Λεφτά υπάρχουν

Από τη Σύνταξη

Μπορεί η φράση ιστορικά και πολιτικά να ανήκει στον Γεώργιο του Ανδρέα Παπανδρέου (Γ.Α.Π) αλλά έχει ουσία και ειδικά σήμερα. Ο ΓΑΠ όταν το έλεγε έδειχνε την αστική (άρχουσα) τάξη της Ελλάδος και αυτούς που πήραν δημόσια χρήματα και τα τοποθέτησαν σε εξωτικούς παραδείσους, γιατί από κει προέκυψε το χρέος και τα μνημόνια, αλλά ακόμα και σήμερα έχει εντέλει νόημα.

Λεφτά υπάρχουν

Είναι επίσημο αγαπητοί αναγνώστες, η κυβέρνηση έβαλε χέρι στο μαξιλαράκι των 35 δις που είχε αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εκεί λοιπόν εδράζεται και ο τίτλος του άρθρου. Λεφτά στο κράτος δεν υπάρχουν, μας τα πήρε ο Ιός, αλλά το μαξιλαράκι που για μήνες ήταν ένα ψέμα-μύθος του Τσίπρα, έτσι μας έλεγε η κυβέρνηση, και ξαφνικά ανεκαλύφθει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη Ελληνική κυβέρνηση που δεν άφησε κενά ταμεία στην επόμενη κυβέρνηση και το έχει παραδεχτεί αυτό εμμέσως πλην σαφώς και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα λεφτά όμως τελειώνουν και πρέπει με κάποιο τρόπο να παράγονται νέα, και η πανδημία δυστυχώς δεν μας αφήνει να κάνουμε την δικιά μας οικονομκή πολιτική στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Τα πράγματα λοιπόν είναι σκούρα και ειδικά ανα πάρουμε τα δεδομένα που μας δίνει το ρεπορτάζ τη Αυγής, μιλάμε για τουλάχιστον 1 δις βγαλμένα μέσα από το μαξιλαράκι, που πήγε για την αποληρωμή δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Το δάνειο που αποπληρώθηκε ήταν 3.3 δις και από τι φαίνεται τα χρήματα προήλθαν από την έκδοση τριακονταετών ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο, από την οποία αντλήθηκαν περί τα 2,5 δισ. με επιτόκιο κοντά στο 1,9% και με 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ από το γνωστό μαξιλάρι.

Λίγα λόγια για το μαξιλάρι

Η κληρονομιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε:

  • Ένα ομόλογο του ESM από τον δανεισμό του 2015 ύψους 15,7 δισ. περίπου, το οποίο δεν μπορεί να σπάσει χωρίς άδεια και αφορά μόνο την πιθανή ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
  • Ένα αποθεματικό ύψους περίπου 17-18 δισ. ευρώ, απόλυτης ιδιοκτησίας της χώρας, που προέρχεται από τα πλεονάσματα των προϋπολογισμών τριών ετών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία και τη μικρή επιστροφή κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και έχουν μηδενικό επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.

Η αποπληρωμή του εν λόγω δανείου έγινε από τα χρήματα του αποθεματικού και όχι από το ομόλογο του ESM. Εαν η κυβέρνηση αρχίζει να πειράζει αυτά τα χρήματα τότε υπάρχουν όντως προβλήματα στην Ελληνική οικονομία. Το πρώτο δις πάντως έφυγε…..

Επιστολή στον ESM

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όπως διέρρεε σε φίλια sites, είχε ζητήσει με επιστολή του από τον ESM τα εξής:

  • Τα 3,6 δισ. να πληρωθούν με ένα μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα (εννοεί το μαξιλάρι) των 30,5 δισ. Θα επιλεγεί το κομμάτι με το χαμηλότερο επιτόκιο, για να μεγιστοποιηθεί και το όφελος της όλης κίνησης. Το χαμηλότερο επιτόκιο (σχεδόν μηδενικό) έχει η δόση ύψους 15,7 δισ. από τον ESM, η οποία θέλει ειδική έγκριση για να χρησιμοποιηθεί.
  • Παράλληλα είχε ζητήσει άδεια για να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα ταυτόχρονης αποπληρωμής ισοπόσως του ESM.

Για το δεύτερο αίτημα -όπως και στις προηγούμενες αποπληρωμές- ο ESM έδωσε το ΟΚ. Για να σπάσει όμως το σκληρό μαξιλάρι, όχι.  Έτσι ο κ. Σταϊκούρας έβαλε χέρι στα άλλα αποθεματικά «μηδενικού επιτοκίου».

Το ταμείο ανάκαμψης

Η κυβέρνηση ποντάρει στο ταμείο ανάκαμψης, αφού η στρατηγική της επικεντρώνεται σε τέσσερα ζητήματα, δηλαδή την πρόστασία του κλίματος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, καθώς και προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτά είναι τα ζητήματα που θα τεθούν την επομένη της κορωνοκρίσης και ορθώς η κυβέρνηση ζητάει χρήματα από αυτό το ταμείο.

Στις 10 Απριλίου μάλιστα αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το καλοκαίρι, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, θα μπορεί να εκταμιεύσει τα πρώτα ποσά. Στην Ελλάδα τα χρήματα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα. Η χώρα που μόλις πρόσφατα άρχισε να συνέρχεται από μία δεκαετή κρίση χρέους γράφει  σε δημοσίευμα της η οικονομική επιθεώρηση Handelsblat, βιώνει μία ακόμη ύφεση λόγω της πανδημίας. Η Ελλάδα έχει πληγεί ιδιαίτερα από την καθίζηση του τουριστικού κλάδου. Τον περασμένο χρόνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2%».

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και η άποψη του υπουργείου

Μετά την τελευταία αποπληρωμή του χρέους, η Ελλάδα έχει να πληρώσει άλλη μια δόση της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ για να φύγουν από την χώρα μας τα δάνεια του ΔΝΤ. Το 1,8 δισ. ευρώ που απομένει αφορά το 2022 (1,287 δισ. ευρώ), το 2023 (284 εκατ. ευρώ) και ένα μικρό μέρος, περίπου 200 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2022. Σημειώνεται ότι τα δάνεια προς την Ευρώπη (EFSF, ESM και διμερή), που ήταν συνολικά πάνω από 240 δισ. ευρώ, λήγουν το 2070.

Το υπουργείο πάντως υποστηρίζει ότι «με τη νέα αυτή προεξόφληση ενισχύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας έναντι εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.

Λόγω των παραπάνω παραγόντων, η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή έχει ήδη εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Γεγονός που αποτυπώθηκε στη σημαντική ζήτηση, στο χαμηλό κόστος δανεισμού και στην εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου και επιτρέπει στo ελληνικό Δημόσιο να συνεχίσει να αντλεί πόρους από τις αγορές, με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους».

Συμπεράσματα

Η Ελληνική οικονομία όπως και όλες οι Ευρωπαίκές οικονομίες έχει πληγεί από τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση έχει αντλήσει χρήμα τόσο από τα ομόλογα όσο και από το ταμείο ανάκαμψης, εαν όλα όσα λέγονται ισχύουν το επόμενο διάστημα θα έρθουν στην Ελλάδα αρκετά δις, που δείχνει ότι χρήματα υπάρχουν. Το θέμα όμως είναι που θα πάνε αυτά, ο λαός τα έχει ανάγκη και πρέπει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο να αποδοθούν, γιατί από τον κορωνοϊό μπορεί να γλιτώσουμε από την οικονομική κρίση που έπεται δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε. Εαν είνα ιτα χρήματα να πάνε στη θάλασσα ή στον εξωτικό προορισμό, θα ζήσουμε μια από τα ίδια της εποχής προ του μνημονίου κυρίως, και σύντομα θα καταλήξουμε εκεί που ήμασταν, εαν όμως η κυβέρνηση φερθεί “Έξυπνα”, όπως λέει για τα κορωνομέτρα, τότε ναι υπάρχει ελπίδα στην οικονομία.Είδωμεν….

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock