρας, ενώ μετέφρασε 2 λογοτεχνικά βιβλία από τα ρωσικά. Οι γονείς του ήταν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. Υπέστησαν το κυνηγητό του κράτους της Δεξιάς, με συνέπεια να τους συναντήσει για πρώτη φορά στη ζωή του σε μεγάλη ηλικία. Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, συνέχισε τις σπουδές του στη ΕΣΣΔ, όπου τιμήθηκε με σημαντικές διακρίσεις, και επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Από το 1981 έως το 2013 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1981-2006 στο Τμήμα Φυσικής και την περίοδο 2006-2013 στο Τμήμα Μεθοδολογίας και Ιστορίας των Επιστημών. Η διεθνής επιστημονική του καταξίωση ήταν μοναδική για Έλληνα επιστήμονα, ενώ παράλληλα αγωνίστηκε με πάθος για μια άλλη κοινωνία. Οργανωμένος πάντοτε στις γραμμές της Αριστεράς. Από το ΚΚΕ στον Συνασπισμό και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε στη γεννέτειρά του, τον Αλμυρό, και συμμετείχε σε όλα τα σημαντικά δρώμενα της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Μαγνησίας. Θα ζει για πάντα μέσα στις καρδιές μας και η ανάμνησή του θα αποτελεί για μας αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του και στους συντρόφους και τις συντρόφισσές του στην οργάνωση του Αλμυρού.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Χρήστο Τρικαλινό, πανεπιστημιακό δάσκαλο και Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Αλμυρό Βόλου.

Ο Χρήστος Τρικαλινός υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Η ακαδημαϊκή του προσφορά στον τομέα της Φυσικής έχαιρε ευρείας αναγνώρισης, ενώ συμμετείχε και στη συγγραφή του εκπαιδευτικού πακέτου για την Φυσική Γενικής Παιδείας Α΄ και Β΄ Λυκείου.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα