O Albert Rehm για την αρχαία Οινόη της Ικαρίας

O Albert Rehm για την αρχαία Οινόη της Ικαρίας
Ικαρία, Κάμπος, το Ωδείον

Ο Albert Rehm που γεννήθηκε στο Augsburg της Γερμανίας στις 15 Αυγούστου του 1871 και πέθανε στο Μόναχο στις 31 Ιουλίου του 1949 και ήταν καθηγητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιου του Μονάχου, σε απόσπασμα από το βιβλίο του Νικολάου Τσαγκά «Η νήσος Ικαρία στους Ευρωπαίους περιηγητές» αναφέρεται στην Αρχαία Οινόη της Ικαρίας.

Πορτραίτο του Γερμανού Καθηγήτή

Η αρχαία Οινόη είναι μια πόλη στην βόρεια πλευρά της Ικαρίας,που η πρώτη και η μοναδική ονομασία της συναντάται στο μοναδικό διάταγμα της πόλης και μαρτυρείται μόνο από επιγραφικές και νομισματικές αποδείξεις.

Ο μικρός τόπος αυτού του νησιού της Ικαρίας κείται στο μικρό και γόνιμο οροπέδιο του σημερινού Κάμπου, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από το χωρίο (σήμερα κωμόπολη) Εύδηλος και είναι ένα μοναδικό μέρος γεμάτο επιγραφές,που δεν φαίνονται πουθενά αλλού σε ολόκληρο το νησί και έχουν πλούσια αποσπάσματα επιγραφών και τετραγωνισμένων μαρμάρων.

Εκέι βρέθηκε το διάταγμα προς ψήφιση με τίτλο «Οι Σάμιοι οι κατοικούντες Οινήν’ μια γραφή που χρονολογείται στον 2ον με 3ον πχ Αιώνα.Η τοποθεσία των ιστών δεν εξετάζεται για το πρόβλημα,που μας ενδιαφέρει εδώ,διότι η εκεί αναφερόμενη επιγραφή,όπως ακριβώς το διάταγμα μας Ιστιαίοι στηρίζεται σε εσφαλμένη ανάγνωση και πάνω στον λίθο και στην αμφίβολη θέση δεν υπάρχει κανένα όνομα.

Δεν υπάρχει λίγος από την πεδιάδα να τοποθετήσουμε την Οινόη σε ανώτερο επίπεδο.Ο ναός της ταυροπόλου αρτέμιδος, το κυριότερο ιερό όλης της νήσου, με μεγάλη πιθανότητα,πρέπει να ανζητηθεί στην τοποθεσία της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνη, που χτίστηκε στον κεντρικό σημείο του Κάμπου.Οι παλιοί κίνες,που ανήκουν στον ναό του Αγίου Γεωργίου και ευρίσκονται σε ανώτερες κλίνες της πεδιάδας, θα μπορούσαν να είχνα μεταφερθεί από τα χαμηλά.Την τελική κρίση θα μπορούσε να επιφέρει μια μελλλοντική ανασκαφή

Η ταυροπόλος άρτεμης είναι μια θεότητα,που λατρευόταν από παλιά και μαρτυρείται από φιλολογικές πηγές στην Οινόη.Οι Μιλήσιοι αποικιστές δεν την χρησιμοποίησαν, αλλά τέθηκς μαζί με τις άλλες Μικρασιάτικες Θεότητες ,παρόλα αυτά η λατρεία της φανερώνεται από τα νομίσματα στην Οινόη και επιπλέον στα νομίσματα της Οινόης υπάρχει ο Διόνυσός,που φαίνεται σαν λατρευτικός θεός.

Υπάρχουν χιλιάδες επιγραφές έξω από την Οινόη,που την εμφανίζουν σαν μέλος της αττικής θαλάσσιας συμμαχίας,ενώ στην συμμαχία αυτή φαίνεται και ως μέλος οι Θέρμες αλλά η Οινόη ήταν η πιο σημαντική πόλη της συμμαχίας των Αθηναίων.Η ευημερία της περιοχής στηρίχθηκε στην Αμπελουργία και για αυτό λατρευόταν στην περιοχή Ο Διόνυσος. Η άμπελος της Οινόης καλούνταν από τους ξένους ιερά και από τους ντόπιους Διονυσιακή.

Τα παραπάνω έγραφε ο καθηγητής για αυτόν τον σπουδαίο τόπο για το νησί μας, όπου μαζί με τα αρχαία Θέρμα είχαν γίνει μέλη της Αθηναϊκής συμμαχίας. Το όνομα της πόλης φαίνεται να προέρχεται από το κρασί που καλλιεργείται στην περιοχή, στις πλαγιές του όρους Πράμνου, αν και άλλοι πιστεύουν ότι η Ικάρια Οινόη ήταν αποικία της αττικής Οινόης.

Απομεινάρια του Ναού στη περιοχή του Να Ικαρίας (Νας=Ναός στα αρχαία)

Κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ., η Οινόη και η υπόλοιπη Ικαρία έγινε μέρος της θάλασσας αυτοκρατορίας του Πολυκράτη, και κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ.,μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας όπως προείπαμε. Κατά τον 2ο αιώνα π.Χ., το νησί αποικήθηκε από τη Σάμο.Τότε φαίνεται πως χτίστηκε ο ναός της Αρτέμιδος με το όνομα Ταυροπόλιον, στην Οινόη. Τα νομίσματα της πόλης έδειχναν την Άρτεμις και ένα ταύρο, με επιγραφή, “ΟΙ” ή “ΟΙΝΑΙ[ΩΝ]”.

Το υπουργείο πολιτισμού για την Αρχαία Οινόη

Επιμέλεια της Μαρίας Βιγλάκη-Σοφιανού, αρχαιολόγου

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάμπου καταλαμβάνει την περιοχή της αρχαίας Οινόης, που κατοικήθηκε από την μυκηναϊκή εποχή έως την ύστερη ρωμαϊκή / πρώιμη βυζαντινή περίοδο.

Τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου αποτελούν το Ωδείο, το υστερορρωμαϊκό υδραγωγείο και ένα πρωτοβυζαντινό κοσμικό κτίριο με το όνομα “Παλάτια”.

Το Ωδείο είναι ένα εξαιρετικής κατασκευής αρχιτεκτόνημα της ύστερης αρχαιότητας, οικοδομημένο με κτιστή τοιχοδομία και με χαρακτηριστικά τα μεγάλα τόξα. Αναστηλώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κατά την διετία 1978-1980.

Πρόσφατα ο αρχαιολογικός χώρος Κάμπου επεκτάθηκε και χαρτογραφήθηκε. Παράλληλα, κηρύχθηκαν και χαρτογραφήθηκαν 10 αρχαιολογικοί χώροι στην Ικαρία και τους Φούρνους.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO